Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Μιχαήλ Β. Μήττας: Να δοθεί χώρος για νέα πρόσωπα στη Θεσσαλονίκη

Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με την ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη του Σπύρου Βούγια

Συνέντευξη στον Γιώργο Καλλίνη

Η νέα γενιά δηλώνει δυναμικά παρών στις ερχόμενες εκλογές για το δήμο Θεσσαλονίκης και ο Μιχαήλ Μήττας, ένας διακεκριμένος δικηγόρος, έχει σχέδιο, προτάσεις, όρεξη και όραμα, το οποίο αναλύει σε μια πολύ κατατοπιστική συζήτηση στο TyposThes.

 

Πως αποφασίσατε να κατεβείτε στις ερχόμενες εκλογές και γιατί προτιμήσατε την παράταξη του Σπύρου Βούγια;

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μου. Εδώ γεννήθηκα, μεγάλωσα και έζησα όλη μου την ζωή. Δυστυχώς όμως είναι μια πόλη που έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη της. Με λύπη μου παρατηρώ γύρω μου τις γειτονιές που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια να είναι βρώμικες και με υποδομές παρατημένες, τους δημότες, όπως και εγώ, να φοβούνται να κυκλοφορήσουν λόγω της υψηλής εγκληματικότητας και την μετακίνηση ακόμα και για μικρές αποστάσεις να είναι αδύνατη. Συνολικά η πόλη μας βρίσκεται σε παρακμή, δεν έχει την εικόνα ευρωπαϊκού αστικού κέντρου, δεν είναι βιώσιμη για εμάς, τους κατοίκους της. Η απόφαση να είμαι υποψήφιος για το δημοτικό συμβούλιο προέρχεται από την πίστη μου ότι η απογοήτευση και ο θυμός πρέπει να αποτελούν εφαλτήρια για ενεργότερη συμμετοχή στα κοινά και όχι αίτια αποχής από αυτά.

Φυσικά για έναν άνθρωπο της ηλικίας μου, που πρώτη φορά εκτίθεται σε τέτοια κλίμακα, η απόφαση είναι συνήθως ακόμα πιο δύσκολη. Ωστόσο, όταν ο Σπύρος Βούγιας μου έκανε την πρόταση να είμαι υποψήφιος, μου παρουσίασε ένα όραμα για την Θεσσαλονίκη, πρωτοπόρο και ρεαλιστικό. Μου παρουσίασε μια ομάδα στηριγμένη, όχι σε πρόσωπα δημοφιλή, αλλά σε ανθρώπους ικανούς και έμπειρους, στους τομείς που περισσότερο πάσχει η πόλη μας. Μου παρουσίασε τέλος ένα μεράκι ειλικρινές για να κάνουμε το τόπο μας καλύτερο, αλλά και να δωθεί χώρος σε νέα πρόσωπα. Κατά συνέπεια, η απόφαση μου να είμαι υποψήφιος ήταν συνυφασμένη με τον συνδυασμό ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη.

 

Ποια είναι μεγαλύτερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή, αυτά δηλαδή που σας ενοχλούν περισσότερο και πείτε μας δύο λόγια για την πόλη, όπως την φαντάζεστε, όπως την οραματίζεστε.

Τα προβλήματα τα γνωρίζουμε όσοι ζούμε την πόλη καθημερινά. Η εικόνα που είχα από την προσωπική μου εμπειρία επιβεβαιώθηκε άλλωστε σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που είχα την αφορμή να περπατήσω γειτονιά - γειτονιά και να ακούσω τους συνδημότες μου. Από την Ξηροκρήνη μέχρι την Βούλγαρη, από την Τριανδρία μέχρι την παραλία, όλοι συζητούσαν για τα προβλήματα της ασφάλειας, της καθαριότητας, της στάθμευσης και του κυκλοφοριακού. Φυσικά κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της, ενώ και σε κεντρικό επίπεδο υπάρχουν πολλά περισσότερα, όπως έλλειψη πρασίνου, ο ανεπαρκής διοικητικός μηχανισμός του δήμου, η απουσία υποδομών προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία, η ανεπάρκεια κοινωνικών δομών. 

Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα μιας τριτοκοσμικης πόλης και μιας αναποτελεσματικής δημοτικής διοίκησης. Η Θεσσαλονίκη όμως έχει αντικειμενικά πλεονεκτήματα που μπορούν να την μετατρέψουν σε έναν διεθνή κόμβο ανάπτυξης, πόλο τουρισμού και σύγχρονο ευρωπαϊκό αστικό κέντρο. Η παρουσία του λιμανιού, το άνοιγμα των συνόρων με τις βαλκανικές χώρες και η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των γειτονικών λαών, η μεγάλη διεθνής προβολή που επετεύχθη την τελευταία 9ετια, η επικείμενη λειτουργία του μετρό πριν το τέλος της θητείας της νέας δημοτικής αρχής, πρέπει να αποτελέσουν τις βάσεις ενός σχεδιασμού που σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς (υπουργεία, περιφέρεια, ευρωπαϊκά ταμεία) θα αλλάξει άρδην την εικόνα της πόλης. Σε επίπεδο έργων, υφίστανται τα χρηματοδοτικά εργαλεία μεταξύ άλλων για την δημιουργία ενός πράσινου άξονα από το Σέιχ Σου μέχρι την παραλία, με την ανάπλαση της ΔΕΘ, η δημιουργία επίγειου μέσου σταθερής τροχιάς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής σε γειτονιές πέρα από το κέντρο με την αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων.

Με άλλα λόγια, η Θεσσαλονίκη έχει σήμερα την δυνατότητα να γίνει το οικονομικό και εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων και ταυτόχρονα μια πόλη όμορφη και οργανωμένη. Αναγκαία βέβαια προϋπόθεση να υπάρξει τώρα μια συνετή δημοτική διοίκηση, με διάθεση υπερκομματικών συγκλίσεων και συνεργασιών.

 

Ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητες σας για την επόμενη μέρα και ποιες οι 2-3 προτάσεις σας, τις οποίες θα προωθούσατε πρώτα πρώτα;

Με βάση όλα όσα μας ταλαιπωρούν διαμορφώσαμε τις προτεραιότητές μας και το πρόγραμμά μας, το οποίο είναι γνωστό. Για τον λόγο αυτό θα ήθελα να εστιάσω σε κάποιες προσωπικές προτεραιότητες.

Για τις συγκοινωνίες και την στάθμευση απαιτείται η αναδιοργάνωση των κεντρικών οδών, με πρωτοποριακή μας πρόταση την δημιουργία λεωφορειολωρίδας αντίθετης κίνησης στην αριστερά πλευρά των οδών Τσιμισκή και Β. Όλγας, η οποία θα αποτελέσει φυσικό εμπόδιο στην παράνομη στάση και στάθμευση και θα απελευθερώσει χώρο στην οδό Μητροπόλεως. Προσωπικός μου δε στόχος είναι να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή της νομιμότητας σχετικά με τις ώρες φορτοεκφόρτωσης, την στάση και στάθμευση τουλάχιστον στις κεντρικές αρτηρίες και την προστασία των υποδομών που σχετίζονται με την μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία. Όντας υποχρεωμένος να κυκλοφορώ με το αυτοκίνητο σχεδόν καθημερινά, θέλω στο τέλος της τετραετίας να είμαι βέβαιος ότι οι δρόμοι της πόλης θα είναι "καθαροί".

Σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, έχοντας βρεθεί στην ανάγκη υποστήριξης από δομές για συγγενικά μου πρόσωπα, οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι τουλάχιστον απογοητευτικές. Στόχος μου είναι η προτεραιοποιηση του συγκεκριμένου τομέα και η διασφάλιση ότι όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε βασικές δομές. Η λειτουργία των υπνωτηρίων και κέντρων ημέρας για τους άστεγους, η διανομή συσσιτίων σε καθημερινή βάση, η αναβάθμιση των δομών αποκατάστασης και φιλοξενίας για υπερήλικες και η παροχή φροντίδας στο σπίτι είναι δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν με αξιοποίηση τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τέλος, πιστεύω ότι πρέπει να εστιάσουμε στην αποδοτικότερη οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών. Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εξυπηρέτηση των δημοτών και η εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων απευθείας από τους δημότες υπάρχουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Φιλοδοξώ ότι θα υλοποιηθούν και στην Θεσσαλονίκη.

 

Πως εκλαμβάνετε το κλίμα που επικρατεί στην προεκλογική περίοδο και τι μηνύματα λαμβάνετε καθημερινά από τον κόσμο;

Το θετικό που παρατήρησα κατά τις περιοδείες μας σε όλη την Θεσσαλονίκη είναι ότι η οργή και η απόρριψη του οτιδήποτε σχετίζεται με την πολιτική έχει εν πολλοίς αποκλιμακωθεί. Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι ότι υπάρχει εντονότατη αντίθεση μεταξύ των όσων οι συνδημότες μας δηλώνουν στις προτιμήσεις τους κατά τις συζητήσεις μας και όσων απεικονίζονται στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται.

Για τον λόγο αυτό εκτιμώ ότι όσοι στηρίζονται στα δημοσκοπικά ευρήματα θα βρεθούν προ εκπλήξεως το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής. Πάντως, το θετικό είναι ότι ασχέτως συνδυασμού, οι πολίτες δείχνουν σαφή προτίμηση σε νεώτερους υποψήφιους και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Τους ευχαριστώ θερμά για αυτό και υπόσχομαι ότι θα είμαι παρών και μετά τις εκλογές.

* Μιχαήλ Β. Μήττας, Δικηγόρος παρ' Εφέταις, Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής ΑΠΘ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ