To Hellas Filmbox Berlin 2018 σήκωσε αυλαία την Τετάρτη το βράδυ 24 Ιανουαρίου για τρίτη χρονιά. Καλλιτέχνες, προσκεκλημένοι, κινηματογραφιστές, απλοί σινεφίλ πλημμύρισαν την αίθουσα 1 του Urban Spree, που γέμισε από Ελλάδα. Παρόντες ήταν, μεταξύ πολλών άλλων, οι Vicky Leandros, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Γιάννης Σακαρίδης, André Hennicke, Friedrich Liehhtenstein, Okkan Bayülgen, Χρήστος Γεωργίου, Ηλίας Δημητρίου, Ανδρέας Πάντζης, Σταύρος Λάντσιας, Νίκος Λυγγούρης, Ζαφείρης Χαϊτίδης, Βασίλης Κουκαλάνι.
H εκδήλωση ξεκίνησε στον εκθεσιακό χώρο, πλάι στην αίθουσα της τελετής, όπου η curator της έκθεσης HELLAS ARTBOX Sandra von Ruffin κάνοντας την εισαγωγή σύστησε τον γνωστό δημοσιογράφο και συγγραφέα Gernot Wolfram, που έκανε και την επίσημη έναρξή της και η οποία θα διαρκέσει καθ’όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται, για πρώτη φορά στο πλαίσιο της διοργάνωσης, αγορά ελληνικών προϊόντων, όπως τσάι, τήλιο, λάδι, βότανα, είδη antipasti αλλά και το project AENAON hellas made που παρουσιάζει δημιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών μόδας.
Οι παρουσιαστές Sandra von Rufin και Bασίλης Κουκαλάνι βρέθηκαν στη σκηνή και έγινε λόγος για το φετινό motto της διοργάνωσης: «361 μοίρες Ελλάδα». Το φεστιβάλ δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί δίχως τους φετινούς χορηγούς και υποστηρικτές του. Ευχαριστήρια απηύθυνε η von Ruffin στον μεγάλο χορηγό AUDI. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βερολίνο, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Greece on Tour, το Peppermint, τα Derag Living Hotels, τα Γρηγορης Μικρογεύματα, καθώς και τους Χορηγούς Επικοινωνίας από την Γερμανία και την Ελλάδα.
Οι καλλιτεχνικοί Διευθυντές Ιωάννα Κρυωνά και Δημήτρης Αργυρίου έλαβαν τον λόγο για να παρουσιάσουν τα προγράμματα, το αφιέρωμα στο Κυπριακό σινεμά, τα Ντοκιμαντέρ και τις ελληνικές erotica ταινίες που θα παίζουν σε λούπα στον υπόγειο χώρο με ένα εκπληκτικό installation και ερωτικά φωτογραφικά εκθέματα. Παρουσιάστηκε η Κριτική Επιτροπή του μοναδικού διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ New Vision που αποτελείται από τους Clemens Wilhelm, Nadia Sayej και Fernando Huerta. O André Hennicke, που έπαιξε στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο Σημείωμα» έναν κύριο ρόλο έκανε έναν μικρό διάλογο με τον Κουκαλάνι σχετικά με την εμπειρία του να δουλεύει στην Ελλάδα και πώς, παρότι δεν είναι υπεύθυνος για την ναζιστική θηριωδία, αισθάνθηκε μέσα από τον ρόλο του στο φιλμ την ευθύνη των Ναζί. Η Βίκυ Λέανδρος ανέβηκε στη σκηνή και μοιράστηκε το πώς είναι να είσαι Ελληνας καλλιτέχνης και να εργάζεσαι στο εξωτερικό.
Ακολούθησε μια δεκάλεπτη παρουσίαση του οπτικοακουστικού έργου «Sounds of Vladivostok» που παρουσιάζει τον ήχο της πόλης του Βλαδιβοστόκ και ο δημιουργός συνθέτης Μάριος Ηλία Ιωάννου, παρών, μίλησε για το μοναδικό και εντυπωσιακό αυτό project που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το επόμενο έργο του θα έχει τίτλο «Sounds of Kyoto», ενώ θα λάβει μέρος σε μια συζήτηση με τον Αστέρη Κούτουλα στο πλαίσιο του «Artists corner» την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου στις 13.30 που κανείς δεν πρέπει να χάσει. O Ζαφείρης Χαϊτίδης στην συνέχεια έκανε μια σύντομη παρουσίαση του πρωτοποριακού project του «Greek Chronicle Project», μια πολύπλευρης και πολύχρονης οπτικοακουστικής μελέτης της ελληνικής κρίσης. Το project θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σε κοινό την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του closing event συζητώντας μαζί με τον ακτιβιστή μουσικό Konstantin Wecker.
Ο Γιάννης Σακαρίδης μαζί με τον Βασίλη Κουκαλάνι, που υπήρξε και πρωταγωνιστής στην ταινία του πρώτου «Amerika Square» ανέβηκαν στη σκηνή και ο σκηνοθέτης μίλησε για την συζήτηση της 25 Ιανουαρίουμε μεγάλο προσκεκλημένο του φεστιβάλ τον Γερμανό σκηνοθέτη Volker Schlöndorff. Η συζήτηση έχει να κάνει με την διαδικασία του filmmaking και θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και να δούμε τον αποσπάσματα από φιλμ του Schlöndorff όπου θα μοιραστεί με το κοινό την εμπειρία του. Προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία «Copa Loca» του Χρήστου Μασσάλα και στη συνέχεια την σκηνή έλαβαν οι Gadjo Dilo, σε μια ωραία συναυλία, που ξεσήκωσε το κοινό, γέμισε η Αίθουσα 1 Urban Spree ελληνικό άρωμα, οι καλλιτέχνες κάλεσαν το κοινό να χορέψει και να τραγουδήσει και οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν αυτή την ethnic μουσική πανδαισία. Τη σκυτάλη έλαβε στην Αίθουσα 2 ο DJ DENITE σε μια open end βραδιά.