Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Βασίλειος Λεκίδης: Η κεντρική Μακεδονία χρειάζεται άμεσα έργα προστασίας των υποδομών της

Σημαντικά ζητήματα προστασίας των υποδομών αναλύει ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την «# ΠΡΑΞΕΙΣ Για τη Μακεδονία» του Χρήστου Παπαστεργίου

Η Θεσσαλονίκη και η κεντρική Μακεδονία έχουν απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά και αρκετά -ευαίσθητα σημεία. Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είναι ένα από αυτά και για αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντικό να μπουν στον αγώνα τις περιφέρειας, ειδικοί και επαγγελματίες που εχουν την τεχνογνωσία, οι οποίοι θα είναι σε θέση να προσφέρουν για την θωρακιση-οχύρωση της περιοχής μας.

Ένας από αυτούς είναι ο Βασίλειος Λεκίδης Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, διευθυντής ερευνών ΙΤΣΑΚ-ΟΑΣΠ, πρόεδρος επιτροπής αντιμετώπισης φυσικών - τεχνολογικών καταστροφών ΤΕΕ/ΤΚΜ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την «#πραξεις Για τη Μακεδονία» του Χρήστου Παπαστεργίου, ο οποίος μιλάει στον «Τ.Θ.» για τις ανάγκες που έχει ο τόπος μας.

«Εδώ και 35 χρόνια εργάζομαι και δραστηριοποιούμαι στον τομέα των αντισεισμικών κατασκευών και στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, στο σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης και στην διαρκή ομάδα εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου για τις φυσικές καταστροφές. Όμως λόγω των επερχόμενων εκλογών ήρθε η στιγμή, που μου ζητήθηκε από τον Χρήστο Παπαστεργίου,  να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα και προτάσεις που θα αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα καίρια προβλήματα που για τόσο καιρό έχουν παραμεληθεί».

Η στιγμή είναι η πιο κατάλληλη, σύμφωνα με τον κ. Λεκίδη, καθώς τα προβλήματα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης πριν βρεθούμε εντελώς απροετοίμαστοι προ πολύ δύσκολων καταστάσεων. «Κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται με αυτά τα καίρια ζητήματα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας και αυτό αποδεικνύεται από την τόσο χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, τα οποία κυμαίνονται γύρω στο… 4-7%!».

Το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα ζητήματα, το βλέπουμε κάθε φορά που βρέχει στη Θεσσαλονίκη και ερχόμαστε αντιμέτωποι με ρυάκια, χείμαρρους και βουλωμένα φρεάτια, και μπαζωμένους χείμαρρους ενώ κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει μια πιθανότητα ισχυρού σεισμού στην πόλη μας. Οι προτάσεις του κ. Λεκίδη για τα φλέγοντα ζητήματα προστασίας αρχίζουν  φυσικά από την αντισεισμική προστασία.

«Είναι ευκαιρία να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα σεισμικής αναβάθμισης κατασκευών αντίστοιχο του εξοικονομώ κατ’οίκον, για να ανοίξουμε το δρόμο στους πολίτες να οχυρώσουν τα σπίτια και τα κτίρια τους, ενάντια σε πιθανούς σεισμούς. Τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ είναι επαρκή εάν θελήσουμε να τα αξιοποιήσουμε. Τα πορίσματα είναι σαφή και αναφέρουν ότι όταν θα έρθει ένας ισχυρός σεισμός στην πόλη, θα έχουμε τις υπερδιπλάσιες άμεσες ζημιές (κόκκινα και κίτρινα )σε σύγκριση με το σεισμό του 1978. Σε μια τέτοια περίπτωση η πόλη, όπως είναι τώρα, θα αργήσει πολύ να επανέλθει. Χρειάζονται κονδύλια και εξειδικευμένοι μηχανικοί, με συγκεκριμένες προτάσεις και πρόγραμμα για να προστατέψουμε την περιοχή μας από μια τέτοια φυσική καταστροφή».

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, ο κ. Λεκίδης μας εξηγεί ότι υπάρχει καταχωρημένο σχέδιο δράσης master plan από το… 2003, το οποίο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η περιφέρεια είναι αρμόδια για τα αντιπλημμυρικά από το 2010. «Είναι δυνατόν κάθε φορά που βρέχει, η Θεσσαλονίκη να έχει ποτάμια; Με έτοιμο σχέδιο από το 2003 και τα περισσότερα έργα δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, στο Δενδροπόταμο, στο κέντρο, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα είμαστε αντιμέτωποι με ισχυρές πλημμύρες συχνά, δεν μπορούμε να είμαστε απροετοίμαστοι. Κάποτε πρέπει να γίνουμε ευρωπαϊκή χώρα». 

Για την αντιπυρική προστασία πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα δορυφορικά δεδομένα για πρόγνωση της υπό κίνδυνο περιοχής μετά την εκδήλωση της φωτιάς, ανάλογα με τα μετερεωλογικά δεδομένα και τον άνεμο

Ο σωστός δρόμος, σύμφωνα με τον κ. Λεκίδη είναι μπουν άμεσα άνθρωποι σχετικοί με το αντικείμενο, να αναβαθμιστούν οι υποδομές, να ανοίξουν νέες δουλειές , να οργανωθούν νέεες επιχειρήσεις και να δρομολογηθεί μια νέα αναπτυξιακή προοπτική μέσω της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών για την περιφέρεια.

«Η κεντρική Μακεδονία έχει τρομακτικές δυνατότητες και ο κόσμος πλέον ακούει το μήνυμα μας, γιατί τους μιλάμε για πραγματικά προβλήματα, τους λέμε την αλήθεια. Πιστεύουμε στη συνεργασία, δεν μας ενδιαφέρει από πιο πολιτικό κόμμα έρχεται ο συνεργάτης μας, θέλουμε να προσφέρουμε και να βοηθήσουμε την Περιφέρεια», ολοκληρώνει ο κ. Λεκίδης.

*Βασίλειος Λεκίδης, Πολιτικός Μηχανικός, διευθυντής ερευνών ΙΤΣΑΚ-ΟΑΣΠ, πρόεδρος επιτροπής αντιμετώπισης φυσικών - τεχνολογικών καταστροφών ΤΕΕ/ΤΚΜ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προειδοποιεί για κήρυξη πτώχευσης η Lufthansa
H γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιτευχθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν
Προειδοποιεί για κήρυξη πτώχευσης η Lufthansa
Τουρισμός: «Η μέση πληρότητα δεν ξεπερνά το 20% για ολόκληρο τον Ιούνιο»
«Στοίχημα οι πρώτες οδικές αφίξεις από τα Βαλκάνια στη Βόρεια Ελλάδα», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος
Τουρισμός: «Η μέση πληρότητα δεν ξεπερνά το 20% για ολόκληρο τον Ιούνιο»