Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαρία Τσιμά: «Μια απώλεια δοκιμάζει τις ανθρώπινες σχέσεις»

Η Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΚΘΒΕ πρωταγωνιστεί στο έργο της Λοτ Φέϊκεμανς «Δηλητήριο» που θα ανεβεί στο Φουαγιέ της ΕΜΣ

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ένας άνδρας και μια γυναίκα, «Αυτός» και «Αυτή», βρίσκονται 9 χρόνια μετά την απώλεια του παιδιού τους και τον χωρισμό του. Πώς θα φερθεί ο ένας στον άλλο; Πόσο το παρελθόν στοιχειώνει το παρόν τους;

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συστήνει στο ελληνικό κοινό το βραβευμένο και βασισμένο σε αληθινή ιστορία έργο της Λοτ Φέϊκεμανς με τίτλο «Δηλητήριο». Και η Μαρία Τσιμά, που μοιράζεται τη σκηνή με τον Ταξιάρχη Χάνο, μίλησε μαζί μας λίγο πριν την πρεμιέρα που έχει οριστεί για την Παρασκευή 21/04/2017 στο Φουαγιέ της ΕΜΣ.

 

-Πείτε μας δυο λόγια για το έργο…

-Είναι ένα σύγχρονο βραβευμένο Ολλανδικό έργο που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 15 γλώσσες, και παίζεται σε περισσότερες από 20 χώρες. Είναι δε ιδιαίτερα αγαπητό σε Βόρειες Χώρες. Αναφέρεται στη σχέση ενός ζευγαριού που χωρίζει λίγο μετά το θάνατο του παιδιού του και συναντιέται μετά 9 χρόνια στο κυλικείο του νεκροταφείου, την ημέρα που γίνεται η εκταφή των οστών του νεκρού παιδιού.

Η συνάντηση αυτή είναι σπαρακτική. Ο χαμός του παιδιού τους τούς είχε κάνει να χάσουν ο ένας τον άλλο και σιγά σιγά να οδηγηθούν στη σιωπή και στην απομόνωση. Είναι ένα έργο με καταιγιστικό ρυθμό και με χιούμορ, με συναισθήματα και συμπεριφορές που θα είχαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν πονέσει και συναντιούνται ξανά. Είναι μια ιστορία αγάπης και συμφιλίωσης.

 

-Πού αναφέρεται ο τίτλος; Το δηλητήριο;

-Κάτω από το νεκροταφείο που είναι θαμμένο το παιδί των δύο ηρώων υπάρχουν ιχνοστοιχεία. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος δηλητηρίου που περνά στα υπόγεια ύδατα και καταστρέφει τους τάφους.

Όμως η συγγραφέας δεν εστιάζει τόσο σε αυτό, αλλά στο δηλητήριο που έχει παρεισφρήσει στη σχέση των δύο ηρώων και που τους οδηγεί στο χωρισμό. Οι δύο τους έρχονται αντιμέτωποι με το απρόβλεπτο της ζωής. Η ζωή, κατά την ίδια, «είναι σαν να πηδάς από αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο».

Ξέρετε, ένας θάνατος, μια απώλεια, δοκιμάζει τις ανθρώπινες σχέσεις. Η ίδια η συγγραφέας έχει βρεθεί με οικογένειες που έχουν χάσει ένα παιδί, έχει σπουδάσει κοινωνική γεωγραφία και έχει βρει πως είναι σύνηθες δύο άτομα χωρίζουν λίγο μετά το θάνατο του παιδιού τους και συγκεκριμένα την περίοδο των γιορτών γιατί δεν μπορούν να ζήσουν μαζί όταν ένα αγαπημένο μέλος δεν υπάρχει πια. Έτσι και στο έργο, ο άνδρας φεύγει την παραμονή Πρωτοχρονιάς.

-Πώς ήταν η συνεργασία με τον κ. Μόσχο και με τον κ. Χάνο;

-Ο κ. Γιάννης Μόσχος θέλει την ακρίβεια, τη λιτότητα, και επικεντρώθηκε στη σχέση των δύο ηρώων. Όσο για τον κύριο Ταξιάρχη Χάνο είναι μεγάλη μου χαρά που θα μοιραστώ μαζί του τη σκηνή. Στις πρόβες που κάνουμε αυτό το διάστημα ψάχνουμε να βρούμε έναν κώδικα επικοινωνίας σε αυτό το καταιγιστικό κείμενο.

 

-Πρόκειται για ένα έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αυτό το συνιστά πιο δύσκολο στο να συστηθεί στο κοινό ή σας προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην προσέγγισή του;

-Το θέμα του κειμένου είναι πολύ οικείο και ουσιαστικά αναφέρεται σε όλες τις εποχές. Ίσως γι’ αυτό και οι δύο ήρωες δεν έχουν ονόματα παρά είναι «Αυτός» και «Αυτή». Η δυσκολία υπήρχε στο γεγονός ότι αποτελεί ένα πινγκ πονγκ λέξεων και υπάρχουν πολλά συναισθήματα πίσω από τις λέξεις: αμηχανία, θλίψη, οργή, αγάπη, τρυφερότητα. Το έργο μιλά για το τι κάνει δυο ανθρώπους να είναι μαζί και τι τους κάνει να χωρίζουν.

Μάλιστα το κείμενο με βρίσκει σε μια περίοδο που έχει προηγηθεί η κυκλοφορία του βιβλίου μου «Το λιθόστρατο» στο οποίο επίσης υπάρχει αναφορά για το θέμα των παιδιών και της απώλειάς τους. Με απασχολεί το θέμα της ήττας, του χωρισμού και της απώλειας. Είμαι 50 ετών, δεν έχω παιδιά, και αντιμετωπίζω κι εγώ τα δικά μου φαντάσματα, τις δικές μου εμμονές. Και αυτό το θεατρικό έργο έρχεται να δράσει κάπως συμπληρωματικά σε θέματα που ούτως ή άλλως με απασχολούν, όπως το τι χάνει κανείς μεγαλώνοντας, για το πώς χειρίζεται ο καθένας την απώλεια, πώς την αντιμετωπίζει. Πιστεύω πως κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ρυθμό για να παλέψει και να ξεπεράσει μια απώλεια.

 

-Πόσο δυσχεραίνει το θέμα του χωρισμού η απώλεια του παιδιού;

-Ένας χωρισμός είναι μια επώδυνη διαδικασία. Πόσο μάλλον όταν συνδέεται και από μια απώλεια ενός ατόμου που το αγαπάς πιο πολύ από τον εαυτό σου. Ως ηθοποιοί προσπαθούμε να μεταφέρουμε την αίσθηση που έχουμε από ένα θέμα και τα έργα είναι αφορμή για να μιλήσουμε για ζητήματα που μας προβληματίζουν. Οι δύο ήρωες στη συνάντησή τους κάνουν ένα άνοιγμα, σπάνε τη σιωπή τους 9 χρόνια μετά, βλέπονται, αγγίζονται, εκφράζουν την οργή, το θυμό και τις σκέψεις τους. Κάνουν βηματισμό προς τα εμπρός.

-Υπάρχει σκέψη να πάρετε παράταση;

-Δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Οι παραστάσεις θα είναι μέχρι τέλη Μάη, και μετά θα δούμε ανάλογα πάντα και με τον καιρό.

 

Διανομή: Μαρία Τσιμά (ΑΥΤΗ), Ταξιάρχης Χάνος (ΑΥΤΟΣ).

Διάρκεια παραστάσεων: 21/4/17 έως 28/5/2017. Ημέρες και ώρες: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, στις 21:00. Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200, www.ntng.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ