Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το φαγητό “έδεσε” με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!

Με θεματικά ντοκιμαντέρ, μια έκθεση για το φαγητό στον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά πιάτα αφιερωμένα στο φεστιβάλ από 20 μαγαζιά της πόλης

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μια πρωτότυπη θεματική εγκαινιάζει το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί από 3 έως 12 Μαρτίου 2017: αυτήν του φαγητού!

Του φαγητού ως απόλαυσης, αλλά και ως εργαλείου εκμετάλλευσης, πολύτιμου αγαθού σε αφθονία ή σε έλλειψη. Συγκεκριμένα, το νέο τμήμα του ΦΝΘ έχει τίτλο τμήμα «Food vs. Food» και στο πλαίσιό του θα προβληθούν ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στο culinary cinema (ένα είδος που υπάρχει πλέον ως ξεχωριστό τμήμα σε μεγάλα φεστιβάλ όπως η Μπερλινάλε και το Σαν Σεμπαστιάν), ενώ θα γίνει και μια έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι», και θέμα το φαγητό στον ελληνικό κινηματογράφο (από το προφιτερόλ του Γιώργου Κωνσταντίνου στα «Χτυποκάρδια στο θρανίο» του Σακελλάριου έως τα μπαχάρια της «ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Κουζίνας» του Μπουλμέτη).

Στο νέο τμήμα του ΦΝΘ θα συμμετάσχει και η πόλη μας! Πώς; Είκοσι εστιατόριά της θα δημιουργήσουν και θα προτείνουν από ένα πιάτο αφιερωμένο στο φεστιβάλ. Το... θεματικό πιάτο του κάθε εστιατορίου θα περιλαμβάνεται στα μενού του και θα βαθμολογείται (από κοινό και κριτική επιτροπή). Στόχος; Ένα από τα 20 θα βγει το καλύτερο πιάτο.

Οι ταινίες

 

«Φάκελος: Σοκολάτα»

Αναφορικά με τις ταινίες του νέου τμήματος το κοινό θα δει:

-στο «Μυρμήγκια σε μια γαρίδα» του Μαουρίς Ντέκερς (Ολλανδία) την πίεση που αντιμετώπισε ο χαρισματικός σεφ του Ρενέ Ρετζέπι ώστε να μείνει το εστιατόριο Noma ως ένα από τα κορυφαία του πλανήτη,

-το success story του «Πριοράτ του Νταβίντ Φερνάντεθ ντε Κάστρο (Ισπανία) που μιλά για το πώς μετατράπηκε μια πάμφτωχη περιοχή της Ισπανίας σε διεθνώς αναγνωρισμένο «ναό» του κρασιού,

-τις συνθήκες μοντέρνας δουλείας που βιώνουν οι άνθρωποι που εργάζονται στη βιομηχανία του κρασιού στη Νότια Αφρική στα «Πικρά σταφύλια – Σκλαβιά στους αμπελώνες» του Τομ Χάινεμαν (Δανία),

-το «Φάκελος: Σοκολάτα» της Μπέντε Φόρερ (Ολλανδία) για την εργασία παιδιών-σκλάβων σε αφρικανικές φυτείες κακάο,

-για την εντομοφαγία, στο ντοκιμαντέρ «Μαμούνια» του Αντρέας Γιόνσεν (Δανία),

-την πρωτοβουλία του ιταλού σεφ Μάσιμο Μποτούρα να μαγειρέψει για πρόσφυγες και αστέγους στο Μιλάνο στο «Θέατρο της ζωής» του Πίτερ Σβάτεκ (Καναδάς),

-την ιστορία για τα δωρεάν γεύματα σε όσους συνανθρώπους μας τα έχουν ανάγκη, στο ντοκιμαντέρ «Εγώ, ο άλλος άνθρωπος» του Λουκά Αγέλαστου,

-την «Αγιορείτικη μαγειρική κληρονομιά» του Χρήστου Ματζώνα που όπως προϊδεάζει και ο τίτλος πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για την κουζίνα του Αγίου Όρους,

-και «Το ταξίδι της τροφής – Η διατροφή στην Ελλάδα από την Προϊστορία μέχρι σήμερα» για τις επιρροές και τα σημεία-σταθμούς της διατροφής στη χώρα μας.

Τα 20 εστιατόρια με τα 20 πιάτα

Τα 20 εστιατόρια που θα φτιάξουν πιάτα για το 19ο ΦΝΘ; 

By the cook, 

Ζύθος Ντορέ, 

Η κουζίνα της Αγλαΐας, 

Η Νέα Φωλιά, Ίωνος - Στοά Δραγούμη, 

Ο κήπος του Θερμαϊκού, 

Plaisir Brasserie, 

Φανός της Πόλης, 

Χοζεβά Καφέ-Μεζέ.

*Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Το νέο τμήμα διεξάγεται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)
Η ερώτηση για την κίνηση της Αθήνας, το κοινό και η απόφαση του παίκτη που άφησε τον Αρναούτογλου με το στόμα ανοιχτό
Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)