Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Η οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, όχι ο άνθρωπος γύρω από την οικονομία»

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Ημέρα της Ευρώπης

«Η οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, όχι ο άνθρωπος γύρω από την οικονομία» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μήνυμά του για την Ημέρα της Ευρώπης. Ο Προκόπης Παυλόπουλος και επισημαίνει τη συμβολή της Ελλάδας στην οικοδόμηση της ΕΕ. «Η EE, αυτός ο βασικός πυλώνας υπεράσπισης ιδίως της ειρήνης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης στον πλανήτη, βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει επιτυχώς σύμφωνα με την ιστορία της και την προοπτική της», σημειώνει.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τονίζει ότι η Ελλάδα, αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, και με την συντριπτική πλειοψηφία του λαού της και των πολιτικών δυνάμεων να ενστερνίζεται πλέον συνειδητά αυτόν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, είναι αποφασισμένη να συμβάλλει ενεργώς, στο μέτρο που της αναλογεί με βάση και την δική της ιστορία και συμμετοχή στην οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης, στον κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

«Και ελπίζουμε πως όλοι οι Εταίροι μας θα υιοθετήσουν την ίδια πορεία, με πλήρη συναίσθηση ότι η ευρωπαϊκή ιδιότητα συνεπάγεται όχι μόνον δικαιώματα αλλά και αντίστοιχες υποχρεώσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης κατά την υπεράσπιση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

Σήμερα που, όπως τόνισα, η ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας μας είναι αυτονόητη, οφείλουμε να θυμόμαστε την καθοριστική συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, κατά κύριο λόγο προκειμένου να εμπνεόμαστε και από το δικό του όραμα για την επιτέλεση του δικού μας ευρωπαϊκού καθήκοντος, όπως το όραμα τούτο είχε συμπυκνωθεί στην ιστορική ομιλία του της 28ης Μαΐου 1979, ημέρα υπογραφής των σχετικών Συμφωνιών».

Ο Πρόεδρος επιλέγει δύο σημεία από την τότε ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τα οποία θεωρεί άκρως αντιπροσωπευτικά της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας:

• Ως προς μεν την αποστολή της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε τονίσει: «Η ενοποίηση της Ευρώπης πιστεύω ότι θα είναι το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός στην ιστορία της Ηπείρου μας. Ένα γεγονός, που θα επηρεάσει όχι μόνο την μοίρα της Ευρώπης, αλλά και την πορεία της ανθρωπότητος. Γιατί θα εξισορροπήσει τον συσχετισμό δυνάμεων στον κόσμο, θα κατοχυρώσει την ανεξαρτησία της Ευρώπης και θα συμβάλει στην εμπέδωση της παγκόσμιας τάξεως και ειρήνης. Η Ελλάς προσέρχεται στην Ευρώπη με την βεβαιότητα, ότι στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εμπεδώνεται για όλα τα μέρη η εθνική ανεξαρτησία, κατοχυρώνονται οι δημοκρατικές ελευθερίες, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη και γίνεται με την συνεργασία όλων κοινός καρπός η κοινωνική και οικονομική πρόοδος».

• Ως προς δε την οικονομική ενοποίηση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε επισημάνει: «Αλλά εξ ίσου θεμελιώδης για την επιβίωση της Ευρώπης είναι η σταδιακή οικονομική της ενοποίηση, που θα εξασφαλίσει την αξιοποίηση ενός τεράστιου δυναμικού φυσικών και ανθρώπινων πόρων. Θα οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, αντί τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιμέτωπη με την Δικαιοσύνη 15χρονη που κατήγγειλε ψευδώς βιασμό στο Ηράκλειο
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της νεαρής, η οποία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία, που θα αποφανθεί για την ποινική μεταχείρισή της
Αντιμέτωπη με την Δικαιοσύνη 15χρονη που κατήγγειλε ψευδώς βιασμό στο Ηράκλειο
Σταϊκούρας: Η Ελλάδα τα κατάφερε και γύρισε σελίδα
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για το ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον και τόνισε ότι είναι κορυφαίας σημασίας να συνεχιστεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια...
Σταϊκούρας: Η Ελλάδα τα κατάφερε και γύρισε σελίδα