Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στο Παιδικό Μουσείο αφιέρωμα στα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

Μια…. κατάδυση στον παραμυθένιο βυθό των βιβλίων του συγγραφέα της αποδοχής και της αλληλοκατανόησης

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ένα αφιέρωμα στο συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο με γενικό τίτλο «…έγινα εσύ κι έγινες εγώ…» για την εικοσαετή προσφορά του στην Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία, έχει ετοιμάσει το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Κλεάνθους 57 και Γρηγ. Λαμπράκη) που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας, εθελοντικής προσφοράς και δημιουργικού έργου στα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

«Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προσπαθεί καθημερινά να προσφέρει όλο και περισσότερα ερεθίσματα και κίνητρα στα παιδιά της πόλης μας για μάθηση και δημιουργικότητα, ώστε να αναδείξουμε την αξία της συνεργασίας και του εθελοντισμού», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι υπεύθυνοι του Μουσείου.

Όσο για το τι θα περιλαμβάνει το αφιέρωμα στον Βαγγέλη Ηλιόπουλο; Η έναρξη του αφιερώματος θα γίνει με ένα διήμερο εκδηλώσεων, στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2017.

Στις 7/10 (10.30 – 15.00) θα γίνουν τα εγκαίνια των Εκθέσεων Εικονογράφησης με έργα τέχνης των εικονογράφων των βιβλίων του

συγγραφέα, από την προσωπική του συλλογή, αλλά και τα εγκαίνια έκθεσης Αφίσας με τα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Βράβευσης του Βαγγέλη Ηλιόπουλου για την προσφορά του, μια δεξίωση μικρής κλίμακας και ένα Βιωματικό Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς σε Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Καλλιέργειας της Ενσυναίσθησης (συμμετοχή δωρεάν ΜΟΝΟ με κράτηση στο [email protected] (ονοματεπώνυμο, email, τηλέφωνο, σχολική μονάδα)- Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής).

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 (11.00 – 13.00) θα γίνει βιωματικό εργαστήρι για γονείς και παιδιά στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Καλλιέργειας της Ενσυναίσθησης (επίσης με κράτηση) και το «Θέατρο του Βορρά» θα παρουσιάσει με σκηνές από την Θεατρική παράσταση «Ο Βιβλιοπόντικας» (Συμμετοχή δωρεάν ΜΟΝΟ με κράτηση στο [email protected].  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων).

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης , ( Γρ. Λαμπράκη & Κλεάνθους 57.Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκης, τηλ:2310913047).

Να τονίσουμε ότι η Έκθεση Εικονογράφησης και η Έκθεση Αφίσας θα είναι επισκέψιμες μέχρι και τον Μάη του 2018 και απευθύνονται τόσο σε μεμονωμένους επισκέπτες όσο και σε σχολεία.

Επίσης το  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Καλλιέργειας της Ενσυναίσθησης «…έγινα εσύ κι έγινες εγώ…» θα διαρκέσει και αυτό μέχρι τον Μάη. Τι θα μάθουν όσοι επιλέξουν να το παρακολουθήσουν; Στο πλαίσιό του γίνεται «μια περιδιάβαση στην έκθεση έργων σπουδαίων εικονογράφων, από τις εικονογραφήσεις βιβλίων του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, που θα οδηγήσει στην ανακάλυψη των κρυμμένων εργαλείων της λογοτεχνίας για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Κάθε επισκέπτης - αναγνώστης θα βάλει τον εαυτό του στη θέση του άλλου, θα δει με τα μάτια του, θα ακούσει με τα αυτιά του, θα κατανοήσει τη συμπεριφορά του, θα σκεφτεί τι θα έκανε στη θέση του. Τότε μόνο θα αναγνωρίσει τη θέση του άλλου , τα συναισθήματα, τις σκέψεις και την κατάστασή του, ενισχύοντας την επικοινωνία και την κατανόηση. Έτσι θα αναπτυχθούν ο αμοιβαίος σεβασμός και η εμπιστοσύνη και θα καταπολεμηθούν η βία, οι διακρίσεις, ο ρατσισμός και ο εκφοβισμός.

Γιατί ο άλλος δεν είναι ξένος. Ο άλλος μπορεί να είμαι εγώ».

Πληροφορίες: Δεκτές καθημερινά επισκέψεις σχολείων 9.00 –10.30 & 11.00 – 12.30 (κατόπιν συνεννοήσεως). Τηλ. για πληροφορίες και ραντεβού: 2310913047 (9.00-14.00). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

Μέγιστος αριθμός παιδιών/εκπ. πρόγραμμα: 50 συνολικά μαθητές (2 τάξεις)

Διάρκεια Εκπ. Προγράμματος: 90’ (μιάμιση ώρα).

Εικαστική παρέμβαση: Κωνσταντίνα Καπανίδου, Επιμέλεια εκθέσεων : Αλεξάνδρα Δέλλιου Εκπαιδευτικός - Μουσειολόγος

Στην έκθεση φιλοξενούνται έργα των: Νικόλα Ανδρικόπουλου, Έφης Βάγκνερ, Κάτιας Βαρβάκη, Λήδας Βαρβαρούση, Σάντρας Ελευθερίου, Κωνσταντίνας Καπανίδου, Έλλης Κελεμένδρη, ΚέλλυΚόβο, Fantzeska Kozanti, Έφης Λαδά, Carla Manea, Διατσέντας Παρίση, Ίριδας Σαμαρτζή, Ντανιέλλας Σταματιάδη, Μαρίνας Στελλάτου, Εύης Τσακνιά, Chiara Fedele.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ