Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη και Μαγεμένες πρωταγωνίστριες σε ένα μυθιστόρημα

Στο νέο βιβλίο της Μαίρης Κόντζογλου το οποίο η ίδια θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της 14ης ΔΕΒΘ

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Η Θεσσαλονίκη και οι Μαγεμένες είναι πρωταγωνίστριες στο νέο μυθιστόρημα της Μαίρης Κόντζογλου. Τίτλος του; «Οι Μαγεμένες - Las Incantadas».

«Όλα άρχισαν πριν 4 χρόνια όταν ο γιος μου μού έστειλε ένα email με ένα άρθρο για τις Μαγεμένες*, για τις μυθολογικές μορφές που απεικονίζονται στους τέσσερις πεσσούς της Στοάς των Ειδώλων. Τότε δεν είχα τελειώσει ακόμη το γράψιμο της τριλογίας “Τα Παλιά Ασήμια”. Μόλις όμως το ολοκλήρωσα, επέστρεψα στις Μαγεμένες. Και άρχισα να γράφω για τον λαϊκό θρύλο που έλεγε για μια βασίλισσα ερωτευµένη παράφορα µε τον Μεγαλέξανδρο να τρέχει µες στη νύχτα να συναντήσει τον εραστή της. Τα µάγια του απατηµένου συζύγου της όµως μαρμάρωσαν κι αυτή και τη συνοδεία της. Και οι μορφές τους έμειναν για πάντα στη Στοά των Ειδώλων.

Την επομένη διάβασα στο ίντερνετ πως αντίγραφα των Μαγεμένων θα παρουσιάζονταν στο πλαίσιο της 80ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τις επισκέφθηκα και αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο για να πω την ιστορία τους», ανέφερε η συγγραφέας σε εκπροσώπους του τύπου λίγο πριν παρουσιάσει το βιβλίο της στην 14η ΔΕΒΘ (σημ. την Παρασκευή 12/5/2017, 19.00, περίπτερο 13, αίθουσα Νίκος Καζαντζάκης).

Στην υπόθεση εντάσσει και τον παλαιογράφο Emmanuel Miller που επιχειρεί, µε τη συγκατάθεση του Σουλτάνου, να ξεριζώσει το αρχαίο µνηµείο των «Μαγεµένων» και να τις πάει στη Γαλλία, να κοσµήσουν τα ανάκτορα και τα σπίτια των ευγενών.

Ο Miller ήταν πράγματι ο υπεύθυνος για τη μεταφορά των Μαγεμένων (βρίσκονταν πάνω σε μια κιονοστοιχία ανάμεσα στα σπίτια της εβραϊκής συνοικίας Rogos, μεταξύ των λουτρών «Παράδεισος» και της Παναγίας Χαλκέων, πάνω από την Εγνατία οδό και νότια της ανεσκαμμένης αρχαίας αγοράς), όπως και άλλων ελληνικών αρχαιοτήτων. Σε επιστολές προς τη σύζυγό του που συγκεντρώθηκαν και εκδόθηκαν το 1889 στο βιβλίο «Le mont Athos, Vatopedi, l’ ile de Thassos», περιγράφει το χρονικό της μεταφοράς τους.

Η Κόντζογλου δεν κρατά την ιστορία ως φόντο, αλλά βάζει τους ήρωές της να συμμετέχουν σε αυτήν, είτε ως υπερασπιστές του μνημείου, είτε ως αρχαιοκάπηλους.  

«Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα να βάλω τους ήρωες να συμμετάσχουν στο γεγονός», σχολίασε. Και πρόσθεσε πως στο βιβλίο θίγεται το θέμα της αγάπης προς την πατρίδα, με την έννοια του να διαφυλάττουμε αυτά που υπάρχουν από το παρελθόν.

«Υπάρχει και αρκετός μαγικός ρεαλισμός, οι Μαγεμένες ζωντανεύουν και προβλέπουν και την εξόντωση των Εβραίων», συμπλήρωσε.

«Πιστεύω πως ό,τι συμβαίνει σήμερα, σχετίζεται με το παρελθόν. Και μου αρέσει να ανατρέχω στην Ιστορία, ίσως γιατί δεν με εμπνέει αρκετά η σημερινή πραγματικότητα», τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση της με την Ιστορία.

Όσο για τα αντίγραφα των Μαγεμένων που παραμένουν μακριά από τα βλέμματα των πολιτών(φυλάσσονται μέχρι σήμερα σε ξύλινα κιβώτια σε χώρο της ΔΕΘ), είπε πως περιμένει με αγωνία να τα δει να πάρουν τη θέση τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

 

*Οι «Μαγεμένες», ένα μνημείο που χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 2ου αι. μ.Χ. έως τον 5ο αι., βρίσκονταν στην πόλη μας έως τον 19ο αιώνα.

-Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

-Στην έκδοση περιλαμβάνεται QR code με πλούσιο πραγματολογικό υλικό (εικόνες, έγγραφά αλλά και συνταγές) για τις «Μαγεμένες» και τη Θεσσαλονίκη εκείνης της εποχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ