Skip to main content

Χριστίνα Πουλίδου: «Η χώρα χάνει τη σπίθα της»

Η συγγραφέας μίλησε για το μυθιστόρημά της με τίτλο «Άνω Κάτω» η πλοκή του οποίου έχει ως καμβά τη Σύρο

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Η ιστορία του λιμού της Κατοχής στη Σύρο όπου χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού του νησιού αποτέλεσε αφετηρία για να γεννηθεί η ιδέα του μυθιστορήματος της Χριστίνας Πουλίδου «Άνω Κάτω» (εκδόσεις Μεταίχμιο).

Στις σελίδες του ο αναγνώστης θα ταξιδέψει σε δύο χρόνους: την περίοδο 1939-1950 και τη σημερινή. Αλλά και σε διαφορετικές τάξεις. Στις ανηφοριές και τις ανηφοριές του νησιού, καθώς και στις «ανακατωσούρες» που πέρασε στην ιστορία του. Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου στην πόλη μας η κυρία Πουλίδου απάντησε στις ερωτήσεις μας. Παράλληλα σχολιάζοντας την ανάδειξη Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ είπε πως «η εκλογή αυτή μάς φέρνει Άνω Κάτω».

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο;

-Ήρθε από μόνη της, με παρενόχλησε και όταν έγινε φορτική, υπέκυψα!

Αστειεύομαι. Έχουμε την τύχη να έχουμε ένα σπίτι στη Σύρο και ζώντας σ’ έναν τόπο θες να τον γνωρίσεις καλύτερα. Ανατρέχεις λοιπόν στην ιστορία του κι ένα θέμα της πρόσφατης ιστορίας της Σύρου, το βρήκα συγκλονιστικό - δεν το γνώριζα και θεώρησα ότι, αν βρω έναν τρόπο να το πω όμορφα, μπορεί να φανεί ενδιαφέρον και σε άλλους ανθρώπους. Κι αυτό είναι η ιστορία του λιμού της Κατοχής, καθώς στη Σύρο χάθηκε τότε το 1/3 του πληθυσμού της.

-Γιατί επιλέξατε τη Σύρο ως καμβά για το έργο σας;

-Γιατί η Σύρος έχει πολλές ιδιαιτερότητες ως τόπος και άρα, εύκολα σου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Είναι ένα νησί, όπου η συνάντηση κατατρεγμένων Ελλήνων από τους Τούρκους (στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) απέδωσε θεαματικά αποτελέσματα, μετατρέποντας τον τόπο σε διεθνές μητροπολιτικό κέντρο. Είναι επίσης ένα νησί, όπου συγκατοικούν -με κάποιες προστριβές αλλά πάντως αρμονικά- ορθόδοξοι και καθολικοί. Είναι τέλος ένα νησί που ζει την αγωνία του παρόντος και ζητά να βρει τον δρόμο του για το μέλλον.

 

-Πώς συνδέονται οι διαφορετικές εποχές στις οποίες αναφέρεται η υπόθεση του μυθιστορήματος;

-Αυτό είναι το παιχνίδι της ιστορίας και δεν θα σας το αποκαλύψω! Το βιβλίο αναφέρεται σε δύο χρόνους: την περίοδο 1939-1950 και τη σημερινή. Κάποια πρόσωπα της «κατοχικής» εποχής επανεμφανίζονται και στη σημερινή σ’ ένα απρόσμενο τέλος.

-Γιατί «Άνω Κάτω»; Τι αλλάζει στη ζωή των ηρώων;

-«Άνω Κάτω» γιατί η Σύρος έχει ανηφοριές και κατηφοριές. Γιατί εμβληματική είναι η Άνω Σύρος, αλλά δοξασμένη η Ερμούπολη, που παλιά την έλεγαν «Ο γιαλός». Γιατί η Συριανή κοινωνία ήταν ταξική και το βιβλίο παρακολουθεί τη ζωή των μεγαλοαστών αλλά και του μικρόκοσμου που διαμορφώνεται από παραγιούς, δούλες, καμαριέρες και μαγείρισσες. Τέλος, γιατί η ιστορία της Σύρου πέρασε από πολλές «ανωκατωσούρες»...

-Μέσα από την αφήγηση φαίνεται και η αγωνία των νέων για την εύρεση/διατήρηση εργασίας, το άγχος της επαγγελματικής αποκατάστασης που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία τους στη ζωή. Πώς θα χειριστούν αυτό το θέμα;

-Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Όσοι διακρίνονται για τις γνώσεις ή τις δεξιότητές τους φεύγουν  - για να μην τους καταπιεί το τέλμα της κρίσης. Κάποιοι χαρισματικοί αναζητούν εδώ την ευκαιρία τους μέσα στην κρίση και η μεγάλη μάζα που παραμένει στη χώρα είναι όσοι διατρέξαμε το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου της ζωής μας και οι ηττημένοι. Η χώρα χάνει τη σπίθα της.

-Γνωρίζοντας αρκετά για την εξωτερική πολιτική λόγω και της ενασχόλησής σας με θέματα της διεθνούς δημοσιογραφίας, πώς θα σχολιάζατε τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών; Και τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν για τη χώρα μας;

-Είμαι βαθύτατα καταπτοημένη. Είναι μια ήττα της δημοκρατίας. Φοβάμαι τι θα συμβεί σε μια κρίση με την Τουρκία, φοβάμαι τι συνεπάγεται η εκλογή Τραμπ στην αναμέτρηση με τους τζιχαντιστές, δεν ξέρω πώς θα επηρεαστεί το Κυπριακό, βλέπω με αγωνία τον ενθουσιασμό όλων των ακροδεξιών κινημάτων της Ευρώπης... Πραγματικά η εκλογή αυτή μάς φέρνει Άνω Κάτω.

Το βιβλίο της Χριστίνας Πουλίδου θα παρουσιαστεί την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Αριστοτέλους 7), στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: η Χριστίνα Ταχιάου, δημοσιογράφος, πρώην βουλευτής, και ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, σύμβουλος ανάπτυξης.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Γιολάντα Μπαλαούρα.

Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του μυθιστορήματός της.