Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης» με ελληνικό δυναμικό από το εξωτερικό

Και σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση το σύνολο του έργου του Chopin για πιάνο και ορχήστρα

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Στην πόλη μας τα φώτα θα είναι στραμμένα στο πιάνο από 5 Νοεμβρίου και για ένα μήνα. Αιτία; Το «Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης». Συγκεκριμένα μέχρι και τις 10/12.2016 το κοινό θα μπορεί να απολαύσει 5 ατομικά ρεσιτάλ πιάνου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (5,12,19,26/11 και 3/12, ώρα 20.30), και σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση το σύνολο του έργου του Chopin για πιάνο και ορχήστρα, σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε δύο τελετές λήξης (9 και 10/12, 20.30) στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονίκης.

Ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος

Το πρόγραμμα πλαισιώνουν παράλληλες δράσεις με Masterclass πιάνου, συναυλίες νέων καλλιτεχνών (6/11 Καβάλα, 18/11 Φλώρινα, 4/12 Αλεξανδρούπολη) και ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου(7-11/4/2017). Ο τελευταίος γίνεται ανά διετία, όπως μάς εξήγησε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος που έχει αναλάβει την οργάνωση του "Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης" το οποίο φέτος μετρά τον 5ο χρόνο ζωής.

Αναφερόμενος στο θεσμό είπε πως «το φετινό πρόγραμμα πλαισιώνεται αποκλειστικά από νέους Έλληνες σολίστες, που διαπρέπουν στο εξωτερικό».

«Θα είναι Έλληνες πιανίστες από φοιτητές μέχρι νέοι έως 35 ετών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους», συμπλήρωσε. Είναι μουσικοί που εργάζονται σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ρωσία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Βενεζουέλα.

Ο κ. Αγγελόπουλος σχολίασε πως οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν μεγάλη καριέρα στο εκτός συνόρων. «Ξέρετε στο χώρο της μουσικής, και ειδικότερα της κλασσικής, είναι πιο εύκολο να ζήσεις και να επιβιώσεις αν επιλέξεις μια χώρα του εξωτερικού. Από τη νέα γενιά συνήθως οι πιο ικανοί τυχαίνει να ζουν έξω από την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Όσο για τους καλλιτέχνες που επιλέγουν να ζουν αλλού για να μπορέσουν να ακολουθήσουν αυτό που αγαπούν, είπε πως «δεν είναι κακό όταν ξεχωρίζει κάποιος να ανοίγει τα φτερά του. Εξάλλου σε μια μεγαλύτερη πόλη θα έχει και περισσότερες ευκαιρίες να πετύχει».

Αναφορικά με την προσέλευση του κοινού, αναμένεται και πάλι να γεμίσουν οι αίθουσες, όπως σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος. Μάλιστα εξήγησε πως ένα μεγάλο ποσοστό προέρχεται από την φοιτητική κοινότητα.

Συνεργασίες συνεχίζουν να υπάρχουν με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Ωδείο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονία και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα όμως για το τελευταίο ο κ. Αγγελόπουλος μας ανέφερε πως «η συνεργασία που υπήρχε συνεχίζεται, αλλά όχι στο επίπεδο που ήταν». Αιτία είναι πως το ΑΠΘ ζήτησε ένα μικρό ενοίκιο για τη χρήση της Αίθουσας Τελετών, ενώ παράλληλα δεν προσέφερε ένα κονδύλι που χορηγούσε στο Φεστιβάλ τις προηγούμενες χρονιές. Έτσι, από φέτος οι φοιτητές του ΑΠΘ θα πρέπει να πληρώνουν φοιτητικό εισιτήριο (δηλ. 5 €) αν επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα ρεσιτάλ. Ωστόσο η είσοδός τους στις δύο τελετές λήξης θα είναι ελεύθερη.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ελεύθερη θα είναι η είσοδος:

-σε όλες τις εκδηλώσεις στους σπουδαστές και καθηγητές του ΔΩΘ, στους φοιτητές ΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ,

-και στα ρεσιτάλ στους σπουδαστές του ΚΩΘ.

Προπώληση: μέσω του ticketservises.gr, δια ζώσης στη γκαλερί Αντωνόπουλου (Τσιμισκή 121, τηλ2310273298) και για τις τελετές λήξης στο εκδοτήριο της ΚΟΘ (Λ.Νίκης 73, τηλ 2310-236990).

 

Για το πρόγραμμα

-Ρεσιτάλ θα δώσουν: 5/11 Κωνσταντίνος Δεστούνης, 12/11 Βασίλης Βαρβαρέσος, 19/11 Νικόλαος Σαββίδης, 26/11 Κωνσταντίνος Βαλιανάτος και 3/12 Τριαντάφυλλος Λιώτης.

Masterclass ο Δημήτριος Τουφεξής (αιτήσεις έως 18/11/2016 μέσω του thessalonikipianofestival.gr ή στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Κ.Καραμανλή 141). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ