Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αποκαταστάθηκε ο μακεδονικός τάφος «Μακρίδη Μπέη»

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του εντυπωσιακού μακεδονικού τάφου που ανασκάφηκε το 1910

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του εντυπωσιακού μακεδονικού τάφου «Μακρίδη Μπέη» που βρίσκεται στο Δερβένι της Θεσσαλονίκης. Ο τάφος ανασκάφηκε το 1910 από την Έλληνα αρχαιολόγο Θόδωρο Μακρίδη και 100 χρόνια μετά αποκαταστάθηκε από τους Έλληνες επιστήμονες.

Πρόκειται για ένα μνημείο που του οποίου η σημασία ήδη από την εποχή εκείνη «είχε γίνει γνωστή σε όλη την επιστημονική κοινότητα», σημείωσε στο «Πρακτορείο FM 104,9» η αρχιτέκτων, αναστηλώτρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Φανή Αθανασίου, τονίζοντας πως οι προκλήσεις στη συνέχεια ήταν μεγάλες. «Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε ο τάφος ήταν σε πολύ κακή κατάσταση διατήρησης, με τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους αφέθηκε στην τύχη τουτο μνημείο».

Ο μακεδονικός τάφος επανέρχεται στην επικαιρότητα στην δεκαετία του ’90 όπου επαναλαμβάνεται η ανασκαφική έρευνα όταν και πάλι «λόγω της έλλειψης πιστώσεων» οι ενέργειες σταματούν. Σημείο-σταθμός, σύμφωνα με την κα. Αθανασίου, θα είναι τα 100 χρόνια από την ανακάλυψη του τάφου και το 2011 όταν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης θα πάρει πίστωση 1.200.000 ευρώ για την αποκατάσταση του τάφου.

Η διαδικασία αποκατάστασης ήταν απαιτητική: «Τα πράγματα ήταν τραγικά», σχολίαε η κ. Αθανασίου αφού το μεγάλο μνημείο είχε προβλήματα που καθιστούσαν απαιτητικό το έργο της αναστήλωσης και έτσι, όπως σημείωσε η Ελληνίδα αρχιτέκτων, «η επέμβαση ήταν πάρα πολύ δύσκολη με τις λύσεις που επιλέχτηκαν να βασίζονται στην διεπιστημονική συνεργασία» ανάμεσα στην ΑΠΘ και το αντίστοιχο εργαστήριο αλλά και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ακριβώς αυτό που ήθελαν οι αναστηλώτες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης αφού τελικά το μνημείο διατηρήθηκε «στην αυθεντική του κατάσταση» ώστε να διατηρεί επάνω του «τα σημάδια του Χρόνου και όλη την μακραίωνη ιστορία του»» .

Για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης κατασκευάστηκε ακόμη και στέγαστρο έκτασης 450 τ.μ ενώ με την αποκατάσταση του συνόλου του χώρου ο επισκέπτης μπορεί «να δει όλη την αρχιτεκτονική, να καταλάβει τις συνήθειες ταφής όλης της περιόδου». Το πιο σημαντικό, όπως τόνισε η κ. Αθανασίου, είναι πως διατηρήθηκε και ο αρχαίος τύμβος «που κάλυπτε το κτίσμα κατά την αρχαιότητα, μια μεγάλη επιτυχία γιατί λίγοι τάφοι διατηρούνται στους μακεδονικούς τάφους».

Το μνημείο είναι επισκέψιμο μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με την Εφορεία Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ