Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ο ΠΑΟΚ, τα Σεπτεμβριανά και η ανταλλαγή πληθυσμών

Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης μετά τη συνθήκη ανταλλαγής πληθυσμών είναι στο επίκεντρο επιστημονικού συνεδρίου που θα γίνει στην Καλαμαριά

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τι κοινό έχει η αθλητική πορεία του ΠΑΟΚ στα χρόνια του Μεσοπολέμου, με τη Συνθήκη της Λωζάννης και τις απελάσεις του 1964 από την Πόλη;

Αποτελούν πτυχές του «Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης μετά τη συνθήκη ανταλλαγής πληθυσμών (1923-2016)» και θα βρεθούν μεταξύ άλλων θεμάτων στο επίκεντρο του 2ου Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, ο δήμος Καλαμαριάς και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος από 30/9 έως και 2/10/2016 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη (Μεταμορφώσεως 7-9 Καλαμαριά).

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης ανέφερε το πρωί της Τετάρτης στο typosthes.gr: «Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού αποσκοπεί στη διατήρηση της μνήμης και στην ανάδειξη της ταυτότητας του προσφυγικού Ελληνισμού στο σύνολό του, του Ποντιακού και το Μικρασιατικού στοιχείου. Εν προκειμένω θα βρεθούν στο επίκεντρο οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και φυσικά θα γίνει αναφορά στα Σεπτεμβριανά. Στο συνέδριο θα μιλήσουν έγκριτοι επιστήμονες».

Ο πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού κ. Σωτήρης Γεωργιάδης μάς δήλωσε : «Είναι ένα μνημόσυνο μνήμης. Ήταν μια επιτακτική ανάγκη να κάνουμε αυτό το συνέδριο στην Καλαμαριά έναν δήμο Προσφυγικό. Εδώ στο Απολυμαντήριο ήρθαν οι πρώτοι πρόσφυγες. Και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στην Καλαμαριά και έπειτα στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα».

Συμπλήρωσε πως το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού είναι ο μόνος επιστημονικός φορέας από ασχολείται με αυτό το αντικείμενο σε όλη τη Β. Ελλάδα.

Στα του συνεδρίου «Περίπου 30 καθηγητές από Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο θα παρουσιάσουν πρωτότυπες ομιλίες. Ανάμεσά τους θα είναι και μια πρωτότυπη ομιλία της κυρίας Μαρίας Καζαντζίδου την Κυριακή για τον αθλητισμό και ειδικότερα για τον ΠΑΟΚ που ιδρύθηκε από Κωνσταντινουπολίτες».

«Όπως γνωρίζετε από Συνθήκη Λωζάννης από την ανταλλαγή πληθυσμών είχαν εξαιρεθεί ο ελληνισμός της Ίμβρου της Τενέδου και της Κωνσταντινούπολης. Όμως ο Ελληνισμός στις παραπάνω περιοχές όμως με διαφορετικούς τρόπους στην πορεία αναγκάστηκε να φύγει. Στη Κωνσταντινούπολη με τις απελάσεις του 1964, όπου κάθε Κωνσταντινουπολίτης μπορούσε να πάρει μαζί του μόνο μια βαλίτσα με 20 κιλά και 20 δολάρια μαζί του, αλλά και τα γεγονότα που προηγήθηκαν το Δεκέμβρη του 1955, και με το φόρο των βακουφιών που έπρεπε να πληρώσουν που τους εξουθένωσε οικονομικά.

Στην Ίμβρο ο ελληνισμός αναγκάστηκε να φύγει γιατί είχε γίνει τόπος βαρυποινιτών, κηρύχθηκε η περιοχή παραμεθόριος και έγινε αναγκαστική απαλλοτρίωση με εξευτελιστικό τίμημα της περιουσίας τους. Στο συνέδριο θα εξετάσουμε όλα τα παραπάνω, την πορεία του Ελληνισμού των Κωνσταντινουπολιτών μέχρι και το σήμερα».

Τα Σεπτεμβριανά στα πρωτοσέλιδα

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνει και μια έκθεση που αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον. «Θα είναι μια έκθεση με πρωτοσέλιδα Κυπριακών, Ελληνικών, Τουρκικών και Αγγλικών εφημερίδων της εποχής που θα φιλοξενηθεί από 29/9 έως 2/10/2016 στο δημοτικό Θέατρο της Οδού Χιλής (εγκαίνια Παρασκευή στις 17.00). Θα κοιτάξουμε τα γεγονότα μέσα από την ειδησεογραφία εκείνης της εποχής όπως εκφράστηκε μέσα από τον τύπο. Πιστεύω πως είναι κάτι που πρέπει να το δούμε. Γίνεται από την Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Β.Ε. και από το Μορφωτικό Σύνδεσμο Μακροχωρίου Κωνσταντινουπόλεως «το Έβδομον του Βυζαντίου», μάς δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει το συνέδριο ζωντανά στο Livemedia.gr στο http://www.livemedia.gr/prosfigikosellinismos

Να προσθέσουμε ότι μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου θα κυκλοφορήσουν τα πρακτικά του. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ