Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη Θεσσαλονίκη η «Άλκηστη» από το Εθνικό Θέατρο

Απόψε, στις 21.00, στο Θέατρο Δάσους

 Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

 Ένα έργο με κοφτερή ειρωνεία, με χιούμορ και σαρκασμό είναι κατά την Κατερίνα Ευαγγελάτου η «Άλκηστη» του Ευριπίδη που θα παιχθεί απόψε στις 21.00 στο Θέατρο Δάσους από το Εθνικό Θέατρο και στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Δάσους.

Μιλώντας το πρωί κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της πόλης για την σκηνοθετική της ματιά πάνω στο κείμενο η κυρία Ευαγγελάτου είπε πως «δεν πρόκειται για μια τραγωδία, μια κωμωδία ή ένα σατιρικό δράμα». «Είναι μια επαναστατική πράξη του Ευριπίδη που φτιάχνει ένα νέο είδος μπροστά από την εποχή του, και εμείς ως τέτοιο το αντιμετωπίσαμε και στις πρόβες και τώρα στις παραστάσεις». Συμπλήρωσε πως ετοιμάζοντας αυτή την παράσταση ένιωθε πως είχε στα χέρια της «μια κινούμενη άμμο». «Νιώθεις ότι έχεις προσεγγίσει το έργο, αλλά σύντομα αισθάνεσαι πως αυτό εξαφανίζεται. Δεν μπορείς να το φτάσεις γιατί είναι ανώτερο από σένα», σχολίασε η δημιουργός.

Είπε πως επέλεξε να βάλει τη δράση σε ένα ανδροκρατούμενο στρατιωτικό καθεστώς, με ένα σκηνικό αφαιρετικό και μια αύρα που παραπέμπει στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στην Ελλάδα.

Για την υπόθεση να αναφέρουμε ότι στην «Άλκηστη», ο Απόλλωνας, τιμωρημένος από τον Δία, είχε αναγκαστεί να υπηρετήσει σαν κοινός θνητός τον βασιλιά των Φερών, Άδμητο. Ως αντάλλαγμα για τη φιλόξενη και ευγενική συμπεριφορά του βασιλιά, ο θεός τού χάρισε το μοναδικό προνόμιο να ξεφύγει από τον πρόωρο θάνατο, αρκεί κάποιος άλλος να δεχτεί να πεθάνει στη θέση του.

Οι ηλικιωμένοι γονείς του αρνούνται να τον υποκαταστήσουν στον Άδη. Η μόνη που δέχεται είναι η γυναίκα του, η Άλκηστη. Πεθαίνοντας, ζητάει από τον άντρα της ένα πράγμα: να μην ξαναπαντρευτεί ποτέ.

«Ακόμη και αυτή η θυσία της Άλκηστης αμφισβητείται από τον Ευριπίδη, κυρίως για τις προθέσεις της», σχολίασε η ηθοποιός Κίττυ Παϊταζόγλου μιλώντας για την ηρωίδα που ερμηνεύει στη σκηνή.

Ο Ερρίκος Μηλιάρης που παίζει τον υπηρέτη είπε πως όλοι οι ήρωες είναι στην κόψη του ξυραφιού, ενώ ο Δημήτρης Παπανικολάου που υποδύεται τον Ηρακλή τόνισε πως ο δικός του ήρωας κρατά το κλειδί για τη λύση της ιστορίας γιατί είναι αυτός που αποφασίζει να φέρει την Άλκηστη πίσω στη ζωή.

Για τον Σωτήρη Τσακομίδη που παίζει τον Θάνατο υπάρχει διπλή έννοια του θανάτου στο έργο: «η πρώτη είναι ο ρόλος που υποδύομαι και η δεύτερη έχει να κάνει με την πραγματική έννοια του θανάτου που δεν διαπραγματεύεται για κάτι τόσο απόλυτο», σχολίασε ο ηθοποιός.

Το κείμενο του Ευριπίδη μας βάζει να σκεφτούμε πάνω σε θέματα όπως «Έχω το δικαίωμα να ζήσω βάζοντας κάποιον άλλο να πεθάνει στη θέση μου;», και επίσης «Ποιοι είναι οι υπήκοοι που δεν διερωτώνται γιατί ο ηγέτης τους δεν αποδέχεται τη μοίρα του και θέλει να βάλει κάποιον άλλο στη θέση του;», σημείωσε η σκηνοθέτης.

Προπώληση εισιτηρίων για τις παραστάσεις Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου από τα καταστήματα Public και το tickets.public.gr. Και στο ταμείο του θεάτρου Δάσους. 

Γενική είσοδος: 15€. Eκπτωτικό (φοιτητικό, νεανικό, ανέργων. 65+, ΑΜΕΑ): 12€

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους