Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Όθων Παπαδόπουλος: Να διεκδικήσουμε έναν ευρωπαϊκό χαρακτήρα για τη Θεσσαλονίκη

Υποψήφιος με την "ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη" του Σπ. Βούγια ο δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη "ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη" του Σπύρου Βούγια, για τα προβλήματα που απαιτούν άμεση λύση στο δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και για το όραμά του και τις προτεραιότητες που θέτει για την επόμενη ημέρα στην πόλη, μίλησε στο TyposThes. ο Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω, Όθων Παπαδόπουλος.

Όπως εξηγεί, δεν είχε τη φιλοδοξία να κατέβει υποψήφιος, ούτε ήταν μέσα στον προγραμματισμό του, καθώς ασκεί μάχιμη δικηγορία μέσω του δικηγορικού του γραφείου τα τελευταία 25 χρόνια, ωστόσο η γνωριμία του με τον Σπύρο Βούγια και η πρόταση που του έγινε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έβλεπε πολλά πράγματα γύρω του σε σχέση με τη λειτουργία του δήμου τα οποία δεν του άρεσαν, ήταν τα στοιχεία αυτά που τον οδήγησαν να λάβει την απόφαση να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος δήμου Θεσσαλονίκης στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

"Θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη διέρχεται μια πολύ δύσκολη φάση και ότι την τελευταία τουλάχιστον πενταετία, υπάρχουν κενά τα οποία πρέπει να συμπληρωθούν σε βασικούς τομείς, όπως είναι κατά κύριο λόγο η καθημερινότητα των πολιτών, η καθαριότητα και οι δημόσιες συγκοινωνίες, αν και αυτό το τελευταίο δεν είναι απόλυτα ευθύνη του δήμου. Αυτοί άλλωστε είναι και οι λόγοι που, κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν τόσοι πολλοί υποψήφιοι στη Θεσσαλονίκη, περισσότεροι από κάθε άλλη πόλη στην Ελλάδα. Υπάρχουν δηλαδή πολλά κακώς κείμενα και όπως είναι φυσικό αυτά γίνονται αντιληπτά από τους δημότες και είναι πολλοί αυτοί που θεώρησαν ότι έχουν τον λόγο, το κίνητρο, την ευθύνη αν θέλετε να δηλώσουν ότι είναι παρόντες", σημειώνει.

Για τον αριθμό των υποψηφίων ο ίδιος αναφέρει ότι "η προθυμία τόσων πολλών ανθρώπων σε συνδυασμό με την απλή αναλογική και όλη αυτή η ποικιλότητα σε απόψεις, γνώμες, αντιλήψεις μόνο καλό θα μπορούσε να κάνει, ειδικά, όπως υπογραμμίζει, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος, κάποιος δηλαδή που θα αναλάβει να ενώσει να συνθέσει όλες αυτές τις απόψεις και να βγάλει ό,τι πιο θετικό θα μπορούσε να εξαχθεί από αυτήν τη διαδικασία για την αγαπημένη μας πόλη. "Και εδώ απαντάω και στο προηγούμενο ερώτημά σας γιατί με τον Σπύρο Βούγια. Γιατί είναι ένας άνθρωπος που έχει μια προσωπικότητα και έναν χαρακτήρα ήπιο, μια ενωτική διάθεση, μια προσέγγιση ανοιχτή προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι νομίζω ο ιδανικός άνθρωπος για να παίξει αυτό το ρόλο, χωρίς να έχει έντονες αντιπαλότητες και αντιδικίες", τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που αφορούν την πόλη τα οποία ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα μιλά για άμεση λύση προβλημάτων που θα έπρεπε να είναι ήδη τακτοποιημένα. "Ανέφερα ήδη κάποια από αυτά. Και από εκεί και πέρα, αφού λυθούν το συντομότερο τα αυτονόητα, θα πρέπει να υπάρξει ο σχεδιασμός για την πόλη για την επόμενη δεκαετία, για τον υπόλοιπο αιώνα". Υπάρχουν, όπως σημειώνει, σημαντικά έργα που είναι σε εξέλιξη και σε συζήτηση όπως για παράδειγμα η μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται με τα σχέδια ανάπλασης της ΔΕΘ για τη δημιουργία ενός κεντρικού πάρκου - πνεύμονα πρασίνου για την πόλη, αλλά και πολλά άλλα θέματα, όπως είναι αυτά των μεταφορών, της στάθεμευσης, των συνδέσεων της πόλης με την υπόλοιπη χώρα και με πόλεις της Ευρώπης, η ανάπτυξη του τουρισμού,  η ασφάλεια, η ανάληψη πρωτοβουλιών σε σχέση με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και η δημιουργία υποδομών με την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών "και όλα όσα είναι αρμοδιότητα του δήμου και σήμερα τα θεωρούμε ως αίτημα των δημοτών προς τη δημοτική αρχή, ενώ κατά την ταπεινή μου άποψη αν θέλουμε να συμπεριλαμβανόμαστε στον κατάλογο των ανεπτυγμένων μεγαλουπόλεων της Ευρώπης θα έπρεπε προ πολλού να είναι δρομολογημένα και λυμένα".

Όσο για το πώς οραματίζεται τη Θεσσαλονίκη αναφέρει: Ως μία φιλική, μοντέρνα και σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη, που θα εμπνέει θαυμασμό στον επισκέπτη και υπερηφάνεια στους Θεσσαλονικείς, με μία δημοτική αρχή που, μακριά από κομματικές εξαρτήσεις, θα ακούει τις επιθυμίες των πολιτών και θα βασίζει τις σχέσεις της με τους δημότες σε βάσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ