Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

Αναστέλλει την άσκηση των καθηκόντων του ο Ευ. Μεϊμαράκης

Αναστέλλει την άσκηση των καθηκόντων του ο Ευ. Μεϊμαράκης
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Να αναθέσει τα καθήκοντά του στους αντιπροέδρους της Βουλής αποφάσισε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά την εμπλοκή του ονόματός του σε υπόθεση αγοραπωλησιών ακινήτων την περίοδο 2005-2008 η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα, ερευνάται από τις εισαγγελικές Αρχές και το ΣΔΟΕ. Τη Δευτέρα ο κ. Μεϊμαράκης επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, από τον οποίο ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία στο πλαίσιο των θεσμικών του καθηκόντων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης, που σύμφωνα, με δημοσίευμα της Real News, υπάρχει αναφορά στο πρόσωπό του και να δημοσιοποιηθεί. Επίσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών και την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων που σύμφωνα με δημοσιεύματα αφορούν σε βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, «επισημαίνοντας με έμφαση τη νοσηρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από επιλεκτικές διαρροές εις βάρος του συνόλου του πολιτικού κόσμου». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Μεϊμαράκης «τόνισε δε ότι δημιουργείται αποσταθεροποιητικό κλίμα την ώρα που η ελληνική Βουλή καλείται να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας». Τη Δευτέρα το απόγευμα ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους αντιπροέδρους της Βουλής ώστε να τους ενημερώσει για την απόφασή του να τον αναπληρώσουν προσωρινά και μέχρις ότου δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ, στη διεύθυνση των συνεδριάσεων της Ολομέλειας και της Διάσκεψης των Προέδρων. Για τη συνάντησή του με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και για την απόφασή του αυτή, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Μεϊμαράκης επαναλαμβάνει ότι ότι ουδεμία εμπλοκή δική του υπάρχει στα αναφερόμενα στα δημοσιεύματα και υπογραμμίζει: «Είμαι παρών και θα κάνω ό,τι χρειαστεί προκειμένου να λάμψει η αλήθεια».

Στην εισαγγελέα ο φάκελος της υπόθεσης ακινήτων

Στο μεταξύ, στα χέρια της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου «περνάει» ο φάκελος της δικογραφίας για την επιχειρηματική αντιδικία, στην οποία εμπλέκονται τρία πολιτικά πρόσωπα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι σχετικές καταγγελίες αφορούν τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τους πρώην υπουργούς της ΝΔ, Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Βουλγαράκη. Η δικογραφία της υπόθεσης βρίσκεται στο ΣΔΟΕ από το 2010 καθώς όλα ξεκίνησαν από την αντιδικία μεταξύ του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού και του επιχειρηματία Γιώργου Ζωγραφάκη με τον επιχειρηματία real estate Γιάννη Καρούζο. Στη μηνυτήρια αναφορά του, ο Λιβανός εμπλέκει τους πρώην υπουργούς και τον πρόεδρο της Βουλής. Η δικογραφία, το 2010 ανατέθηκε στο ΣΔΟΕ προς διερεύνηση όσων αναφέρει ο κτηματομεσίτης, αλλά η έρευνα δεν έχει ακόμα, «ακουμπήσει» στοιχεία επιβαρυντικά για τους τρείς πολιτικούς. Μετά όμως από τις εξελίξεις αυτές η δικογραφία επιστρέφει στην κ. Παπανδρέου, η οποία άλλωστε ήταν αυτή που είχε αναθέσει την σχετική δικογραφία στο ΣΔΟΕ, ενώ εντός των ημερών θα υποβληθεί και η σχετική αναφορά από το ΣΔΟΕ για όσα στοιχεία εντοπίστηκαν όλο αυτό το διάστημα. Μάλιστα, η κ. Παπανδρέου αναμένεται εντός της βδομάδας να καλέσει ως μάρτυρες τους Λιβανό και Ζωγραφάκη προκειμένου να εξειδικεύσουν όσα έχουν αναφέρει για μαύρο πολιτικό χρήμα.

Μήνυση από Βουλγαράκη

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Βουλγαράκης, διευκρίνισε μέσω διαδικτύου ότι κατέθεσε μήνυση κατά του Ιωσήφ Λιβανού, του Γεωργίου Ζωγραφάκη, του Ιωάννη Καρούζου και κατά παντός υπευθύνου: «Κατέθεσα μήνυση κατά λασπολόγων, για τα μυθεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας».

Αίτημα Λιάπη για σύσταση εξεταστικής

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της εμπλοκής του ονόματός του σε υπόθεση αγοραπωλησιών ακινήτων την περίοδο 2005-2008, η οποία ερευνάται από τις εισαγγελικές Αρχές, ζητάει ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης. Σε δήλωσή του, μπροστά από το κτίριο της Βουλής, ο κ. Λιάπης καλεί τους αρμοδίους να επιταχύνουν τη διερεύνηση της υπόθεσης και τονίζει ότι δέχεται μία ανελέητη προσωπική επίθεση: «Κάποιοι, κάποια συμφέροντα, κάποια παράκεντρα εξουσίας θέλουν να με εξοντώνουν πολιτικά και ηθικά. Με έχουν στοχοποιήσει. Και ρίχνουν κατά ριπάς» σημειώνει ο κ. Λιάπης και προσθέτει: «Εγώ ζητώ από τους αρμόδιους φορείς να επιταχύνουν τη διερεύνηση της υπόθεσης για να λάμψει η αλήθεια. Και ζητώ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής, για να διερευνήσει την υπόθεση και να αποδειχθεί ότι δεν έχω καμία σχέση με αυτή την βρώμικη υπόθεση. Κανέναν δεν γνωρίζω από τους εμπλεκομένους, ουδεμία σχέση είχα με αυτούς. Μου είναι άγνωστοι παντελώς». Καταλήγει, λέγοντας ότι απατώνται όσοι «εκλαμβάνουν την σιωπή μου ως αδυναμία. [..] Μέχρις εδώ πια..». «Όχι εξεταστικές γι αυτό το θέμα. Αυτές λειτουργούν πολιτικά. Δικαιοσύνη και άμεσα. Και αυτή η συκοφαντία πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα», επανήλθε με νέο μήνυμά του στο twitter ο Γ. Βουλγαράκης.

Την ίδια ώρα, ανοικτή επιστολή προς τον Ευ. Μεϊμαράκη με την οποία τον καλεί να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, απηύθυνε ο βουλευτής Αχαΐας Ν. Νικολόπουλος. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής εκφράζει απορία και έκπληξη για την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη να μην παραιτηθεί και αντ’ αυτού να ζητήσει την αναπλήρωσή του από τους αντιπροέδρους της Βουλής μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, δεδομένου, όπως σημειώνει, ότι «δεν υπάρχει καμία συνταγματική, νομοθετική ή άλλου είδους (π.χ. Κανονισμός Βουλής), πρόβλεψη για κάτι τέτοιο». Για αδυναμία στο πολιτικό σύστημα, η οποία εντοπίζεται στη Δικαιοσύνη, μίλησε ο γραμματέας της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, καθώς όπως είπε, οι αποφάσεις βγαίνουν ετεροχρονισμένα. «Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών στο Κοινοβούλιο είναι καθαροί. Είναι καλό όμως να δούμε ποιοι είναι παραβάτες», εκτίμησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Γρ. Πεπόνης: «Οχι» σε βιαστικά συμπεράσματα

Αναστέλλει την άσκηση των καθηκόντων του ο Ευ. Μεϊμαράκης