Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Κάνε Save το δικό σου θέατρο Δάσους»

Στις 7 ανοιχτή εκδήλωση στο Βασιλικό Θέατρο για την ενημέρωση του κόσμου στο θέμα ανακαίνισης του θεάτρου Δάσους

Έκκληση- πρόσκληση- πρόκληση απευθύνει η διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας προς όλους τους πολίτες  (ιδιώτες και επιχειρηματίες, θεσμικούς φορείς) προκειμένου να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό για τη συντήρηση,  ανακαίνιση και βελτίωση των υποδομών στο Θέατρο Δάσους.

«Κάνε Save-Tο δικό σου Θέατρο Δάσους!» είναι ο τίτλος της αποψινής εκδήλωσης που διοργανώνει στις 7 μμ το ΚΘΒΕ, στο Βασιλικό Θέατρο, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού της Θεσσαλονίκης, των ΜΜΕ και της  επιχειρηματικής κοινότητας της Βορείου Ελλάδος για τη συγκεκριμένη δράση, αλλά και για να τονιστεί η σημαντικότητα της επιχειρηματικότητας στη συμβολή του πολιτιστικού έργου.

«Πείτε το και ...έρανο αν θέλετε. Σημασία έχει να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό -και κυρίως οι επιχειρηματίες της πόλης και της περιοχής- για την αναγκαιότητα ενίσχυσης και διάσωσης του εμβληματικού θεάτρου Δάσους και τη “χρήση” του Πολιτισμού ως ισχυρού εργαλείου οικονομικής ανάπτυξης» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης.

Το Θέατρο Δάσους, χωρητικότητας 3.894 θέσεων, είναι η πιο εμβληματική ανοιχτή σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος,   χτισμένο στην πλαγιά του Κέδρινου Λόφου (Σέιχ Σου), με θέα σε ολόκληρη την πόλη και το λιμάνι της. Λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1976 και αποτελεί τόπο συνάντησης των Θεσσαλονικέων, αλλά και των επισκεπτών της πόλης. Με πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων κάθε καλοκαίρι, που περιλαμβάνουν παραστάσεις αρχαίου δράματος, συναυλίες, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, αποτελεί ζωντανό τόπο ανάδειξης του σύγχρονου πολιτισμού και πόλο έλξης κοινού και καλλιτεχνών, τόσο από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες όσο και από ολόκληρη την Ευρώπη.

Εργασίες ανάπλασης του θεάτρου έγιναν στην περίοδο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας (1997-98), αλλά και εργασίες συντήρησης του θεάτρου προ δεκαετίας. Έκτοτε, το θέατρο έχει υποστεί σειρά λειτουργικών φθορών. Η μελέτη αποκατάστασής του, που προβλέπει στεγάνωση της κεντρικής σκηνής, των κερκίδων, καθώς και των στεγασμένων χώρων, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να φιλοξενεί θεατές και επισκέπτες, έγινε και ο προϋπολογισμός των εργασιών ανέρχεται στο ποσό των 132.880 ευρώ. Ήδη το ΚΘΒΕ, από τα ισχνά και πάσχοντα ποσά των ταμείων του, συγκέντρωσε μόλις 27.880 ευρώ, ενώ το υπολειπόμενο που καλείται να συγκεντρώσει για την έναρξη των εργασιών, το «διεκδικεί» μέσω της ευαισθητοποίησης των πολιτών (με «αντίδωρο» προσκλήσεις για τις παραστάσεις του θεάτρου, αφίσες κα), αλλά και των επιχειρήσεων με τη μορφή της χορηγίας ή των δωρεών.

Απευθυνόμενο στους πολίτες-θεατές το ΚΘΒΕ έχει ήδη τοποθετήσει ειδικούς κουμπαράδες στις εισόδους όλων των εν λειτουργία σκηνών του θεάτρου (μονή Λαζαριστών, Βασιλικό Θέατρο, θέατρο ΕΜΣ).

Της αποψινής εκδήλωσης, που σκοπό έχει την ενημέρωση του κοινού της Θεσσαλονίκης, των ΜΜΕ και της  επιχειρηματικής κοινότητας της Βορείου Ελλάδος για τη συγκεκριμένη δράση, αλλά και για το σημαντικό ρόλο της  επιχειρηματικότητας στη συμβολή του πολιτιστικού έργου, θα ακολουθήσει θεατρικό δρώμενο (απόσπασμα θεατρικού έργου που θα ερμηνεύσουν ηθοποιοί του ΚΘΒΕ).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ –ΜΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ