Skip to main content
Menu

Λητώ Αμπατζή: «Όταν κάνεις το καλό, η ζωή θα σου το ανταποδώσει»

Λητώ Αμπατζή: «Όταν κάνεις το καλό, η ζωή θα σου το ανταποδώσει»
Η ηθοποιός μίλησε για την «Παπλωματού», την ηρωίδα που υποδύεται στην ομώνυμη παράσταση η οποία παίζεται στο Αριστοτέλειον ...

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

 Ένα  γενναιόδωρο κορίτσι  με τα μαγικά του δάχτυλα φτιάχνει τα πιο όμορφα παπλώματα του κόσμου και τα χαρίζει στους φτωχούς. Τι θα γίνει όταν θα του ζητήσει ένα από αυτά ο Βασιλιάς; Μπορεί να του διδάξει την τέχνη της ευτυχίας; Κι αυτός τελικά τι θα κάνει όλους τους θησαυρούς που έχει μαζεμένους;

Θα το μάθετε αν δείτε την παράσταση «Η Παπλωματού» που ανεβαίνει στο Θέατρο Αριστοτέλειο (Εθν. Αμύνης 2) σε σκηνοθεσία και διασκευή Μαριάννας Τόλη.

«Η Παπλωματού αφιερώνεται στο να προστατεύει αυτούς που το χρειάζονται και, μέσα από τη χαρά και την ικανοποίησή που τους δίνει, νιώθει και η ίδια ευτυχισμένη», μας είπε η Λητώ Αμπατζή που παίζει την κεντρική ηρωίδα. Μίλησε για την συνεργασία της με την κυρία Τόλη, για τα μιούζικαλ στην χώρα μας, αλλά και για την… συνταγή της επιτυχίας της παράστασης.

 

-Ένα πάπλωμα προσφέρει θαλπωρή και ζεστασιά στον ύπνο μας. Πόσο το αντικείμενο αυτό και αυτά που το συνδέουν καθορίζουν τον χαρακτήρα της ηρωίδας που ερμηνεύετε;

-Νομίζω πως ο ρόλος της Παπλωματούς ταυτίζεται άμεσα με την προστασία και τη θαλπωρή που προσφέρουν τα παπλώματα που ράβει και χαρίζει σε όσους το έχουν ανάγκη. Όπως το αντικείμενο αυτό μας σκεπάζει και μας προστατεύει από το κρύο, έτσι και η Παπλωματού αφιερώνεται στο να προστατεύει αυτούς που το χρειάζονται και, μέσα από τη χαρά και την ικανοποίησή που τους δίνει, νιώθει και η ίδια ευτυχισμένη.

 

-Ποια είναι η Παπλωματού; Μιλήστε μας για αυτήν….

-Η Παπλωματού είναι μια γυναίκα που ζει για να βοηθάει τους φτωχούς, ράβοντάς τους παπλώματα. Είναι ανιδιοτελής και απίστευτα καλόκαρδη. Η φιλοσοφία της έιναι να κάνει πάντα το καλό και, κατα κάποιο τρόπο στα μάτια μου μοιάζει σαν νεράιδα, έχει κάτι το μαγικό γύρω της, που την προστετεύει και της ανταποδίδει πάντοτε όλο αυτό το καλό που η ίδια απλόχερα χαρίζει. Τι πιο όμορφο, να καλείσαι να ενσαρκώσεις έναν τόσο υπέροχο ρόλο που μεταφέρει όλα αυτά τα μηνύματα της προσφοράς, της γενναιοδωρίας, της αγάπης!

 

-Τι είναι αυτό που την κάνει να είναι τόσο γενναιόδωρη; Από πού αντλεί την ανιδιοτέλεια; Και πώς μπορεί να κάνει και τους άλλους να συμπεριφερθούν αναλόγως;

-Νομίζω πως εκείνο που την κάνει τόσο δοτική και γενναιόδωρη είναι το γεγονός πως έχει βρει το νόημα της ζωής, νιώθει ολοκληρωμένη και ευτυχισμένη βλέποντας το καλό που χαρίζει στον κόσμο και αυτό τη γεμίζει απόλυτα. Η Παπλωματού δεν ήταν πάντα έτσι. Όταν ήταν μικρή ζούσε σε ένα παλάτι με όλες της τις ανέσεις, όμως παρόλα αυτά, δεν ένιωθε ευτυχισμένη.

Έφυγε λοιπόν από το παλάτι και είδε για πρώτη φορά ανθρώπους να πεινάνε και να κρυώνουν κι ανάμεσά τους, γνώρισε και κάποιους που τη βοήθησαν στο ταξίδι της πίσω στο κάστρο. Μέσα από αυτή την περιπέτεια η Παπλωματού αποφάσισε να απαρνηθεί τον πλούτο της και να πάει κοντά στους φτωχούς, κάνοντας αυτό που από μικρή ξέρει καλά, να ράβει. Όταν λοιπόν μετά από χρόνια ένας άπληστος Βασιλιάς της ζητά ένα πάπλωμα, εκείνη είναι σαν να βλέπει τον εαυτό της στα μάτια του, όταν ήταν μικρή. Κι όπως εκείνη ανακάλυψε πως η ευτυχία τελικά δεν κρύβεται στα υλικά αγαθά, έτσι διδάσκει και τον εγωιστή Βασιλιά, αλλά και τους μικρούς και μεγάλους θεατές, πως το να δίνεις είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα και πως όταν κάνεις το καλό στη ζωή, η ζωή θα σου το ανταποδώσει.

 

-Σήμερα, πόσο ανιδιοτελής μπορεί να είναι κανείς;

-Πιστεύω πως η ανιδιοτέλεια μπορεί να υπάρχει πάντα και παντού και σε μπόλικη ποσότητα! Είναι σαν την αγάπη. Δεν πρέπει ούτε νομίζω πως έχει όριο. Το πρόβλημα είναι πως είναι ευκολότερο να ζητάμε από το να δίνουμε στη ζωή, αλλά κανείς δεν είπε πως η ζωή είναι εύκολη. Σε μια υπερκαταναλωτική κοινωνία όσο ζητάμε, τόσα περισσότερα θα θέλουμε και δεν νομίζω πως υπάρχει όριο ικανοποίησης. Ενώ αν δώσουμε, η ικανοποίηση είναι σίγουρη, αφού κάποιος θα επωφεληθεί από το καλό της πράξης μας. Αυτό είναι κι ένα από τα βασικά μηνύματα της παράστασής μας, άλλωστε.

 

-Πώς μετέφερε το έργο στη σκηνή η κυρία Τόλη;

-Η κα Μαριάννα Τόλη έχει ένα εξαιρετικό ταλέντο να ζωντανέυει με απόλυτη ευκολία και φυσικότητα αυτό που γράφει και διασκευάζει πάνω στη σκηνή. Χωρίς πολλά λόγια, μας εμπιστεύτηκε και μας άφησε ελεύθερους να χτίσουμε τους ρόλους μας πάνω στην πρωταρχική της ιδέα. Έχει αυτό το μαγικό που σε αφήνει ελεύθερο να εκφραστείς και είναι λες και ξέρει πριν από σένα τις δυνατότητές σου. Το έχω ξαναπει και θα το λέω πάντα με μεγάλη χαρά και απόλυτη ειλικρίνεια, πως είναι μεγάλη ευλογία για έναν ηθοποιό να συνεργάζεται με έναν τόσο καλλιεργημένο σκηνοθέτη, μα πάνω απ’ όλα, τόσο υπέροχο άνρθωπο.

 

-Έχετε σπουδάσει και πάνω στο μιούζικαλ και στη μουσική. Πόσο ο χώρος του μιούζικαλ αλλάζει στην χώρα μας;

-Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ενώ έχει παραγωγές μιούζικαλ, δεν έχει ακόμα την υποδομή να εκπαιδεύσει τους συντελεστές που θα επανδρώσουν αυτές τις υπέρ-παραγωγές. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη κίνηση και προσπάθεια στο άνοιγμα σχολών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τμημάτων μιούζικαλ κλπ που σίγουρα έχει ακόμα μέλλον, αλλά είναι μια τρομερά αισιόδοξη αλλαγή. Αυτό που σίγουρα εξελίσσεται είναι ο πλούτος του ρεπερτορίου, καθώς και το επίπεδο των ηθοποιών και των συντελεστών που κάθε φορά ανεβάζουν τον πήχη όλο και πιο ψηλά.

 

-Είναι μια παράσταση για την οποία υπάρχει μεγάλος ντόρος, τόσο σε σχολεία όσο και σε απλές οικογένειες που σπεύδουν να την δουν. Γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό;

-Είναι μεγάλη μας χαρά και συγκίνηση που η «Παπλωματού» μας έχει αγαπηθεί τόσο από τον κόσμο και τους ευχαριστούμε όλους πολύ. Είναι μια παράσταση που όλοι μας χτίσαμε με μεγάλο ενθουσιαμό και πάθος. Έχει δυνατά παιδαγωγικά μηνύματα, καλλιτεχνικό πλούτο ερεθισμάτων τόσο σε μουσική όσο και σε χορό, κοστούμια, σκηνικά, και μια κα Μαριάννα Τόλη που με όλη της την αγάπη ζωντανεύει ένα βραβευμένο παραμύθι πάνω στη σκηνή του Θεάτρου Αριστοτέλειον με μεγάλη δεξιοτεχνία. Πάνω απ’ όλα νομίζω πως είναι η επίτευξη του παιδαγωγικού σκοπού της παράστασης που την έχει κάνει τόσο αγαπητή. Είναι μεγάλη ικανοποίηση και ευτυχία να βλέπεις ένα παιδικό χαμόγελο να σου υπόσχεται πως θα «κάνει το καλό».

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Μαριάννα Τόλη, Επιλογή μουσικής – Στίχοι: Μαριάννα Τόλη, Χορογραφίες: Αλέξανδρος Κουζίτσκιν, Ενορχήστρωση: Αλέκος Μπαζάνης, Μουσική Διδασκαλία: Αχιλλέας Σοφούδης, Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος , Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης, Φωτιστής παράστασης: Γιάννης Κυρατζής, Επιμέλεια Ήχου: Παναγιώτης Χρονέας, Ηχητικός: Βασίλης Ηλιάδης, Κατασκευή σκηνικού Θεσσαλονίκης: Βαγγέλης Παπαντωνίου, Φωτογραφίες παράστασης: Άρης Ράμμος, Υπεύθυνοι κρατήσεων: Μαρία Χαϊνόγλου / Αγγελική Ψωμά. Εταιρεία Παραγωγής: ΘΕΑΜΑ

Διανομή:

Παπλωματού: Λητώ Αμπατζή

Βασιλιάς: Σωκράτης Μαϊδώνης

Μοδίστρα: Κική Τσαλίκη

Πουλί: Κωνσταντίνα Χουλιάρα

Δικαστής – Φίλος: Στρατής Ανούδης

Παλιατζής – Αφηγητής: Αρσένιος Γαβριηλίδης

Αρκούδα: Πασχάλης Αραμπατζής

Αυλική – Νεράιδα: Νόνικα Μαλκουτζή

Νεράιδα – Αυλική: Μαρία Elbrus

Νεράιδα – Φτωχή: Δήμητρα - Ιόλη Εξάρχου

Γέροντας– Φτωχός: Δημήτρης Ήλκος

Πιάνο: Αχιλλέας Σοφούδης.

 

Χρήσιμα

Είσοδος: 12 €, ανέργων 10 €(μόνο από το ταμείο με την επίδειξη κάρτας ανεργίας), οικογενειακό 10 €(4 άτομα και άνω).

Προπώληση (από το ταμείο του θεάτρου και στο ticketservices.gr): Γενική είσοδος 10 €, οικογενειακό 9 €(4 άτομα και άνω). Καθημερινά οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία κρατήσεις στο 2310 250303. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ