Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημ. Αβραμόπουλος: «Εργαζόμαστε σκληρά για τη μετεγκατάσταση προσφύγων»

Τριάντα ένας πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας με την υπ. Εσωτερικών της Πορτογαλίας

Τριάντα ένας πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ, υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας.

Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα με τον οποίον, μεταξύ άλλων, συζήτησε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε την κυβέρνηση και το λαό της Πορτογαλίας επισημαίνοντας πως «δείχνουν στην πράξη τι εννοούμε όταν μιλάμε για αλληλεγγύη στην Ευρώπη».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σκληρά, ώστε να εφαρμοστεί πλήρως το σχέδιο μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, που υιοθετήθηκε από όλους μας πριν από μερικούς μήνες» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε σε δυσκολίες που υπάρχουν, χαρακτηρίζοντας τα έως τώρα αποτελέσματα ως «φτωχά».

Υπογράμμισε όμως πως η ΕΕ θα εντείνει τις προσπάθειές της, προκειμένου να υιοθετήσει νέους μηχανισμούς, νέες πολιτικές και νέα σχέδια στον τομέα της ένταξης.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι μιλάμε για πρόσφυγες και πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, γι' αυτό είναι ηθικό αλλά και πολιτικό μας καθήκον να τους υποδεχθούμε. Αυτό είναι το πνεύμα εν προκειμένω των πολιτικών που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος κάνοντας λόγο για ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, οι οποίες και δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Ο Ελληνας πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κάνοντας λόγο για «θετικά πρώτα σημάδια», ζήτησε όμως την πλήρη εφαρμογή της.

Ο ίδιος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κάλεσε για μια ακόμα φορά τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις πολιτικές, οι οποίες και έχουν αποφασιστεί.

«Δεν υπάρχουν μοναχικοί δρόμοι στην Ευρώπη. Είμαστε μαζί, εργαζόμαστε μαζί, αποφασίζουμε μαζί, και πρέπει να εφαρμόσουμε από κοινού αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Έτσι, αν μπορώ να στείλω ένα μήνυμα από τη Λισαβόνα στα άλλα κράτη μέλη είναι να σκέφτονται, να αισθάνονται και να ενεργούν με ευρωπαϊκό τρόπο, με πολιτισμό και ανθρωπιά ,σύμφωνα με τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας» είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ