Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μια βραδιά για το 99 του Τάσου Νικάκη

Εικαστική - φιλολογική ανάγνωση των έργων του καλλιτέχνη στην Chalkos Gallery

Μια εικαστική - φιλολογική ανάγνωση των έργων και της προσέγγισης του καλλιτέχνη Τάσου Νικάκη στην τελευταία έκθεση  του Τάσου Νικάκη παρουσιάζεται στην Chalkos Gallery στις 29 Δεκεμβρίου στις 7μμ στην γκαλερί Chalkos (Ιουστινιανου 21).

Θα μιλήσουν για την έκθεση: ο καλλιτέχνης Τάσος Νικάκης, η Φιλόλογος - Δημοσιογράφος Αγγελική Τριαρίδου και ο Σολίστ βιολιού και καθηγητής βιολιού στο Georgia State Univercity των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Χρίστος Γαλιλαίας.

Με τον εμβληματικό τίτλο 99 ο Τάσος Νικάκης παρουσιάζει την τελευταία του δουλειά στην γκαλερί CHALKOS (Ιουστινιανού 21) με μια σειρά από έργα που σηματοδοτούν την ωριμότητα του καλλιτέχνη, καθώς με μεστό και διεισδυτικό λόγο καταθέτει την προσωπική του ματιά στο σήμερα με σκληρό εικαστικό λεξιλόγιο αρθρώνοντας πολιτικό λόγο – με την αρχαία έννοια του όρου.

Ο Τάσος Νικάκης με την οικεία του τεχνική όπου συνταιριάζει διαφορετικά υλικά, καταθέτει σύμβολα και ιδέες προκαλώντας  εντυπώσεις και συνειρμούς που κατακλύζουν το θυμικό του θεατή. Προκαλεί με τις πινελιές-αίμα, την ατμόσφαιρα της σκουριάς, την σημαία που ως σημείο αναφοράς επανέρχεται σταθερά και αγκιστρώνει τη ματιά - ως σύμβολο με ό,τι μπορεί να ανασύρει στη θύμηση του κάθε ένα από εμάς. Ο Νικάκης χωρίς περιστροφές απευθύνεται στα παιδικά μας χρόνια, στην ενηλικίωση μας, στις επιλογές μας. Οι μορφές του, άμορφες αλλά ζωντανές κινούνται στο χρόνο αφήνοντας ίχνη νοσταλγίας και μνήμης-ενίοτε και ηθελημένης αμνησίας - ως σκιές του εαυτούς τους.

Υπερτονίζει με τις εικαστικές του επιλογές το σήμερα που δείχνει να “σέρνει” τη ζωή καθώς τα αρχετυπικά του στοιχεία εμπλέκουν συναισθηματικά τον θεατή που δεν μπορεί να ξεφύγει από την έννοια “σπίτι”, “ξύλο”, “μέταλλο”, το μπλε και το κόκκινο που απλώνονται γενναιόδωρα,  ονειρικά στην επιφάνεια. Οι προθέσεις του επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες: η πορεία των τελευταίων χρόνων στη χώρα και στο κοινωνικό γίγνεσθαι αποτυπώνονται με ευθύτητα, χωρίς ωστόσο να επιχειρείται η διδαχή.

 

Η παρέμβαση του καλλιτέχνη είναι καίρια στον ρου της καθημερινότητας, όχι αυτής που γίνεται “καθημερινή” αλλά εκείνης που έχει ανάγκη την πολιτική ταυτότητα και ο ίδιος μας προσκαλεί να την θυμηθούμε και να την αναπλάσουμε.

Λίγα λόγια για τον Τάσο Νικάκη

Γεννήθηκε το 1960 στις Σέρρες. Έζησε στο Βερολίνο από το 1991 ως το 1994 όπου μυήθηκε στην τέχνη από τους Γιάννη Μαρκόπουλο και Χρίστο Μπουρονίκο, γνωστούς καλλιτέχνες της Γερμανίας.

Ξεκίνησε ως κατασκευαστής χρηστικών αντικειμένων με εικαστικό χαρακτήρα. Το1999 πραγματοποιήθηκε η πρώτη του ατομική έκθεση με εικαστικές κατασκευές. Υλικά όπως παλιά διαβρωμένα ξύλα, μεταλλικά εξαρτήματα μηχανολογικού εξοπλισμού, γρανάζια και τροχαλίες, σκοινιά, υφάσματα, άμμος, στόκος και χρώμα, συνδυάζονται με σκοπό τη δημιουργία μοναδικών κατασκευών που με την πνοή του αποκτούν νέα ζωή.

Ο Τάσος Νικάκης έχει κάνει πολλές ατομικές και έχει πάρει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις τα τελευταία 10 χρόνια. Έχει επίσης πολλές συμμετοχές σε εκθέσεις καλλιτεχνικών και χρηστικών αντικειμένων μαζί με την διακοσμήτρια Μαριάννα Σπαή. Εικαστικές κατασκευές με την υπογραφή του βρίσκονται σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους σ’ όλη την Ελλάδα και σε ιδιωτικές συλλογές. Ξενοδοχειακές μονάδες όπως το Egnatia Palace και Αιγαίον στη Θεσσαλονίκη, Ilion Mare στη Θάσο, Blue Bay στη Ρόδο και στην Κατερίνη αλλά και ιδρύματα όπως η Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, φιλοξενούν εικαστικές παρεμβάσεις και έργα του στους κοινόχρηστους χώρους τους σε μεγάλη κλίμακα. Πέραν των καλλιτεχνικών του δραστηριοτήτων, συμμετείχε για έντεκα μήνες από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2001, στην συντακτική ομάδα του περιοδικού «Down Town - Θεσσαλονίκη» με αρθρογραφία και συνεντεύξεις. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ