Μας το ζητήσατε και το ετοιμάσαμε! Οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα χρήματα είδος υπό εξαφάνιση για τους περισσότερους. Όμως γιατί να μείνουμε σπίτι; Υπάρχουν προτάσεις εξόδου που δεν έχουν είσοδο ή που είναι δωρεάν. Μερικές από αυτές θα σας τις προτείνουμε καθημερινά.
Καλή διασκέδαση!
Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ
-Κουκλοθέατρο και θέατρο στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας στο πλαίσιο του THESSPUPPET 2016 – STREET PUPPET & CIRCUS. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 10:00 Κουκλοθέατρο Νίστα: Οι γείτονες, 10:30 Circo Taradadan: Circus Taradadan Street Show, 11:15 Κ.Θ.Β.Ε.: Το Δώρο, 12:15 Michaelino Circus: Michaelino Circus, 12:45 Dromocosmicas: Βαγόρ & Μπελαβίτα, 13:30 La petite marguerite: Bubble Show. Και το καλύτερο; Δωρεάν!
Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ Bookpoints – Συναντήσεις με Βιβλία για το παιδικό βιβλίο και τους αναγνώστες του συνεχίζονται το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου στο βιβλιοπωλείο Παραμυθούπολη (Καβάφη 12, Ευκαρπία) και ζωντανεύουν αγαπημένους ήρωες και ηρωίδες μέσα από τις αράδες των χριστουγεννιάτικων βιβλίων.
Εκδηλώσεις στις: 11:00, 13:00, 18:30, 19:45
-Τι είναι η αστυνομική λογοτεχνία; Λογοτεχνία εστιασμένη στο αίνιγμα ή στο "γιατί" του εγκλήματος; Λογοτεχνία στο περιθώριο του λογοτεχνικού συστήματος ή σε διαρκή αλληλεπίδραση με τα άλλα είδη, στην ίδια την καρδιά του;
Το 1ο διεθνές συνέδριο για την αστυνομική λογοτεχνία, το οποίο διοργανώνεται από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης, επιδιώκει να μεταφέρει τη συζήτηση για το δημοφιλές αυτό είδος στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο, προσκαλώντας τους ίδιους τους δημιουργούς να συνομιλήσουν τόσο με τους θεωρητικούς όσο και με το κοινό.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 2 & το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (Αγίου Δημητρίου 159Α) στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά την Παρασκευή και στα ελληνικά το Σάββατο. Θα χαιρετίσουν οι Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Philippe Ray και ο Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ. Στον χώρο υποδοχής του συνεδρίου οι συγγραφείς θα υπογράψουν έργα τους, την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου.
Ώρα έναρξης: Παρασκευή 09.00 και Σάββατο 10.00
Περισσότερες πληροφορίες: www.frl.auth.gr/polar
Εικαστικά
Το ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας “MATERA η γη των βράχων” της φωτογράφου Τζένης Λυκουρέζου στη Photogallery OKTO στη Θεσσαλονίκη.
Στην έκθεση θα διατίθεται το ομώνυμο φωτογραφικό λεύκωμα “MATERA η γη των βράχων”.
Μπορείτε να τη δείτε έως 6 Δεκεμβρίου 2016
Πληροφορίες στο OKTO studio + photogallery Μητροπόλεως 125, Τ 2315518580.
-Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα δράσεων του μεγάλου φεστιβάλ της πόλης μας «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2016», παρουσιάζει την Έκθεση με ζωγραφικά έργα του Nikola Saric με τίτλο «Παραβολές και Μάρτυρες». Η Έκθεση φιλοξενείται στους εκθεσιακούς χώρους του Μεγάρου Νεδέλκου έως το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017. Παρουσιάζονται 45 έργα με θέματα από τον κύκλο των Παραβολών του Ιησού (Παραβολή του σπορέα, Παραβολή του καλού Σαμαρείτη κ.λπ.) καθώς και από Μάρτυρες και Προφήτες της Εκκλησίας. Ανάμεσα σ' αυτούς ξεχωρίζουν οι μορφές του Πρωτομάρτυρα Στέφανου, του Προφήτη Ιωνά και πολλών άλλων. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00, Σάββατο: 09:00 – 14:00.
-Στη Γκαλερί Τέχνης Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52) φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής με έργα από τους καλλιτέχνες: Δελίνα Βασιλειάδη, Κατερίνα Βικία-Σακελλάρη, Ελευθερία Στόικου, Στρατή Ταυλαρίδη.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00-20.00, Τετάρτη, Σάββατο 12.00-15.00. Διάρκεια έως 24.12.2016.
-Έκθεση με τον τίτλο, "Όψεις νέων φωτογράφων", παρουσιάζει έως 5 Δεκεμβρίου 2016, στη Μονή Λαζαριστών (αίθουσα εκδηλώσεων), η Φωτογραφική Λέσχη "Όψεις" του Δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.
Στην έκθεση παρουσιάζουν τη δουλειά τους 61 νέοι φωτογράφοι που παρακολούθησαν το εισαγωγικό σεμινάριο στη φωτογραφία.
Το σεμινάριο διοργανώθηκε με επιτυχία από τη Φωτογραφική Λέσχη "Όψεις" του δήμου Παύλου Μελά, ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2006 έως το Mάρτιο του 2013.
Λειτουργεί: Καθημερινά 10:00 με 13:00 και 18:00 με 21:30.
-Ως ένα παιχνίδι με το Instagram, που αναπτύχθηκε σε μια ισχυρή σχέση, αντιμετώπισε τις φωτογραφικές της δημιουργίες η Κική Χούρου. Με τον καιρό αυτό το παιχνίδι κι αυτή η σχέση παρήγαγαν όλο και πιο απαιτητικές ή ευφάνταστες φωτογραφικές στιγμές, γεγονός που οδήγησε την επαγγελματία γραφίστρια κι ερασιτέχνη φωτογράφο στην απόφαση να αναπτύξει έτι περαιτέρω αυτήν της τη ενασχόληση.
Το αποτέλεσμα είναι μια έκθεση των καλύτερων φωτογραφιών της που έβαλε στο Instagram και που φιλοξενείται στον όμορφο νέο χώρο Chalkos Gallery (Ιουστινιανού 21) μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
-Έκθεση Φωτογραφίας της Νέλλης Τραγουστή με τίτλο «ΠΡΟΣΩΠΑ και ΧΩΡΟΙ» φιλοξενείται στις Πρώην Αποθήκες Στρατού Προβλήτα Α, Λιμάνι, Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Διάρκεια: 10.11.2016 – 17.12.2016. Είσοδος ελεύθερη
-Στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ.Βαφόπουλου 5) φιλοξενείται η έκθεση ψηφιδωτού με χειροποίητη υάλινη ψηφίδα με τίτλο «Μια άλλη τέχνη», με έργα της Shelly Iatridou. Διάρκεια έως 3/12/2016
-Έκθεση εικαστικών διοργανώνει το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου.
Η έκθεση, που περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευών και εγκαταστάσεων μελών του συλλόγου, θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου 2017 και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09.00 έως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 21.00, καθώς και Σάββατο από τις 09.00 έως τις 14.00.
-Λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών παρατείνεται έως και 30 Δεκεμβρίου 2016 η έκθεση «Η συνοικία των Εξοχών στη Θεσσαλονίκη, 1885-1912» που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108), σε συνεργασία με το University Studio Press και επιμέλεια του Βασίλη Κολώνα, καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η έκθεση θα λειτουργεί με χειμερινό ωράριο: Τρίτη έως και Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά.
Ξεναγήσεις στην έκθεση θα πραγματοποιούνται Κυριακή πρωί στις 12:00 από τον Βασίλη Κολώνα επιμελητή της έκθεσης και Τετάρτη απόγευμα στις 17:00 από τον Γιάννη Επαμεινώνδα, διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό αλλά, λόγω της παλαιότητας του κτιρίου και της στενότητας του χώρου, ο αριθμός των επισκεπτών σε κάθε περιήγηση θα είναι συγκεκριμένος. Για να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του Κέντρου, καθημερινές 9:00-14:30, στα τηλέφωνα: 2310 295.171 και 2310 295.170.