Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Αμφίσημα σώματα - διαχρονικές ερμηνείες» στο ΚΣΤΘ

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Στη νέα του έκθεση που εγκαινιάζεται το Σάββατο

Από την προϊστορία έως και σήμερα, ίσως το πιο προσιτό, απλό, αλλά συνάμα και περίπλοκο στοιχείο της φύσης, το ανθρώπινο σώμα, αποτελεί την απόλυτη «έδρα» για την ταυτότητα και τη δομή κάθε πολιτισμού. Το σώμα, στην σύγχρονη εκδοχή του, ιδωμένο από εικαστικούς καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα, αποτυπώνεται στην έκθεση «Αμφίσημα σώματα – διαχρονικές ερμηνείες» που θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι) του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 24 Μαρτίου 2018 (εγκαίνια: Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018, 13:00. Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00).

Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη στο NeMe Κέντρο Τεχνών στη Λεμεσό, εμπλουτίζεται τώρα με έργα της συλλογής του ΚΜΣΤ και θα πλαισιωθεί από πρόγραμμα παράλληλων δράσεων και ξεναγήσεων.

Η επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης Αρετή Λεοπούλου αναφέρει στο κείμενό της: «Με αφορμή τα προϊστορικά κυπριακά ειδώλια και, ειδικότερα, την αξιοσημείωτη ασάφεια ως προς την ένδειξη φύλου σε αυτά, καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα, ως «άλλοι» αρχαιολόγοι, καλούνται να  προσεγγίσουν ερμηνευτικά ένα μείζον θέμα που σήμερα απασχολεί και τη σύγχρονη μετα-πολιτισμική θεωρία: το φύλο, το σώμα ως φορέα του, την αοριστία (ή και την άρνηση) ένδειξης ή αφομοίωσης φύλου, όπως αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται εδώ και αιώνες. Οι καλλιτέχνες καλούνται να δομήσουν ή να αποδομήσουν στερεότυπα, να προτάξουν τη δική τους γόνιμη διαχείριση κάθε αμφιλεγόμενης και ανένταχτης ταυτότητας».

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Γιάννης Αβραμίδης, Ελίνα Ιωάννου, Λίζη Καλλιγά, Κυριάκος Καμπαδάκης, Νίκη Καναγκίνη, Αννέτα Καπόν, Άκης Καράνος, Μαρία Λιανού, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Γιάννης Μπαρδάκος, Ευαγγελία Μπασδέκη, Νατάσα Παπαδοπούλου, Μιχάλης Παπαμιχαήλ, Χαράλαμπος Σεργίου, Βάσω Χατζουλή Σεργίου, Πανίκος Τεμπριώτης, Κωστής Φωκάς

Glitch Artists Collective (onlineweb project)

Αλέξανδρος Πλωμαρίτης (performance έναρξης 27/01/2018)

Έκτωρ Μαυρίδης - Anat Pick – Κωστής Δρυγιανάκης (performance λήξης 24/03/2018)

 

Eπιμέλεια: Αρετή Λεοπούλου, Ιστορικός τέχνης- Επιμελήτρια ΚΣΤΘ-ΚΜΣΤ

- NeMe Κέντρο Τεχνών, Λεμεσός (20 Μαίου-3 Ιουνίου, 2017, Μέρος Α’ έκθεσης)

- Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μέρος Β’ έκθεσης)

Συντονισμός στην Κύπρο: NeMe

Συντονισμός στην Ελλάδα: ΚΣΤΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην Καβάλα – Επιχειρούν και εναέρια μέσα
Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 18 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 21ης και 7ης ΕΜΟΔΕ καθώς και 2 οχήματα
Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην Καβάλα – Επιχειρούν και εναέρια μέσα
Σε νέο «ράλι» η τιμή της βενζίνης – Έσπασε ξανά το φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο
Λόγω της ανόδου της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, καθώς και τη σημαντική μείωση στην προσφορά διυλισμένων προϊόντων
Σε νέο «ράλι» η τιμή της βενζίνης – Έσπασε ξανά το φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο