Skip to main content
Menu

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου φέρνει τα παραμύθια του στη Θεσσαλονίκη

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου φέρνει τα παραμύθια του στη Θεσσαλονίκη
Ο βραβευμένος συγγραφέας μιλά στο typosthes.gr ...

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ετοιμαστείτε να δείτε πόση περιπέτεια μπορεί να χωρέσει σε μια σχολική αίθουσα ή σε ένα βιβλιοπωλείο. Να κάνετε το Γύρο του Κόσμου σε 80 μέρες, να διανύσετε 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, θα φτάσετε ως το Κέντρο της Γης κι από εκεί θα εκτοξευθείτε στη Σελήνη. Μπορούν να γίνουν όλα τα παραπάνω; Ναι! Μέσα από τις σελίδες της σειράς "Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν" (εκδόσεις Παπαδόπουλος) που έφτιαξε ειδικά για τα παιδιά ο Αντώνης Παπαθεοδούλου. Λίγο πριν το ταξίδι του στην πόλη μας ο βραβευμένος συγγραφέας μας μίλησε για τα παιδικά βιβλία, για την σχέση του με την διαφήμιση, αλλά και πώς αυτή τον βοήθησε στον χώρο της συγγραφής, ενώ αναφέρθηκε και στα πρώτα αναγνώσματα των παιδιών.

-Πώς γεννιέται ένα παιδικό βιβλίο;

-Γεννιέται όταν μια πρωτότυπη ιδέα ή ιστορία ή ήρωας που κάνει άσκοπες βόλτες μέσα στο κεφάλι σου σκοντάψει πάνω σε κάτι που σε ενδιαφέρει τρομερά να πεις.

-Ποια τα απαραίτητα συστατικά για την επιτυχία του;

-Η πρωτοτυπία, η αισιοδοξία ανεξαρτήτως της δυσκολίας του θέματος, ο σεβασμός της αισθητικής, της προσωπικότητας και του εύπλαστου της ηλικίας των μικρών αναγνωστών.

-Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τον χώρο του βιβλίου;

-Μέσα από τα σενάρια που έγραφα στη σχολή κινουμένων σχεδίων όπου σπούδαζα.

-Πώς συνδυάζεται η διαφήμιση με τη συγγραφή βιβλίων;

-Η διαφήμιση είναι ένας χώρος που σου μαθαίνει τη δημιουργία όχι μόνο ως τέχνη αλλά και ως τεχνική. Σε εξασκεί για παράδειγμα στο να πετάς καθημερινά χιλιάδες ιδέες στα σκουπίδια ώσπου να βρεις μια καλύτερη, πράγμα πολύ χρήσιμο για τον χώρο τον συγγραφικό όπου συχνά βλέπουμε ακόμη και την πρώτη πρώτη ιδέα να καμαρώνεται και να αξιώνει να δει τον εαυτό της εικονογραφημένο και τυπωμένο στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

-Ποια τα αγαπημένα σας βιβλία;

-Πολλά. Εκατοντάδες. “Η γραμμή του ορίζοντος” του Χρήστου Βακαλόπουλου και “Το παραμύθι με τα χρώματα” του Αλέξη Κυριτσόπουλου αν πρέπει να πω αποκλειστικά δύο.

-Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσετε την σειρά «Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν". Τι να περιμένουν τα παιδιά;

-Να περιμένουν όση περιπέτεια μπορεί να χωρέσει σε μια σχολική αίθουσα ή σε ένα βιβλιοπωλείο. Και αν βοηθήσουν και τα παιδιά χωράει πολλή!

-Πλέον ολοένα και περισσότεροι γονείς αγοράζουν από νωρίς βιβλία στα παιδιά τους. Τι θα τους συμβουλεύατε; Με ποια βιβλία πρέπει να ξεκινήσει ένας νεαρός αναγνώστης την μύησή του στον χώρο της λογοτεχνίας;

-Νομίζω το πρώτο πρώτο τέλειο βιβλίο για ένα παιδί, είναι αυτό που πραγματικά απολαμβάνει να διαβάζει δυνατά η μαμά ή ο μπαμπάς όταν το παιδί είναι ακόμη στην κοιλιά και ακούει. Από κει και μετά υπάρχουν υπέροχα πάνινα, τραγουδιστά, χαρτονένια, εικονογραφημένα και τα είδη προχωρούν με την ηλικία. Αλλά δεν χρειάζεται να το πολυψάχνουμε. Το κάθε παιδί θα επιλέξει τη δική του πρώτη επαφή με τα βιβλία. Εγώ επέλεξα να σκίζω τους Αστερίξ του μπαμπά μου ας πούμε. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή.

-Αν φεύγατε ταξίδι ποια βιβλία θα βάζατε στη βαλίτσα σας και γιατί;

-Θέλω να φύγω για ένα μακρύ ταξίδι και να μην γυρίσω μέχρι να διαβάσω όλη τη σειρά σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Ίκαρος και τα άπαντα του Javier Marías στις ισπανικές τους εκδόσεις.

-Τι διαβάζετε τώρα;

-Διαβάζω το Jugar του André Stern, ένα θεωρητικό βιβλίο για το παιχνίδι ως εργαλείο διαπαιδαγώγησης που μελετά τι θα συνέβαινε αν δοκιμάζαμε να μην διακόψουμε ποτέ ένα παιδί που παίζει.

Χρήσιμα

Η παρουσίαση της σειράς "Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν" θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, 11:30, Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και την ίδια μέρα στις 17:30, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας.

-Σημειώστε πως ο συγγραφέας στις 17/3/2018 και ώρα 18.00 θα παρουσιάσει στο βιβλιοπωλείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (Μητροπόλεως 92) το βιβλίο του με τίτλο "Ο ραφτάκος των λέξεων" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε γιορτινή έκδοση από τη σειρά «Μικρές καληνύχτες».

Οι ηθοποιοί της oμάδας θεάτρου «Μικρός Βορράς» Γιάννης Βαρβαρέσος, Αφροδίτη Νικολιουδάκη και Μιχαήλ Νικολάου μαζί με τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου θα ζωντανέψουν με τον δικό τους τρόπο την ιστορία του ράφτη που έραβε ρούχα με «λέξεις που ζεσταίνουνε, δροσίζουν κι ομορφαίνουν πιο πολύ απ’ όλα τα υλικά του κόσμου…». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή μαθητών της Α΄ Δημοτικού των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, ενώ την ημέρα εκείνη από τις 10 το πρωί έως τις 7 το βράδυ το κοινό μπορεί να προσφέρει σχολικά είδη (Μολύβια, σβήστρες, χάρακες, στυλό, Τσάντες,Τετράδια, Ξυλομπογιές ή μαρκαδόροι,) Κασετίνες υπέρ του Κέντρο Υποστήριξης Νέων (ΚΥΝ) της ΑΡΣΙΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ