Μας το ζητήσατε και το ετοιμάσαμε! Οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα χρήματα είδος υπό εξαφάνιση για τους περισσότερους. Όμως γιατί να μείνουμε σπίτι; Υπάρχουν προτάσεις εξόδου που δεν έχουν είσοδο ή που είναι δωρεάν. Μερικές από αυτές θα σας τις προτείνουμε καθημερινά.
Καλή διασκέδαση!
Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ
-Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή αβάν πρεμιέρ με ελεύθερη είσοδο, σε συνεργασία με τα 52α Δημήτρια. Στις 20:00, μας περιμένει στο Ολύμπιον για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Πώς να κλέψετε μια καρέκλα» του Κωνσταντίνου Καμπούρογλου. Η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο του designer – συλλέκτη Στέργιου Δελιαλή και της δημιουργικής διαδρομής του. Τον ακολουθεί ενώ ζει ανάμεσα στα συντρίμμια του ονείρου του, του Μουσείου Design Θεσσαλονίκης, και καταγράφει την ασυμβίβαστη, δονκιχωτική σύγκρουσή του με την πραγματικότητα. Ο Δελιαλής αρνείται να αποχωριστεί τη συλλογή του, ενώ επιχειρεί να στήσει την αναδρομική έκθεση της προσωπικής του δουλειάς στον χώρο που προοριζόταν για μόνιμη στέγη του Μουσείου Design. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Γιάννη Μπουτάρη, Στέργιο Δελιαλή, Κωνσταντίνο Καμπούρογλου, Δημήτρη Φράγκο, Τέλλο Φίλη. Είσοδος ελεύθερη.
-«Νύχτες τέχνης» Στις 3, 4 και 5 Οκτωβρίου η εικαστική Θεσσαλονίκη ξενυχτά. Κριτικοί τέχνης, επιμελητές και καλλιτέχνες αναλαμβάνουν ρόλο ξεναγού στο σύγχρονο εικαστικό τοπίο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για εκθέσεις, εικαστικά projects και εγκαταστάσεις, που φιλοξενούνται σε μουσεία και αίθουσες τέχνης της πόλης». Όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή μπορούν να λάβουν μέρος στις οργανωμένες διαδρομές. Διαφορετικά μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους προσωπική διαδρομή λαμβάνοντας υπόψη τις ώρες ξεναγήσεων του κοινού στα μουσεία εάν θέλουν να ξεναγηθούν. Η συμμετοχή στις διαδρομές είναι δωρεάν.
1η ημέρα: Τρίτη 3 Οκτωβρίου
Συνάντηση στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – Casa Bianca, ώρα 17:30
Η διαδρομή περιλαμβάνει:
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – Casa Bianca:
Ο πανελλήνιος πόθος [από-τυπώματα ελληνικότητας] έκθεση του λαϊκού εικονογράφου Σωτήρη Χρηστίδη (1858-1940)
Βασ. Όλγας 180 – Θεμ. Σοφούλη τηλ. επικοινωνίας: 2313 318538
ΜΙΕΤ Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης – Βίλα Καπαντζή:
Δημήτρης Α. Φατούρος Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966
Βασιλίσσης Όλγας 108, τηλ. 2310 295 170
Institut Français de Thessalonique:
12ο 7ply project – Contemporary Urban Culture Festival
Λεωφόρος Στρατού 2Α, τηλ. 2310 82 12 31
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού:
Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati μέσα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ
Λεωφόρος Στρατού 2, τηλ. 2313 306400
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης:
Οι Μαγεμένες
Μ. Ανδρόνικου 6 τηλ. 2313 310201
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης:
-Κοινοί Ιεροί Τόποι και
-Φαντασιακές Εστίες – 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Εγνατίας 154 (ΔΕΘ – HELEXPO), τηλ. 2310 240002
-Στις 19.45 και στις 20.30 Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati μέσα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.» από τον επιμελητή της έκθεσης Δρ Α. Σινάκο. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της δράσης της Δημοτικής Πινακοθήκης Νύχτα Τέχνης. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου». Είσοδος ελεύθερη.
-Έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στον ΔημήτρηΑ. Φατούρο με τίτλο "Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966" στο στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή - Βασιλίσσης Όλγας 108).
Η έκθεση είναι μια γνωριμία με το ζωγραφικό έργο του Δημήτρη Φατούρου, ένα έργο που αρχίζει να διαμορφώνεται στο τέλος της δεκαετίας του ’40, αναπτύσσεται δυναμικά και με διάφορες μορφές τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, για να διακοπεί συνειδητά το 1966.
Περιλαμβάνει περισσότερα από 120 ζωγραφικά έργα καθώς και συμπληρωματικό υλικό σε προθήκες, που αποτελείται από 95 σχέδια, λάδια και σκίτσα. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του έργου –περίπου τα δύο τρίτα– εκτίθεται για πρώτη φορά, έχοντας παραμείνει έως σήμερα άγνωστο, ακόμα και σε συνεργάτες του καλλιτέχνη. Ένα αρχείο επιφυλάσσει εκπλήξεις και, πράγματι, τα έργα που ανασύρονται από το αρχείο του Φατούρου, κυρίως τέμπερες και σχέδια σε χαρτί, ξαφνιάζουν με τη ζωντάνια του χρώματος, την ευαισθησία και τη φρεσκάδα της σκέψης που περιέχουν.
Διάρκεια έως Νοέμβρη 2017. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Κυριακή 10.00-18.00.
-Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών μας προσκαλεί στην αναδρομική έκθεση του Γιώργου Πλ. Ιωανννίδη Φως εκ των ένδον . Διάρκεια έως 22 Οκτωβρίου 2017.
-Η έκθεση Ζωγραφικής - εγκατάσταση του Σταύρου Παναγιωτάκη με τίτλο “ Σιωπηλές Αφηγήσεις ", φιλοξενείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα η εικαστική εγκατάσταση, εστιάζει στις ακούσιες και εξαναγκαστικές μεταγγίσεις των πληθυσμών. Διάρκεια έως 14/1/2017. Ωρες λειτουργίας: Δε-Πα 18:00-21:00, Σα 10:00-13:00.
-Με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917 το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, της Δ/νσης Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει επετειακή έκθεση αρχειακών τεκμηρίων με θέμα: “Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917 – Η ευκαιρία που δε χάθηκε”.
Η έκθεση διοργανώνεται στον εκθεσιακό χώρο του ΚΙΘ, στην πλατεία Ιπποδρομίου, από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2017.
Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα του ΚΙΘ: 2130.264-668 και 2310.274-167.