Μας το ζητήσατε και το ετοιμάσαμε! Οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα χρήματα είδος υπό εξαφάνιση για τους περισσότερους. Όμως γιατί να μείνουμε σπίτι; Υπάρχουν προτάσεις εξόδου που δεν έχουν είσοδο ή που είναι δωρεάν. Μερικές από αυτές θα σας τις προτείνουμε καθημερινά.
Καλή διασκέδαση!
Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ
Θέατρο
-Τη θεατρική παράσταση «Μαίριλυν-Μίλερ: Οι αταίριαστοι», που ανεβάζει η μουσικοθεατρική ομάδα «Μιούζικαλ τσέπης» του Μιχάλη Μητρούση παρουσιάζει τις επόμενες ημέρες η αντιδημαρχία πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Μια κοσμοπολίτικη παράσταση στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η ζωή της θρυλικής Μαίριλυν Μονρό, ο δεσμός της με τον Τζον Κένεντι και σχέση της με το συγγραφέα Αρθουρ Μίλερ.
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του Πολιτιστικού Κέντρου στο Δημαρχείο Πανοράματος. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
-Αν έχετε παιδιά, ανίψια, βαφτιστήρια δείτε στις 19.00 "Το Μαγικό Κλειδί" στο Βαφοπούλειο. Την παιδική θεατρική παράσταση από την θεατρική ομάδα του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών "Όλα είναι παιχνίδι"
Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. Είσοδος με προσφορά τροφίμων μακράς διάρκειας (γάλα, όσπρια, ζυμαρικά, τοματοχυμούς, ζάχαρη, λάδι κ.ά.) ή προϊόντων καθαριότητας και προσωπικής φροντίδας (είδη χαρτικών, σαμπουάν, σαπούνια, αποσμητικά, αφρόλουτρα, σερβιέτες κ.ά.).
Δράσεις
- Συζήτηση με αφορμή την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (8 έως 14 Μαΐου), θα πραγματοποιηθεί στις 19.00, στο Κτίριο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης (Αγγελάκη 13). Την εκδήλωση διοργανώνει ο σύλλογος "SOS Τροχαία Εγκλήματα" Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής του ΑΠΘ και με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ). Είσοδος ελεύθερη.
Ο Δ.Κουρέτας και Η.Μαμαλάκης παρουσιάζουν το βιβλίο τους με τίτλο "Τρώμε και Ομορφαίνουμε"στο Public Τσιμισκή (Τσιμισκή 24 - Μητροπόλεως 33 Τηλέφωνο: 2310227288) στις 19.00.
Επισκεφθείτε μέχρι και τις 10 Μάη την 30η Ανθοκομική έκθεση στο δήμο Καλαμαριάς. Συμμετέχουν παραγωγοί φυτών, εκθέτες και επιχειρήσεις καλοκαιρινών ειδών, ειδών εξοχής, Κεραμικής και Λαϊκής Τέχνης, χειροτεχνίας και διακόσμησης.
Ταυτόχρονα πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται κάθε βράδυ με την συμμετοχή Συλλόγων της περιοχής της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ωράριο: Καθημερινές: 10:00 – 14:00 & 17:00 – 21:30,
Σαββατοκύριακα και Πρωτομαγιά: 10:00 – 22:00.
Εικαστικά
Η γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52 Τηλέφωνο: 2310240416)
παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Δημήτρη Αμελαδιώτη "Allowing Unpleasant States". Λειτουργεί: Τρίτη: 12:00 με 20:00, Τετάρτη: 12:00 με 15:00, Πέμπτη: 12:00 με 20:00, Παρασκευή: 12:00 με 20:00, Σάββατο: 12:00 με 15:00.
-Άγνωστες και γοητευτικές πτυχές της Κωνσταντινούπολης της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα, παρουσιάζει η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900) από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.", η οποία φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας (Εγνατία 109). Λειτουργεί: Δευτέρα Τετάρτη: 09:00 με 16:00, Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή: 09:00 με 20:00, Σάββατο: 09:00 με 14:00.
-Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση του Τάσου Μαντζαβίνου "Το Κοράκι του Εντγκαρ Άλλαν Πόε", στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη. Λειτουργεί: Δευτέρα: 10:00 με 15:30, Τρίτη: 10:00 με 20:00, Τετάρτη: 10:00 με 15:30, Πέμπτη: 10:00 με 20:00, Παρασκευή: 10:00 με 20:00, Σάββατο: 10:00 με 16:00.
-Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνουν έκθεση με θέμα «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών», στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση, η οποία είχε παρουσιαστεί στην Αθήνα το 2014, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, με αφορμή τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αναδεικνύει πτυχές της επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών, με έμφαση στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, ενώ παράλληλα εστιάζει στην οργανωμένη αντίσταση στο εσωτερικό και στη διεθνή στήριξη του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό. Τα τεκμήρια της έκθεσης, φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια, προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, αλλά και από πολλές ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση στεγάζεται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου) και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2017. Θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00-14:00 & 18:00-21:00.
-«Πέντε γυναίκες συνομιλούν με την Τέχνη» σε ένα όμορφο και ταιριαστό αγκάλιασμα, με τρόπο διαφορετικό και προσωπικό της κάθε καλλιτέχνιδας, στην ομώνυμη έκθεση που θα φιλοξενήσει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, από τις 5 έως τις 17 Μαΐου 2017, στο Μουσείο Προσφύγων της Πολιτιστικής του Γειτονιάς. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν Παρασκευή 5 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ., στο χώρο του Μουσείου (οδός Έβρου, Συκιές). Πολιτιστική Γειτονιά-Μουσείο Προσφύγων (οδός Έβρου, Συκιές)
Διάρκεια Έκθεσης: 5 έως 17 Μαΐου 2017
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές και Σάββατο από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.
-Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του για το 2017, το Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει για 22η συνεχόμενη χρονιά ομαδική έκθεση μαθητικής φωτογραφίας, που θα γίνει από 5 μέχρι 21 Μαΐου 2017, στο φουαγιέ που βρίσκεται στο ισόγειο του νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Εγκαίνια 8μμ.
Η έκθεση ήδη έχει γίνει θεσμός, καθώς φέτος είναι η εικοστή δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που διοργανώνεται και όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 100 σχολεία και έχουν εκθέσει φωτογραφίες μερικές χιλιάδες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Όλες οι διοργανώσεις συνοδεύονται από μικρούς καταλόγους με αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από κάθε σχολείο.