Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μνήμες για τα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση»

Στο ΚΜΣΤ σε μια έκθεση με έργα της Συλλογής Κωστάκη, της Συλλογής Βασίλη Κωνσταντίνου και 31 έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

«Χθες ήταν νωρίς… αύριο θα είναι αργά». Αυτή τη φράση του Λένιν που ειπώθηκε το 1917 λίγες ώρες πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση χρησιμοποίησε ο Θοδωρής Λάλος για το έργο του με τίτλο «Τώρα!» που θα υποδέχεται από αύριο (εγκαίνια: Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, 20:00. Διάρκεια έως τις 22 Ιουλίου 2017, Μέρες & ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00) τους επισκέπτες της έκθεσης «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί-100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών.

Μαζί με αυτόν άλλοι 30 σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί δημιουργοί, κλήθηκαν να δώσουν τη δική τους εκδοχή και να διαμορφώσουν μια ενιαία εικαστική παρέμβαση, για την ουτοπία της επανάστασης.

Και τα έργα τους “συνομιλούν” με εκθέματα από τη συλλογή Κωστάκη, με έργα των Καζιμίρ Μαλέβιτς, Ιβάν Κλιούν, Λιουμπόβ Ποπόβα, Κλιμέντ Ρέντκο, Αλεξάντρ Ρότσενκο, Κονσταντίν Μεντουνέτσκι, Αλεξέι Μπάμπιτσεφ, Ιβάν Κουντριασόφ κ.ά..

  

Η Λυδία Δαμπασίνα έφτιαξε ένα έργο με αναφορές στο «Μαύρο τετράγωνο» του Μαλέβιτς, ο Μπάμπης Βενετόπουλος μια εγκατάσταση με ανθρώπινες φιγούρες σε κίνηση, σαφή αναφορά στην Σπαρτακιάδα, την κομμουνιστική απάντηση στην Ολυμπιάδα, ενώ η Αντιγόνη Καββαθά έφτιαξε ένα έργο με τις φιγούρες του Στάλιν του Λένιν και του Καλίνιν σε μια τεχνική που μοιάζει με αυτή του Πόλοκ, και ο Κώστας Χριστόπουλος έφτιαξε μια θρυμματισμένη σημαία για να αναφερθεί στη μετά το '89 εποχή.

Στον 2ο όροφο τη… σκυτάλη παίρνουν έργα της Συλλογής Κωστάκη. Προπαγανδιστικές αφίσες, το 1ο αφηγηματικό κολλάζ στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης, έργα της Ποπόβα που μετέπειτα επηρέασαν την γραφιστική, την τυπογραφία και το κίνημα Μπάουχαους. Στο τέλος ένα έργο του Νικρίτιν σε ασπρόμαυρο με σαφή αναφορά στον κινηματογράφο και στη δυναμική του. «Από το κόκκινο που επικρατεί στα έργα του 1917, της έναρξης της Επανάστασης, φτάνουμε στο ’30 με το γκρι να κερδίζει έδαφος, με όσες πολιτικές αναφορές μπορεί κανείς να κάνει», τόνισε ο επιμελητής της έκθεσης ιστορικός της τέχνη και επιμελητής του ΚΜΣΤ, Γιάννης Μπόλης σε μια πρώτη ξενάγηση που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης σε εκπροσώπους των ΜΜΕ της πόλης μας.

Σημείωσε πως η έκθεση παρουσιάζει «έργα καλλιτεχνών της Ρωσικής Πρωτοπορίας που θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της Ρωσικής Επανάστασης, στο όραμα για αλλαγή μέσα από διαφορετική προσέγγιση της τέχνης. Την εποχή εκείνη αναδεικνύονται και νέα κινήματα όπως ο κονστρουκτιβισμός με σαφή σύνδεση ανάμεσα στην τέχνη και την παραγωγή. Σε αυτά τα έργα προσθέσαμε τη δουλειά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών που είτε είχαν φτιάξει έργα εμπνευσμένα από την εποχή αυτή είτε τα φιλοτέχνησαν τώρα για τις ανάγκες της έκθεσης. Επίσης για πρώτη φορά παρουσιάζεται και ένα μέρος της συλλογής του Βασίλη Κωνσταντίνου με χαρακτικά, βιβλία και ζωγραφιές από Βαλκανικές χώρες». Ωστόσο διευκρίνισε πως η έκθεση δεν υποκαθιστά την ιστορική έρευνα. «Ο χρόνος έχει κρίνει την Οκτωβριανή Επανάσταση. Εμείς επικεντρωθήκαμε στην ιδέα της Επανάστασης, της ουτοπίας και κατά πόσο διατηρεί τη δυναμική της για να δημιουργήσει μια νέα συνθήκη. Η έκθεση στοχεύει σ' έναν ξεχωριστό προβληματισμό και σε ιστορικούς και πολιτισμικούς συνειρμούς», σχολίασε ο κ. Μπόλης.

 

Οι 31 σύγχρονοι εικαστικοί

Να αναφέρουμε πως τα 31 σύγχρονα έργα ανήκουν στους εικαστικούς: Μιχάλη Αρφαρά, Κωστή Βελώνη, Μπάμπη Βενετόπουλο, Ανδρέα Βούσουρα, Κορνήλιο Γραμμένο, Λυδία Δαμπασίνα, Δημήτρη Ζουρούδη, Αντιγόνη Καββαθά, Στέφανο Καμάρη, Δημήτρη Καρλαφτόπουλο, Θοδωρή Λάλο, Γιάννη Λασηθιωτάκη, Ανδρέα Λυμπεράτο, Αλέξανδρο Μαγκανιώτη, Δημήτρη Μεράντζα, Μανώλη Μπαμπούση, Ξενοφώντα Μπήτσικα, Νικόλα Μπλιάτκα, Αντώνη Παπαδόπουλο, Αλίκη Παππά, Κωνσταντίνο Πάτσιο, Νατάσσα Πουλαντζά, Νίκο Σεπετζόγλου, Γιάννη Σκαλτσά, Μάριο Σπηλιόπουλο, Γιώργο Τσεριώνη, Κώστα Τσώλη, Πάνο Χαραλάμπου, Κώστα Χριστόπουλο, Θοδωρή Χρυσικό και Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Χρήσιμα

Μέρες και ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00.

Ξεναγήσεις ανοιχτές για το κοινό, κάθε Σάββατο στις 12:00, με το εισιτήριο εισόδου.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες (τηλ. 2310 589222).

Να τονίσουμε ότι στο πλαίσιο των εορτασμών παγκοσμίως για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση έργα της Συλλογής Κωστάκη θα ταξιδέψουν τον Οκτώβριο στο Σικάγο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ