Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέο πρόσωπο στη Διεύθυνση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Ποιος διαδέχεται την Πολυξένη Αδάμ-Βελένη

Αλλαγή Προϊσταμένου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ανακοίωση που δόθηκε πριν λίγο στη δημοσιότητα από σήμερα Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου «Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης ανέλαβε η κ. Ευαγγελία Στεφανή.

Η κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη είναι Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης». Σημειώνουμε πως η Πολυξένη Αδάμ -Βελένη υπήρξε προϊσταμένη στο ΑΜΘ από το 2006 και στην θητεία της κατάφερε ένα σημαντικό έργο τόσο με εκθέσεις εντός των χώρων του Μουσείου όσο και με συνεργασίες για την εξωστρέφειά του.

Ποια είναι η Ευαγγελία Στεφανή

 

Η Ευαγγελία Στεφανή Γεννήθηκε στη Λαμία και σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στο ίδιο πανεπιστήμιο πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στην Προϊστορική Αρχαιολογία. Το 2000 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής είναι «Η γυναικεία ενδυμασία στην Ανακτορική Κρήτη. Πρόταση ανάγνωσης ενός κώδικα επικοινωνίας».

Είναι αρχαιολόγος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από το 1991. Υπηρέτησε για σειρά ετών στην ΙΖ΄ ΕΠΚΑ και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας και πραγματοποίησε ανασκαφές τόσο στην πόλη της Βέροιας όσο και σε ολόκληρο το νομό Ημαθίας (προϊστορικοί οικισμοί Αγγελοχωρίου και Πολυπλατάνου, Τάφος της Κρίσεως στα Λευκάδια, Λευκόπετρα και Μικρή Σάντα Βερμίου) αλλά και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας (Μάνδαλο, Αρχοντικό και Νερόμυλοι Πέλλας).

Από το 2004 εργάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ήταν μέλος της ομάδας εργασίας που σχεδίασε και υλοποίησε τις μόνιμες εκθέσεις Μουσείου, οι οποίες εγκαινιάστηκαν το 2006. Επίσης διοργάνωσε εκδηλώσεις επιστημονικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα και ασχολήθηκε με την επικοινωνιακή πολιτική του μουσείου. Από το 2008 έως το 2014 ήταν Προϊσταμένη του Τμήματος Μουσειογραφικών Μελετών και Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού Εκθέσεων του ΑΜΘ, διάστημα κατά το οποίο συντόνισε τη διοργάνωση περισσότερων από τριάντα περιοδικών εκθέσεων που παρουσιάστηκαν στο ΑΜΘ ή σε άλλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από το Νοέμβριο του 2014 είναι Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογών Κεραμικής, Τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών και παράλληλα με τη συστηματοποίηση και τεκμηρίωση των αντίστοιχων συλλογών, συνεχίζει να εργάζεται για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και επιστημονικών δράσεων.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην προϊστορία του Αιγαίου και κυρίως σε θέματα συμβολισμού και ερμηνείας των κοινωνιών, στην κεραμική, τα δίκτυα ανταλλαγών, τα μοντέλα κατοίκησης και την αρχιτεκτονική της Εποχής του Χαλκού στη Μακεδονία, στην τοπογραφία της Μακεδονίας και τα τοπικά κεραμικά εργαστήρια, στη μουσειολογία κ.ά.

Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες και μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους και είναι επιμελήτρια πέντε επιστημονικών εκδόσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν