Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι πρώτοι επισκέπτες θαύμασαν το Ανάκτορο του Γαλερίου

Από Κινέζοι τουρίστες μέχρι δημότες της πόλης μας κάθε ηλικίας πήγαν στον αρχαιολογικό χώρο που άνοιξε πρόσφατα ξανά για το κοινό

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Αν περάσετε από τη πλατεία Ναυαρίνου και δείτε… Κινέζους τουρίστες με audio στα αυτιά να παρατηρούν τον αρχαιολογικό χώρο στο Ανάκτορο του Γαλερίου και να μαθαίνουν για την ιστορία της πόλης μας, οικογένειες με τα παιδιά τους να κάνουν μια διαφορετική βόλτα, αλλά και απλά περίεργους πολίτες που θέλουν να δουν πώς άλλαξε ή πώς είναι ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, μην εκπλαγείτε!

Το Ανάκτορο του Γαλερίου, που βρίσκεται στην οδό Δημητρίου Γούναρη και τη σύγχρονη πλατεία Ναυαρίνου, από τις 30 Γενάρη 2018 άνοιξε ξανά για το κοινό. Ήταν κλειστό επί επτά χρόνια λόγω έλλειψης φύλαξης. Πλέον με τη πρόσληψη επτά φυλάκων είναι εκ νέου επισκέψιμο.

Και ήδη η ανταπόκριση είναι θερμή. Από όσους τουλάχιστον το έχουν αντιληφθεί. Γιατί υπάρχουν και αυτοί που περπατούν πιο αφηρημένα ή που αποφεύγουν να διασχίσουν την συγκεκριμένη πλατεία από φόβο, ειδικά τις βραδινές ώρες.

Πάντως στην δική μας βόλτα στο σημείο που έγινε μέρα η γενική εικόνα ήταν καλή.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις των επισκεπτών; «Είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι που επαναλειτουργεί ξανά ο αρχαιολογικός χώρος. Ήδη αρκετοί ήρθαν να δουν το Ανάκτορο του Γαλερίου. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι την Κυριακή μόνο ήρθαν 130 επισκέπτες» δήλωσε στο «typosthes.gr» η συμβασιούχος υπάλληλος στη φύλαξη του χώρου κυρία Φανή Παπαδοπούλου.

Σημειώστε πως δεν υπάρχει ακόμη είσοδος, μέχρι νεωτέρας. Συνεπώς δεν χρειάζεται να πληρώσετε για να δείτε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Αργότερα ίσως υπάρξει εισιτήριο. Το ωράριο λειτουργίας είναι 09.00-15.45, εκτός Δευτέρας.

Για την Ιστορία…

Το ανάκτορο του Γαλερίου είναι η καλύτερα σωζόμενη αυτοκρατορική κατοικία της Ύστερης Αρχαιότητας στην Ευρώπη (4ος μ. Χ.). Ο αρχαιολογικός χώρος έχει έκταση 9 στρεμμάτων και βρίσκεται όπως προαναφέραμε στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ναυαρίνου και στον πεζόδρομο Δ. Γούναρη. Μεγάλο μέρος των αρχαίων καταλοίπων το εξαφάνισε η ανοικοδόμηση της πόλης.

Κατά την παλαιοχριστιανική εποχή, ο χώρος ήταν προσωρινός τόπος διαμονής αυτοκρατόρων, λόγω της σπουδαιότητας της Θεσσαλονίκης και της γεωγραφικής της θέσης ανάμεσα στη Ρώμη και στη Νέα Ρώμη-Κωνσταντινούπολη. Το συγκρότημα αποτελεί ευρύτερου οικοδομικού συνόλου που ορίζουν προς το Βορρά η Ροτόντα και η Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) και προς νότο η θάλασσα...

Η αποκατάσταση και η ανάδειξη των ερειπίων του Ανακτόρου του Γαλερίου υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σε τρεις χρονικές περιόδους (1993-2000, 2002-2006, 2011-2014) και δαπανήθηκε γι αυτές συνολικά ποσό 1.850.000 ευρώ.

Το 2008 ο αρχαιολογικός χώρος της πλατείας Ναβαρίνου βραβεύθηκε από την Europa Nostra (πανευρωπαϊκή ομοσπονδία για την πολιτιστική κληρονομιά) για την εξαιρετική και υποδειγματική αποκατάσταση και συντήρηση των ερειπίων, καθώς και για το σύνολο των επεμβάσεων που μετέτρεψαν έναν εγκαταλελειμμένο χώρο σε άρτια οργανωμένο και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, πόλο έλξης στην καρδιά της σύγχρονης πόλης.

Το 2011 ο αρχαιολογικός χώρος του ανακτόρου στην πλατεία Ναυαρίνου έκλεισε, λόγω έλλειψης κονδυλίων για την πρόσληψη αρχαιοφυλάκων, ενώ το υπερσύγχρονο, πληροφοριακό κέντρο του Γαλεριανού Συγκροτήματος, στην οδό Δ. Γούναρη, που κατασκευάστηκε το 2015, σταμάτησε να λειτουργεί το 2016 για τον ίδιο λόγο (galeriuspalace.culture.gr).

Έκτοτε  ο αρχαιολογικός χώρος, καθώς δεν φυλασσόταν παρέμενε μη επισκέψιμος για τους δημότες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης και υφίστατο κάθε είδους φθορές και βανδαλισμούς (καταστροφή φωτιστικών και ενημερωτικών πινακίδων, γκράφιτι, κ.λ.π). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ