Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ο συναρπαστικός κόσμος του Τέσλα εντυπωσιάζει στο NOESIS! (ΦΩΤΟ)

Σε μια έκθεση με διαδραστικά εκθέματα και πληροφορίες για τις ευρεσιτεχνίες του Σέρβου εφευρέτη

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Θεωρείται ο εφευρέτης των ακτίνων Χ και ο άνθρωπος που οραματίστηκε την ασύρματη μεταφορά ενέργειας σε πολύ μακρινές αποστάσεις. Οι ανακαλύψεις του σχετίζονται με το εναλλασσόμενο ρεύμα και τη χρήση του. Ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε σήμερα στηρίζουν τη λειτουργία τους σε εφευρέσεις δικές του. Ο λόγος για τον Νίκολα Τέσλα. Τον άνθρωπο που με τις ευρεσιτεχνίες του, τις οποίες απλόχερα πρόσφερε στον κόσμο, βοήθησε τόσο την ανθρωπότητα.

Μια ιδέα από τα επιτεύγματά του μπορεί κανείς να πάρει εάν επισκεφθεί την περιοδική έκθεση με τίτλο "Νίκολα Τέσλα, ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον"  που φιλοξενείται στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας "Νόησις" (6ο χιμιόμετρο Θεσσαλονίκης –Θέρμης) κερδίζοντας μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον νέων επισκεπτών.

Εκεί παρουσιάζονται βίντεο που αναφέρονται στη ζωή και τη δράση του Σέρβου εφευρέτη, αλλά και 14 διαδραστικά εκθέματα με τα οποία οι επισκέπτες μυούνται στον κόσμο του Νίκολα Τέσλα.

Ανάμεσά τους και το πρώτο… τηλεκατευθυνόμενο! Ουσιαστικά ο επισκέπτης θα αντικρύσει μια μινιατούρα του πλοιαρίου, την οποία ο εφευρέτης είχε προσπαθήσει να τηλεκατευθύνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Μάλιστα όταν έγινε η επίδειξη από τον Τέσλα ο κόσμος εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το παράξενο αυτό γεγονός και μη μπορώντας να εξηγήσει πως υπήρχε κίνηση χωρίς καλώδια και ρεύμα, πίστεψε πως η κίνηση του πλοίου οφείλονταν σε κάποιο φαινόμενο τηλεπάθειας  παρά σε επιστημονική ανακάλυψη.

Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να δει και τις πρώτες ακτινογραφίες που οφείλονταν σε εφεύρεση του Τέσλα. Ήταν το 1893 όταν ο Σέρβος εφευρέτης «φωτογράφισε» για πρώτη φορά στην ιστορία τα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, αντιλαμβανόμενος ωστόσο γρήγορα πως η συνεχής έκθεση στην ακτινοβολία θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Στην έκθεση υπάρχουν πολλά ντοκουμέντα που δείχνουν την πορεία της σκέψης του Τέσλα, τη διαδικασία εφαρμογής των ιδεών του, την αγωνία του να επιβληθεί στην Αμερική των βιομηχανικών εφαρμογών, των εφευρέσεων και των πατεντών.

Το υλικό που παρουσιάζεται στο ΝΟΗΣΙΣ αποτελούν σπάνια ντοκουμέντα που έχουν επιλεχθεί μέσα από 160.000 ντοκουμέντα για τον Τέσλα, 2000 βιβλία και περιοδικά, 1.000 μοναδικά δικά του σχέδια και 1500 φωτογραφίες.

Από το Βελιγράδι στη Θεσσαλονίκη

Ο ξεναγός της έκθεσης Αθανάσιος Νίτσος δήλωσε στο«typosthes.gr»: «Τα εκθέματα έχουν έρθει από το Μουσείο Τέσλα που βρίσκεται στο Βελιγράδι. Είναι η πρώτη μας συνεργασία με αυτό το Μουσείο», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στην πόλη μας μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Ήδη υπάρχει μεγάλη απήχηση στο κοινό της πόλης και όχι μόνο, ενώ υπάρχει και ενδιαφέρον για μεταφορά της στην Αθήνα. Γίνονται καθημερινά ξεναγήσεις στα σχολεία, ενώ ιδιαίτερα την περίοδο των τελευταίων ημερών γίνονται 6-7 διπλές ξεναγήσεις καθημερινά, τα Σ-Κ γίνονται από τρεις κάθε μέρα σε συγκεκριμένες ώρες για τους υπόλοιπους επισκέπτες, ενώ την περίοδο των γιορτών γίνονται ξεναγήσεις στη μία, στις 15.00 και στις 17.00. «Τα Σαββατοκύριακα έρχονται κάθε μέρα τουλάχιστον 200 άτομα», σχολίασε ο κ. Νίτσος. Όπως μάς είπε «είναι μια έκθεση που, εκτός από την αρχική πληροφορία για αυτόν τον εφευρέτη με φωτογραφίες και πολλές λεπτομέρειες, έχει και εκθέματα λειτουργικά που δείχνουν λίγο πολύ πώς λειτουργούσαν τα μοντέλα - μηχανές που έφτιαξε ο Τέσλα. Ουσιαστικά αυτή η έκθεση προσπαθεί να κάνει γνωστότερο τον συγκεκριμένο εφευρέτη στο ευρύτερο κοινό και το ποια ήταν η συνεισφορά του στον κόσμο, γιατί πραγματικά προσέφερε πολλά με το έργο του».

Τι θα ξεχώριζε ο ίδιος από τα εκθέματα; «Προφανώς πρωτίστως ό,τι έχει να κάνει με την παραγωγή και μετάδοση του εναλλασσόμενου ρεύματος, του ρεύματος που χρησιμοποιούμε δηλαδή σήμερα στα σπίτια μας. Σίγουρα θα ξεχώριζα τον επαγωγικό κινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος που είναι οι κινητήρες τους οποίους έχουμε παντού γύρω μας σήμερα από τα μίξερ, τα πλυντήρια και τα ηλεκτρικά φρένα, μέχρι τα ηλεκτρικά τρένα, τα τραμ κλπ, τις ανεμογεννήτριες και τις γεννήτριες παραγωγής ρεύματος που χρησιμοποιούνται στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια κλπ και τις ασύρματες επικοινωνίες που έχουν να κάνουν με εφευρέσεις του Τέσλα».

Τελευταίο και καλύτερο; Στο τέλος γίνεται μια… εκρηκτική επίδειξη για το πηνίο Τέσλα στον προαύλιο χώρο της έκθεσης. Καλύτερο teaser για να την δουν ακόμη κι όσοι δεν το έχουν προγραμματίσει, δεν υπάρχει!

Ποιος ήταν ο Νίκολα Τέσλα;

Ο Σέρβος φυσικός και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε στο χωριό Σμίλιαν στην επαρχία Λίκα της Κροατίας. Πήγε στο πολυτεχνικό σχολείο του Γκρας και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Πράγας. Εργάστηκε ως ηλεκτρονικός μηχανικός στην Γερμανία, την Ουγγαρία και την Γαλλία και μετανάστευσε τις ΗΠΑ το 1884. Λίγο πριν, το καλοκαίρι του 1883 ο Τέσλα κατασκεύασε τον πρώτο επαγωγικό κινητήρα. Μόλις έφτασε στην Αμερική παρουσίασε την ιδέα του στον Βασιλιά του Ηλεκτρισμού, Τόμας Έντισον και απογοητεύτηκε όταν εκείνος αποκάλεσε την εφεύρεσή του «ανοησία». Του έδωσε όμως μια θέση στην εταιρεία του, αναγνωρίζοντας τη μεγαλοφυΐα του νεαρού Σέρβου. Ο Τέσλα, εφευρέτης ήδη του εναλλασσόμενου ρεύματος έγινε βοηθός του Έντισον.

Βελτίωσε τους κινητήρες του Έντισον  και εκείνος του υποσχέθηκε αμοιβή, την οποία ποτέ δεν του έδωσε. Ο Νίκολα Τέσλα δημιούργησε μια δική του εταιρεία με τη βοήθεια μικροεπενδυτών και εφηύρε το ραδιόφωνο, (εφεύρεση που διεκδικούσε ο Μαρκόνι, αλλά τελικά δικαιώνεται ο Τέσλα).

Σιγά σιγά η φήμη του Σέρβου εφευρέτη αυξήθηκε. Οι ευρεσιτεχνίες του κατοχυρώνονται η μία μετά την άλλη. Ο Τέσλα είχε εμμονή με το εναλλασσόμενο ρεύμα. Παράλληλα η κόντρα του με τον Έντισον μεγάλωνε . Το 1899 ο Τέσλα εγκαταστάθηκε στο Κολοράντο Σπρινγκς, έχοντας στο μυαλό του να στείλει σήματα από την κορυφή του Πάϊκς στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού του 1900! Επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη άρχισε να κατασκευάζει στο Λονγκ Άιλαντ έναν πύργο για τη μετάδοση σημάτων με ασύρματο τρόπο σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1912 σχεδίασε το πρώτο αεροπλάνο καθέτου απογείωσης και στην αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου σχεδίασε τηλεκατευθυνόμενες τορπίλες. Το 1912, ο Τέσλα προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, το οποίο αρνήθηκε γιατί θα έπρεπε να το μοιραστεί με τον Τόμας Έντισον...

Το 1937 χτυπήθηκε από διερχόμενο ταξί στους δρόμους του Μανχάτταν έσπασε αρκετά πλευρά, ουσιαστικά δεν ανάρρωσε ποτέ πλήρως και έλαβε μια μικρή σύνταξη από τη Σερβική Κυβέρνηση. Μια καμαριέρα τον βρήκε νεκρό το πρωί της 7ης Ιανουαρίου του 1943. Ήταν 86 ετών, παραγνωρισμένος και καταχρεωμένος.

 

Εορταστικό ωράριο λειτουργίας έως 7 Ιανουαρίου 2018: 11.00 – 19.00. Μετά τις 8/1 το προτιμότερο είναι να επισκεφθείτε το Noesis το Σαββατοκύριακο, γιατί τις καθημερινές είναι προγραμματισμένες επισκέψεις κυρίως σχολείων. Θα λειτουργεί Σάββατα 13.00-21.00 και Κυριακές 11.00-19.00. Η είσοδος για την έκθεση Tesla είναι στα 5€ και 3€ το μειωμένο. Περισσότερες πληροφορίες τηλ 2310 483000 ή στο  www.noesis.edu.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ