Πτωτικές φαίνεται να είναι οι τάσεις στις βάσεις σε αρκετές σχολές μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών και την πανωλεθρία που υπέστησαν οι υποψήφοι των Πανελληνίων Εξετάσεων σε Ιστορία, Μαθηματικά και Φυσική όπου σχεδόν το 60% έγραψε κάτω από τη βάση.
1o επιστημονικό πεδίο - Πέφτουν οι βάσεις σε Νομική και Ψυχολογία
Σύμφωνα με το alfavita, περισσότεροι υποψήφιοι από πέρυσι έγραψαν κάτω από τη βάση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και αντίστοιχα λιγότεροι έγραψαν άριστα (18-20). Συγκεκριμένα οι φετινοί υποψήφιοι έγραψαν άριστα στα Αρχαία σε ποσοστό 2,18% ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν υπερδιπλάσιο (4,87%). Επίσης στην Ιστορία φέτος έγραψε άριστα το 10,85% ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 13, 02%.
Το γεγονός ότι τα δυο αυτά μαθήματα είναι αυξημένης βαρύτητας έχει ιδιαίτερη σημασία στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής των υψηλόβαθμων τμημάτων του Πεδίου.
Στα Λατινικά και στη Γλώσσα οι φετινοί υποψήφιοι τα πήγαν λίγο καλύτερα από πέρυσι στα ποσοστά της βαθμολογικής κλίμακας 18-20 "άριστα"
Τα παραπάνω βαθμολογικά στοιχεία φανερώνουν ξεκάθαρα πτώση των υψηλόβαθμων σχολών του Πεδίου. Είναι σίγουρο ότι τόσο οι Νομικές Σχολές όσο και οι Σχολές Ψυχολογίας θα έχουν χαμηλότερες βάσεις από τις περσινές. Η πτώση δεν θα είναι συνταρακτική αλλά θα είναι ορατή.
2ο επιστημονικό πεδίο - Σε ελεύθερη πτώση οι βάσεις
Κατά τις ίδιες πηγές, με τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας με χειρότερες επιδόσεις στην κλίμακα του άριστα είναι φανερό ότι θα έχουμε ελεύθερη πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών τα αδιάβατα θέματα στη Φυσική αλλά και τα Μαθηματικά πέτυχαν να μειώσουν σημαντικά τα άριστα γραπτά (18-20) που καθορίζουν εν ολίγοις και την κατεύθυνση των βάσεων των υψηλόβαθμων τμημάτων.
Συγκεκριμένα, στην κλίμακα του 18-20 (άριστα), έχουμε μεγάλη μείωση στη Φυσική (1061 υποψήφιοι φέτος και ποσοστό 7,84% έναντι 2152 πέρυσι και ποσοστό 16,30) και επίσης μεγάλη μείωση στα Μαθηματικά (1549 φέτος και ποσοστό 11,41% έναντι 2351 πέρυσι και ποσοστό 17,76%).
Χειρότερα ήταν τα αποτελέσματα φέτος στην κλίμακα του άριστα και στη Γλώσσα ενώ διασώθηκε μόνο η Χημεία όπου οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα από πέρυσι.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι υψηλόβαθμες σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου (Πολυτεχνικές Σχολές πχ) θα γίνουν ξαφνικά "χαμηλόβαθμες" αλλά είναι σίγουρο ότι θα σημειώσουν σημαντική πτώση οι βάσεις τους σε σύγκριση με πέρυσι.
3ο επιστημονικό πεδίο - Χωρίς σημαντικές διαφοποιήσεις από πέρυσι
Όπως εκτιμούν τα φροντιστήρια Πουκαμισάς, "στο 3ο επιστημονικό πεδίο των Σπουδών Υγείας η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν ελαφρώς καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή, καθώς οι χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Φυσικής αντισταθμίστηκαν με το παραπάνω από τις επιδόσεις στη Βιολογία και στη Χημεία. Έτσι, η μέση επίδοση στις Σπουδές Υγείας από 11,65 πέρσι διαμορφώθηκε στο 11,95 φέτος. Κατά συνέπεια δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις των βάσεων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο".
4ο επιστημονικό πεδίο - Σταθερότητα με μικρές αυξομειώσεις
Τέλος, το alfavita σημειώνει ότι στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο περισσότεροι υποψήφιοι έγραψαν φέτος στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 "άριστα" στην Πληροφορική (5.893 φέτος και ποσοστό 21,71% έναντι 5491 πέρυσι και ποσοστό 20,72%) και στην Οικονομία (5410 φέτος και ποσοστό 20,19% έναντι 4318 πέρσι και ποσοστό 16,33%)
Ωστόσο στο βασικό μάθημα αυξημένης βαρύτητας τα Μαθηματικά έχουμε στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 "άριστα" τους μισούς υποψήφιους σε σχέση με πέρυσι (315 φέτος και ποσοστό 1,16% έναντι 673 πέρυσι και ποσοστό 2,53%).
Είναι φανερό ότι με βάση αυτά τα βαθμολογικά αποτελέσματα στην κλίμακα των υψηλών βαθμολογιών στο Πεδίο δεν μπορούμε να περιμένουμε παρά μικρές αλλά ορατές αυξομειώσεις τουλάχιστον στα υψηλόβαθμα τμήματα.