Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βυζαντινή Θεσσαλονίκη: Ανάδειξη με 3ήμερες εκδηλώσεις!

Μέσα από την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ιερά Μητρόπολη και το ΑΠΘ

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τη Βυζαντινή φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης μέσα από μια σειρά δράσεων, όπως θεματικές διαδρομές πχ σε ναούς και στα τείχη της πόλης, ημερίδες, μουσικές εκδηλώσεις, θεματικά σεμινάρια, εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, αναπαράσταση της βυζαντινής αγοράς, παιχνίδια γνωριμίας με το Βυζάντιο (με τη σφραγίδα της Gamecraft), αλλά και προβολή της βυζαντινής ταυτότητας της πόλης, επιχειρούν να αναδείξουν ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Και όλα αυτά τη στιγμή που, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΣΘ, μόλις το 4% των τουριστών που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη έρχονται για θρησκευτικό τουρισμό, σε μια πόλη με 15 μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αρκετά εκ των οποίων σχετίζονται με τη θρησκεία και χτίστηκαν την περίοδο του Βυζαντίου. Όμως όπως εξήγησαν τα μέλη των τριών φορέων το Βυζάντιο δεν είναι μόνο η θρησκεία. Είναι και η γαστρονομία, η ιστορία, αλλά και η μόδα (ρούχα και κοσμήματα), τομείς τους οποίους θα προσπαθήσουν να συμπεριλάβουν στην πρωτοβουλία τους με τίτλο «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη». Ωστόσο, το εναρκτήριο… λάκτισμά της θα είναι ένα τριήμερο δράσεων περισσότερο με ακαδημαϊκό και θρησκευτικό χαρακτήρα, και θα διεξαχθεί από 4 έως 6 Νοεμβρίου 2016.

Σε αυτό θα γίνει «το πρώτο άνοιγμα της πύλης της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης», όπως δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης. Εξήγησε πως θα γίνει μια μουσική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής στις 4/11, η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ο Βυζαντινός Πολιτισμός ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης: Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης» 5/11 στον ίδιο χώρο, και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στις 6/11. Προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και πολιτικοί.

«Η κεντρική μας ιδέα για την πρωτοβουλία “Βυζαντινή Θεσσαλονίκη” είναι η ανάδειξη της βυζαντινής φυσιογνωμίας της πόλης ως στοιχείου πολιτισμού, παράδοσης, ιστορίας και μνήμης και την αξιοποίηση της ως ουσιαστικού πόρου αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας. Αρχικά είμαστε τρεις φορείς που συνεργαζόμαστε, όμως θα επιδιώξουμε επαφές και με τους δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης, αλλά και με όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης, ενώ μελλοντικά θέλουμε να γίνει ένα Παγκόσμιο Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων με διεθνείς συνεργασίες για περαιτέρω οικονομική και τουριστική ανάπτυξη», εξήγησε ο κ. Φιλιππίδης.

Η υπεύθυνη συντονισμού της πρωτοβουλίας κα Χαρά Παπαδοπούλου Μάρδα τόνισε πως στόχος τους είναι να απομυθοποιήσουν το Βυζάντιο στον κόσμο. «Η Θεσσαλονίκη έχει δυνατή επιστημονική κοινότητα, ενεργή επιχειρηματική κοινότητα και ενεργή Εκκλησία. Και το Βυζάντιο είναι όλα αυτά. Γι’ αυτό επιλέξαμε αυτούς τους εταίρους για αυτή την δράση», σχολίασε.

Στο γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό θα ενισχύσει την πρωτογενή έρευνα για τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη εστίασε ο εκπρόσωπος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ κ Θανάσης Σέμογλου.

Από την πλευρά του ο πατέρας Βαρνάβας εκπροσωπώντας την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ανέφερε πως η Εκκλησία «είναι πρόθυμη να βοηθήσει σε ό,τι είναι καλό και δημιουργικό». «Στη χώρα μας λείπει το όραμα του να κάνει κανείς κάτι. Δεν γίνεται τίποτε δημιουργικό στον πολιτισμό. Λειτουργούμε παθητικά και περιμένουμε κάτι να συμβεί. Εμείς θαυμάζουμε αυτή την πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και θέλουμε να δούμε αν θα έχει αποτελέσματα, αν θα αφυπνίσει τη συνείδηση του κόσμου και αν θα τον κάνει να σκεφτεί ότι το παρελθόν δεν είναι παρελθόν, αλλά έχει μια διαχρονική διάσταση».

Αξίζει να σημειωθεί πως έχει προκηρυχθεί και ήδη υλοποιείται προμελέτη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ώστε ένα κομμάτι των δράσεων να λάβει τη μορφή Biennale και να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Περισσότερα για το θέμα θα ανακοινωθούν προς το τέλος του Οκτώβρη.

Συνδιοργανωτές του τριημέρου είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης,   το Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, ο ΟΜΜΘ, το ΚΘΒΕ, ενώ έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του  Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκκρεμεί πρόταση να τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά - Συγκεντρώσεις και πορείες χθες
Εργαζόμενοι, φοιτητές, άνεργοι και συνταξιούχοι έδωσαν το «παρών» στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ
Θεσσαλονίκη: Τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά - Συγκεντρώσεις και πορείες χθες
Θεσσαλονίκη: 80χρονη είχε χιλιάδες λαθραία πακέτα τσιγάρα σε διαμέρισμα
Τρεις συλλήψεις σε 2 διαφορετικές περιπτώσεις – Κατασχέθηκαν σχεδόν 6.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα και 300 συσκευασίες καπνού
Θεσσαλονίκη: 80χρονη είχε χιλιάδες λαθραία πακέτα τσιγάρα σε διαμέρισμα