Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κείμενο - ψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ υπογράφουν 1.500 και πλέον Θεσσαλονικείς

Εκδόθηκε ψήφισμα από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία στο θέμα της ονομασίας του κράτους της ΠΓΔΜ και ύστερα από πρωτοβουλία πανεπιστημιακών και επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης, εξέδωσε κείμενο-ψήφισμα, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ως Έλληνες, πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε να χρησιμοποιεί το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας. Ως Έλληνες Μακεδόνες, αισθανόμαστε την τιμή και την ευθύνη να μην επιτρέψουμε την εξαφάνιση, κάτω από πολιτικές σκοπιμότητες, της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Υπενθυμίζουμε ότι 20 και πλέον χρόνια το πολυεθνικό κράτος της FYROM παραβιάζει συστηματικά σε βάρος της Ελλάδας την “ενδιάμεση συμφωνία” του 1995, τις σχετικές διεθνείς συνθήκες και το “ευρωπαϊκό κεκτημένο”. Δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ (817/1993, 845/1993), αγνοεί τις αποφάσεις της Ε.Ε. των Βρυξελλών στις 16.12.1991, του Γκιμαράες στις 3.5.1992, της Λισσαβόνας στις 27.6.1992, του Εδιμβούργου στις 12.12.1992 και του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008. Αντίθετα, επικαλούμενο το γεγονός της τυπικής του αναγνώρισης από διάφορες χώρες με το όνομα “Μακεδονία” και κυρίως την αναγνώριση και την πολιτική του υποστήριξη από τις ΗΠΑ, εμμένει, αψηφώντας και την ιστορική αλήθεια και τις ελληνικές θέσεις, στη χρήση της ιστορικά πλαστής “μακεδονικής” εθνωνυμίας του. Επιπλέον επιμένει στον αυτόκλητο (και αποκλειστικό) αυτοπροσδιορισμό των κατοίκων της επικράτειάς του ως “Μακεδόνων” και της σλαβικής τους γλώσσας ως “μακεδονικής”. Και, τέλος, οι ηγέτες της FYROM, ξεκινώντας από την αρχική αυτή απάτη, προχωρούν, επικαλούμενοι τον “μακεδονισμό” τους, στην προβολή “αλυτρωτικών” βλέψεων σε βάρος της ελληνικής Μακεδονίας, της όμορης δηλαδή με την επικράτειά τους και μεγαλύτερης περιφέρειας του ελληνικού κράτους. Ουσιαστικά, δεν πρόκειται μόνο για απόπειρα εθνογένεσης (που αφορά ένα ιδιόμορφο και όψιμα δημιουργημένο κράτος), αλλά για την καλλιέργεια κλίματος έντασης που στρέφεται εναντίον μιας γειτονικής και φιλικής χώρας, της Ελλάδας, στην επικράτεια της οποίας ανήκει και η ιστορική Μακεδονία...».

Το ψήφισμα υπογράφουν εννέα ακαδημαϊκοί, 260 καθηγητές πανεπιστημίου, 100 μεγάλοι επιχειρηματίες, 110 γιατροί, πρόεδροι μαζικών οργανώσεων, δικηγόροι και δικαστές, συγγραφείς και δημοσιογράφοι, ανώτατοι αξιωματικοί ε.α, ο περιφερειάρχης και οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, οι πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, οι τρεις μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Νεάπολης και Καλαμαριάς, εννέα δήμαρχοι της μείζονος Θεσσαλονίκης, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ