Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Προβολές ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους στο ΜΜΣΤ

KinderDocs με στόχο τη διάδραση με το κοινό

Τρεις «κολλητοί» έφηβοι από το Όσλο της Νορβηγίας ονειρεύονται να γίνουν χορευτές μπαλέτου. Σαν όλους τους έφηβους, ανακαλύπτουν τη ζωή μέσα από τη φιλία, αναμετριούνται με τους γονείς, χαίρονται, απογοητεύονται, ανακαλύπτουν τα κορίτσια, προσπαθούν να πάρουν καλούς βαθμούς στο σχολείο. Το Ballet Boys παρακολουθεί τους τρεις νέους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους, που κορυφώνεται στη σημαντική οντισιόν που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.

Αυτά συμβαίνουν στο "Ballet Boys» του KENNETH ELVEBAKK (2015, Νορβηγία, 75’) ταινία που εντάσσεται στο KinderDocs και που θα προβληθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου, ώρα 12.00 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στα νορβηγικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Η διάδραση με το κοινό με αφορμή τα ντοκιμαντέρ είναι βασικός στόχος του KinderDocs και γι αυτό μετά από κάθε προβολή  ακολουθεί συζήτηση με το κοινό με εκλεκτούς κάθε φορά καλεσμένους.

Τo Σάββατο 18 Μαρτίου μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τα παιδιά και τους μεγάλους με θέμα τον χορό και τους νέους με καλεσμένους την Άσπα Φούτση, καθηγήτρια χορού-χορογράφο, τον Δημήτρη Σωτηρίου, χορευτή-χορογράφο και τη Σοφία Μάντη, χορογράφο-δασκάλα χορού.

Η προβολή γίνεται με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας, της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού του Δημοτικού Κέντρου Μουσικής και Χορού Θεσσαλονίκης, της Σχολή Χορού Άσπας Φούτση καθώς και του Σωματείου Καθηγητών Χορού.

Η ταινία είναι κατάλληλη για παιδιά σε προ-εφηβεία και εφηβεία (9-17).

Τί είναι το KinderDocs

Το KinderDocs περιλαμβάνει 14 βραβευμένα ντοκιμαντέρ φτιαγμένα για παιδιά και νέους, στα οποία πρωταγωνιστούν παιδιά και νέοι και είναι κατάλληλα για ηλικίες από 8-17 ετών. Γίνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Θεσσαλονίκη σε στενή συνεργασία με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και των δύο μουσείων καθώς και δύο από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη (idfa και Doxs!). Ο πρώτος κύκλος KinderDocs ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και διαρκεί ως τον Απρίλιο. Στόχος του KinderDocs είναι ο διάλογος και η διάδραση με αφορμή τις ταινίες και η χρήση του ντοκιμαντέρ και ως εκπαιδευτικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς. Για αυτό και όλο το πρόγραμμα πλαισιώνεται με συζήτηση και δράσεις ειδικά σχεδιασμένες με αφορμή τις ταινίες και σε στενή συνεργασία με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και των δυο Μουσείων.

Για εκπαιδευτικούς

Οι ταινίες του KinderDocs αποτελούν εκπαιδευτικό εργαλείο και πηγή έμπνευσης για τον σύγχρονο εκπαιδευτικό που αναζητά επιπλέον εργαλεία για να το μάθημα του. Στόχος του KinderDocs ήταν εξ αρχής ο διάλογος και η διάδραση με αφορμή τις ταινίες και η χρήση του ντοκιμαντέρ αλλά και των θεμάτων που αναδεικνύει στην εκπαίδευση. Για αυτό και υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες προβολές για σχολεία ενώ όλο το πρόγραμμα πλαισιώνεται με συζήτηση και δράσεις ειδικά σχεδιασμένες με αφορμή τις ταινίες και σε στενή συνεργασία με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και των δυο Μουσείων. Πέρα από τις προβολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στόχος είναι να το πρόγραμμα να φιλοξενηθεί σε σχολεία όλη την χώρα. Μπορεί επίσης να ενταχθεί στην ύλη καλύπτοντας τις εξής θεματικές: Μετανάστευση, Διαφορετικότητα, Τέχνη-Χορός-Μουσική-Κινηματογράφος, Ιππασία-αθλητισμός, Προσωπική έκφραση, Επίτευξη στόχων, Εφηβεία, Σχέση με την οικογένεια, Σχέση με τους φίλους, Σχέση με τον θάνατο, Σχέση με τους παππούδες/γιαγιάδες, Σχολική Βία, σχολικός αποκλεισμός, Bullying, Χρήση του διαδικτύου, Σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα (social media), ζωή στην φύση, Παράδοση, Οικονομική κρίση, αναπηρία και Επαγγελματικός Προσανατολισμός.

Οι ταινίες είναι γυρισμένες ή μιλάνε για τις παρακάτω χώρες: Ινδία, Ολλανδία, Συρία, Αμερική, Γαλλία, Πολωνία και Νορβηγία.Οι ταινίες είναι όλες με ελληνικούς υπότιτλους και είναι κατάλληλες για θεατές ηλικίας 8+.

Για εκπαιδευτικές προβολές (εκτός Αθηνών και Θεσσαλονονίκης) καθώς και για το εκπαιδευτικό διαδραστικό υλικό που συνοδεύει τις ταινίες του πρώτου κύκλου επικοινωνήστε στο [email protected] και τηλ. 210- 7219909.

Όλο το πρόγραμμα στο kinderdocs.com

Πρόγραμμα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Ομιλητές)

ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017

1. Παρασκευή 17 Μαρτίου (σχολεία)

α. Ahmad’s Hair & Ninnoc, 10:00

Ομιλήτρια: Μερόπη Σίμου, Ψυχολόγος -Απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ

Επιστημονική Συνεργάτης Ά Ψυχιατρικής Κλινικής, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

β. Crowley & Sound’s for Mazin, 12:00.

Ομιλητής: Κυριαφίνης Γεώργιος, Ιατρός-ΩΡΛ, Καθηγητής Ανατόλια

2. Σάββατο 18.3, ώρα 12:00 (ευρύ κοινό)

Ballet Boys

Άσπα Φούτση καθηγήτρια χορού- χορογράφος

Δημήτρης Σωτηρίου χορευτής-χορογράφος

Σοφία Μάντη, Χορογράφος-δασκάλα χορού

3. Πέμπτη 30.3 (σχολεία)

α.Οnce upon a tree & Dancing for you, 10:00

Ομιλητές: Μαρία Κατσακιώρη Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών και Ενημέρωσης Ελληνικού Κέντρου Βιότοπων και Υγροβιότοπων, Πέτρος Κακούρος Δασολόγος

β.Ninnoc & Kacey Mottet Klein, 12:00

Ομιλητές: Σοφία Μωυσιάδου -Παιδαγωγός & μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Π.Μ.Σ. "Δια βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων" στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με εμπειρία στους εφήβους και πολυγλωσσία.

Τηλ.: 6995946973, [email protected]

4. Παρασκευή 31.3 (σχολεία)

α. Just a girl & My dearest F#cking phone, ώρα 10:00

Ομιλήτρια: Ειρήνη Βουτσκόγλου, Μαθηματικός και Digital Communication Specialist, Συγγραφέας του βιβλίου “Τα Διαδίκτυά μας” και του ιστοχώρου www.divcast.gr για το διαδίκτυο

β. Jeunesses francaises & Gaurav and the Kites, ώρα 12:00

Πιθανόν η κυρία Παπαβασιλείου Καθηγήτρια Επαγγελματικού Προσανατολισμού του ΠΑ.ΜΑΚ

5. Θεσσαλονίκη Προβολή 1.4 (Σάββατο) (κοινό)

Νinnoc & Ahmad’s Hair, 12:00

Ομιλητές: Λήδα Σκούφα, Ψυχολόγος, MSc, Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

Ελεάννα Ιωαννίδου, από Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ

Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ

Mωυσιάδου Σοφία (βλ.παραπάνω)

Διοργάνωση: Kouzi Productions σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Με την υποστήριξη του idfa, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο, στο Άμστερνταμ, και του doxs!, του παλαιότερου και σημαντικότερου γερμανικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους.

Διοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια KinderDocs:

Δήμητρα Κουζή - Kouzi Productions

Μελίνας Μερκούρη 4, 11521 Αθήνα

Tηλ.: +30 210 7219 909

[email protected], www.kinderdocs.com

Εισιτήρια: 3€ (παιδιά) 6€ (ενήλικες)

Όλες οι ταινίες KinderDocs προβάλλονται με ελληνικούς υποτίτλους.

Το πρόγραμμα  Kinderdocs  προσφέρει και πρωινές προβολές ειδικά για σχολεία για λεπτομέρειες δείτε το πρόγραμμα και για ομαδικές κρατήσεις επικοινωνήστε με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης,  τηλ.: 2310 240002

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εγνατίας 154 (ΔΕΘ-HELEXPO), Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 240002

Λεωφορεία: 02, 03, 05, 06, 07, 08, 10, 11, 12, 14, 17, 27, 31, 33, 39, 54, 58, 78 & Πολιτιστική Γραμμή Νο 50 στη διαδρομή “Θεσσαλονίκη με μια βόλτα” 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ