Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ
Για τα Συνθέρμια plus 2016, τους καλεσμένους, τις δράσεις, αλλά και την απήχηση του διεθνούς φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, σε μια εποχή που τα εμπόδια είναι πλέον συνηθισμένα, μίλησε η καλλιτεχνική διευθύντρια Ερατώ Αλακιοζίδου. Φέτος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεργασία με τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό στην πρώτη παρουσίαση του μουσικού του παραμυθιού «Πράσινη σκουφίτσα», το οποίο θα ζωντανεύσουν στη σκηνή μουσικοί του συνόλου idee fixe και παιδιά.
-Συνθέρμια plus 2016. Τι να περιμένουμε φέτος; Τι ξεχωρίζει στο πρόγραμμα;
-Κάθε χρονιά έχει τη δική της ενέργεια και δυναμική. Έτσι φέτος εκτός από τις καθιερωμένες ενότητες – εργαστήρια, σεμινάρια, ατομικά και ομαδικά μαθήματα, συναυλίες, προβολές ντοκιμαντέρ, έκθεση βιβλίου με μουσικούς τίτλους θα έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε με τον εξαίρετο συνθέτη Γιώργο Κουρουπό και την Ιουλίτα Ηλιοπούλου – οι οποίοι θα παρουσιάσουν το μουσικό παραμύθι η Πράσινη σκουφίτσα με μουσικούς του συνόλου idee fixe και παιδιά. Πρόκειται για ένα μουσικό παραμύθι για αφηγητή, πέντε μουσικούς (Πιάνο, φλάουτο, βιολί, βιολοντσέλο, κρουστά), δύο τραγουδιστές και παιδικές φωνές που θα παρουσιαστεί σε 1η εκτέλεση.
Επίσης η παρουσία τριών ακόμα διακεκριμένων συνθετών ενισχύει ακόμα περισσότερο την ενότητα της σύνθεσης – κύρια ταυτότητα του φεστιβάλ- Τον Δημήτρη Ανδρικόπουλο, εξαίρετο Έλληνα Συνθέτη που ζει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, Τον Στάθη Γυφτάκη καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και τον Riccardo Vaglini διακεκριμένο Ιταλό συνθέτη.
Δύο συμμετοχές από την γειτονική Τουρκία και την αγαπημένη Σμύρνη την Payam Gul Susanni – International Coordinator του Πανεπιστημίου Yasar και την Seniz Duru Διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Σμύρνης και μία από την Ρωσία την εξαίρετη πιανίστα Pelagia Dianova.
Επίσης σημαντική είναι η προσθήκη της ενότητας στο φεστιβάλ με την θεματολογία του focus training με την Λόλα Τότσιου – Διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και μιας δυνατής ομάδας μουσικών που απαρτίζουν το καλλιτεχνικό δυναμικό του φεστιβάλ- Λητώ Θώμου ( πιάνο), Αντρέας Παπανικολάου( βιολί), Σοφία Κυανίδου (τραγούδι), Κωσταντίνο Παυλάκο ( βιολί), Κωσταντίνο Βαβάλα ( φαγκότο), Γιούλη Παπαδόπουλου, Δημήτρη Λεοντζάκου ( κλαρινέτο), Νίκο Δημηνάκη ( ντιτζερίντου & αερόφωνα όργανα), Μαρία Καμπουράκη (πιάνο), Ευαγγελία Κατέλη και Κωνσταντίνο Στογιαννίδη ( Θεωρητικά) και πολλοί άλλοι.
Οι συμμετοχές των δύο ορχηστρικών συνόλων του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης είναι σημαντική καθώς η παρουσίασή τους προβάλει την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική διάσταση. KukluxSax υπο την καλλιτεχνική Διεύθυνση του Θεόφιλου Σωτηριάδη και Con Fuoco υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Πολυμενέρη. Το ενόργανο σύνολο σύγχρονης μουσικής Idee Fixe θα παρουσιάσει έργα σύγχρονου ρεπερτορίου σε συνεργασία με τους νέους καλλιτέχνες Αλέξη Πογρεβνόη( κλαρινέτο), Δώρα Αλεξιάδου(βιολί) και Ηρώ Μενέγου (πιάνο).
-Είναι ένα φεστιβάλ για τη σύγχρονη μουσική. Παρότι σύγχρονη, τι ξέρει ο κόσμος και τι οι μουσικοί για αυτήν;
-Κυρίως είναι ένα φεστιβάλ που θέλει να προσεγγίσει όλες τις ηλικίες και να αποτελέσει ένα εφαλτήριο για συνεργασίες μεταξύ σπουδαστών και καλλιτεχνών. Οι συμμετέχοντες θα καθοδηγηθούν στο να διεισδύσουν στον πυρήνα της μουσικής, να κατανοήσουν τον τρόπο δομής και λειτουργίας της και να καλλιεργήσουν μια βαθιά αντίληψη των έργων που θα κληθούν να μελετήσουν και να ερμηνεύσουν. Στόχος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν είναι να υπερβούν τη συνήθη πρακτική της απλής εξοικείωσης με το ρεπερτόριο, αλλά και τις σύγχρονες τεχνικές εκτέλεσης των οργάνων, θεωρώντας πως η γνώση αυτών αποτελεί μόλις την αρχή της αναζήτησης και όχι την επιβεβαίωση μιας εξειδίκευσης στην κλασική και τη σύγχρονη μουσική.
Εξάλλου ο κόσμος της μουσικής διατηρεί την μοναδικότητά της γλώσσας του όπως συμβαίνει με όλες τις μορφές τέχνης η οποία όμως είναι διεθνής και για αυτό δεν χρειάζεται κανενός είδους μετάφραση.
Ξέρετε, στην προηγούμενη διοργάνωση η εβδομάδα του φεστιβάλ συνέπεσε με το δημοψήφισμα και όπως αντιλαμβάνεστε οι δυσκολίες ήταν τεράστιες. Αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη συγκίνηση και παράλληλα επαληθεύει όλα τα παραπάνω, δεν ήταν η αντίδραση των σπουδαστών ( όπου πρέπει να πω ότι συμμετείχαν όλοι όσοι είχαν δηλώσει με τεράστιο ενθουσιασμό) αλλά αυτή των γονιών τους, που δεν έχασαν ούτε μια εκδήλωση και ειδικότερα τη μέρα του δημοψηφίσματος ! Με τη λήξη του φεστιβάλ, μου δήλωσαν ότι ήταν το καλύτερο δώρο που κάναμε για αυτούς και τα παιδιά τους.
-Συμμετέχουν και διεθνείς καλλιτέχνες στο πρόγραμμα. Ποια η διεθνής απήχηση του φεστιβάλ; Υπάρχει δισταγμός σε κάποιους καλλιτέχνες δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση;
-Μεγαλύτερος θα έλεγα δισταγμός υπάρχει από τους Έλληνες λόγω της οικονομικής κρίσης – που δεν ξέρουν τι τους περιμένει την επόμενη μέρα- παρά από τους εκτός Ελλάδας καλλιτέχνες και συμμετέχοντες – καθώς φέτος έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή σπουδαστών από το εξωτερικό απ΄ ότι τις προηγούμενες χρονιές.
Το φεστιβάλ έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στο χώρο της μουσικής στο εξωτερικό και αυτό αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία. Οι φρέσκιες ιδέες, η ανανέωση των θεματικών ενοτήτων, η κινητικότητα των καλλιτεχνών αλλά κυρίως η επιλογή της θεματολογίας των ενοτήτων αποτελούν τα κύρια συστατικά της επιτυχημένης συνταγής. Σημαντικό είναι επίσης η συνέχιση του θεσμού παρ’ όλες τις αντιξοότητες. Η ελληνική πραγματικότητα μπορώ να πω ότι δεν ευνοεί την συνέχιση σημαντικών θεσμών πόσο μάλλον θεσμών της περιφέρειας που όμως είναι μοναδικοί στο είδος τους όπως είναι τα Συνθέρμια. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2008 βραβεύτηκαν από την Ένωση Ελλήνων κριτικών θεάτρου και μουσικής ως ο καλύτερος θεσμός της περιφέρειας.
Σε μια μικρή περιοχή της Θεσσαλονίκης, που δεν ανήκει στο αστικό της κέντρο, ανθίζει κάθε χρόνο μια δημιουργική προσπάθεια πολλών ατόμων και αξίζει να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο.
-Είναι η 6η χρονιά που πραγματοποιείται. Τι κρατάτε από τις προηγούμενες και τι σχεδιάζετε για τις επόμενες;
-Αρχικά το φεστιβάλ είχε ξεκινήσει πλαισιώνοντας τον Διαγωνισμό Σύνθεσης με πολλές συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό και πολλές σημαντικές βραβεύσεις . Πολλοί νέοι Έλληνες συνθέτες που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό κάνουν αυτή τη στιγμή τη δική τους πορεία. Η τέχνη της σύνθεσης είναι η αρχική ταυτότητα του φεστιβάλ και είναι αυτή που δίνει το έναυσμα για πολυεπίπεδες δράσεις καθώς και για την εξέλιξη του φεστιβάλ σε ένα διεθνές φόρουμ που εμπεριέχει μέσα του και τις δράσεις μιας μουσικής ακαδημίας. Το πάντρεμα των τεχνών, η σύζευξη και συνεύρεση εξαίρετων μουσικών με νέους μουσικούς, η παιδεία, η εκπαίδευση και η εξέλιξη όλων είναι το κύριο συστατικό του βασικού σχεδιασμού της διοργάνωσης. Η ανάγκη όλων για δημιουργία, έκφραση, και ουσιαστική συνεύρεση είναι η πηγή έμπνευσης που δίνει την δική της γέννα για κάθε διοργάνωση.
Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 4 έως 10 Ιουλίου 2016 στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης και στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης.Περισσότερα γ στο site: synthermiagr.weebly.com.