Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας στη συνάντηση Τσίπρα - Σάδερλαντ

«Ελπίζουμε να παραμείνει η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό»

«Εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Ελλάδα για όλη τη δουλειά που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει έως τώρα για να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση», ανέφερε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Μετανάστευση Πίτερ Σάδερλαντ. Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Σάδερλαντ ανέφερε επίσης ότι «η κατάρρευση της Συνθήκης Σέγκεν είναι μια οικονομική καταστροφή αλλά και καταστροφή από πλευράς ΕΕ, οπότε τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη δέσμευση σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο για να μοιραστεί η ευθύνη».

«Υπάρχει μια συμφωνία που η κυβέρνηση ελπίζει να παραμείνει»

«Έρχεστε σε μια κρίσιμη περίοδο αλλά βέβαια βρισκόμαστε σε μια καλύτερη θέση από πριν δύο μήνες» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προσέθεσε ότι «το θετικό είναι πως υπάρχει μια συμφωνία που η κυβέρνηση ελπίζει να παραμείνει». «Ακόμα έχουμε ανάγκη από τη βοήθεια και τη συνεργασία σας. Έχουμε σχεδόν 56.000 πρόσφυγες παγιδευμένους στην Ελλάδα και θέλουμε να τους παρέχουμε βοήθεια, παροχές και την προοπτική ότι κάποια στιγμή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους» είπε ο πρωθυπουργός.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των κ.κ. Τσίπρα και Σάδερλαντ χθες στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου. Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η σημασία επίδειξης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, και η σημασία της άμεσης και πλήρους εφαρμογής του μηχανισμού μετεγκατάστασης. Ο ειδικός απεσταλμένος εξέφρασε την αναγνώρισή του στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών και των πολιτών για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Αναφέρθηκε επίσης στη διαθεσιμότητα των Ηνωμένων Εθνών για ανάληψη ενεργούς ρόλου. Τέλος, συμφωνήθηκε η ανάγκη να επιδειχθεί αποφασιστικότητα από τη διεθνή κοινότητα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία.

Κυβερνητικές πηγές για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού

Εξάλλου, κριτική σε υψηλούς τόνους ασκούν πηγές της κυβέρνησης αναφορικά με "τον θόρυβο που προσπαθούν να ξεσηκώσουν ορισμένοι σχετικά με το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού". Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός μένει στην Κυψέλη σε ενοίκιο και πως το ακίνητο το οποίο εμφανίζεται στην ιδιοκτησία του, στην δήλωση πόθεν έσχες, είναι το πατρικό του στους Αμπελόκηπους. Αναφέρουν ακόμη ότι πρόκειται για το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και έχει μεταβιβαστεί με γονική παροχή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Το είδος της δημοσιογραφίας που εξαπολύει επιθέσεις λάσπης χωρίς να επιβεβαιώνει τα πραγματικά στοιχεία, ονομάζεται και δημοσιογραφική αλητεία», τονίζουν και σημειώνουν πως «η δημοσιογραφική αλητεία είναι από ότι φαίνεται το τελευταίο καταφύγιο της διαπλοκής». «Αυτά», καταλήγουν.

Παρουσία Τσίπρα τα εγκαίνια για τον αγωγό ΤΑΡ στις 17 Μαΐου

Στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη, 17 Μαΐου, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να παρευρεθεί και να απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG). Η τελετή των εγκαινίων θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου. Περίπου 10 ημέρες αργότερα, προγραμματίζεται η επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα. Κατά τις πληροφορίες, ο ρώσος πρόεδρος θα μεταφέρει στις βαλίτσες του νέες προτάσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου της Gazprom στην ΕΕ, μέσω του σχεδιαζόμενου ελληνοϊταλικού αγωγού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ