Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα φώτα στο ελληνικό σινεμά στο 58ο ΦΚΘ

Ταινίες δημιουργών της χώρας μας προσελκύουν το ενδιαφέρον

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Το ελληνικό σινεμά έχει την τιμητική του στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Είχε ειπωθεί και κατά τη συνέντευξη τύπου, αλλά μπορεί κανείς να το διαπιστώσει κοιτάζοντας απλά το πρόγραμμα. Εξάλλου, ήδη από πέρυσι, διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος.

Φέτος στο 58o ΦΚΘ προβάλλονται 33 ταινίες. Τρεις από αυτές στο Διεθνές Διαγωνιστικό. Η πρώτη είναι η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Tribeca ταινία της Ελίνας Ψύκου «Ο γιος της Σοφίας» που μας αφηγείται την ιστορία του 11χρονου Μίσα, ο οποίος έρχεται από τη Ρωσία στην Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων για να συναντήσει τη μητέρα του. Εκεί όμως θα διαπιστώσει πως πλέον έχει και ένα θετό πατέρα: έναν ηλικιωμένο (που τον ερμηνεύει εξαιρετικά ο Θανάση Παπαγεωργίου). Οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν θα λειτουργήσουν και τόσο αρμονικά και ο Μίσα θα ξεφεύγει από την καταπιεστική καθημερινότητά του μέσα από τη φαντασία του και τα αγαπημένα του παραμύθια.

Η δεύτερη είναι «Η επιφάνεια των πραγμάτων» της Νάνσυς Μπινιαδάκη που εστιάζει σε έναν αστικό μύθο. Μιλά για ένα κορίτσι που παρασύρθηκε τη δεκαετία του ’80 από ένα αρχαίο υπόγειο ποτάμι που κανείς δεν έχει δει (παίζουν Μ. Σκουλά, Μ. Καλλιμάνη, Θ. Μπαζάκα, Μ. Τριανταφυλλίδου).  Και η τρίτη είναι ένα animation, το «The Ox» του Κατερινιώτη Γιώργου Νικόπουλου. Αρκετά πειραματικό, χωρίς λόγια και δύσκολο στην θέασή του. Μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό τόπο όπου οι ηλικιωμένοι κάτοικοί του προσπαθούν να μετατρέψουν τη γη τους σε «χρυσό βασίλειο» ρίχνοντας ένα λίπασμα χρυσού στα σπαρτά. Όμως η σωτηρία τους θα έρθει από ένα γενναίο κορίτσι. 

Καταχειροκροτήθηκε από το κοινό το «Dolphin Man»  του Λευτέρη Χαρίτου. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην ζωή του δύτη Ζακ Μαγιόλ, από την οποία ο Λυκ Μπεσόν εμπνεύστηκε την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο», ενώ αφηγητής είναι ο Ζαν Μαρκ Μπαρ που είχε ερμηνεύσει τον Μαγιόλ στην παραπάνω συγκεκριμένη του Μπεσόν.

Ανάμεικτα συναισθήματα προκάλεσε το «Love Me Not» του Αλέξανδρου Αβρανά, μια ταινία που προβλήθηκε και στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν, και την οποία ο δημιουργός της εμπνεύστηκε από ένα πραγματικό έγκλημα εις βάρος μιας μετανάστριας.

Η υπόθεση του φιλμ αναφέρεται σε ένα ευκατάστατο ζευγάρι (Ελένη Ρουσσινού και Χρήστος Λούλης) που προσλαμβάνει μια νεαρή μετανάστρια ως παρένθετη μητέρα. Σύντομα όμως θα γίνει ένα έγκλημα. «Σκοπός μου ήταν να καταδείξω ότι στην εποχή μας ο κόσμος κλείνεται πλέον στο καβούκι του, προσπαθώντας να διαφυλάξει τα όποια κεκτημένα του, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κλίμα αποξένωσης, μοναξιάς και απομόνωσης», είχε δηλώσει ο Αβρανάς σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του ΦΚΘ.

Ξάφνιασαν ευχάριστα το κοινό δύο αστυνομικές ταινίες. Η πρώτη είναι το «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη με εξαιρετικό καστ (Κ. Ασπιώτης, Μ. Αλικάκη, Μ. Παπαδημητρίου, Α. Ξάφης, Θ. Πάνου, Χρ. Λούλης) σε μια ιστορία επιβίωσης του πιο έξυπνου εγκληματία. Το γύρισμα ενός βίντεο σε ένα περίεργο γυάλινο κτήριο για την αποκατάσταση της δημόσιας εικόνας ενός παράνομου επιχειρηματία θα γίνει εφιάλτης για έναν μικροαπατεώνα. Η τελευταία σκηνή είναι εξαιρετική…!

Η δεύτερη είναι «Η μπλε βασίλισσα» του Αλέξανδρου Σιπσίδη. Μια υπόθεση κλοπής ενός σπάνιου διαμαντιού δοσμένη από τη ματιά τεσσάρων ηρώων. Κάποιες ανατροπές είναι προβλέψιμες, άλλες όμως όχι, και αυτό είναι που κάνει την ταινία να κερδίζει τον θεατή στο τέλος. Παίζουν: Ράσμι Σούκουλη, Μιχάλης Οικονόμου, Δημήτρης Ήμελλος κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους