Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Heidi James: «Οι ιστορίες μας είναι τα σπουδαιότερα δώρα μας»

Η βρετανίδα συγγραφέας και ακαδημαϊκός θα έρθει στην πόλη μας για να διδάξει Flash fiction στη Διεθνή Θερινή Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τι είναι το Flash fiction; Και πώς μπορεί κανείς να το μάθει; Η συγγραφέας και ακαδημαϊκός Heidi James θα δώσει τις απαντήσεις και θα μοιραστεί τα μυστικά της καλής γραφής σε όσους παρακολουθήσουν το εργαστήρι της Διεθνής Θερινής Ακαδημίας Δημιουργικής Γραφής που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από 18 έως 22 Ιουνίου 2018.

Πρόκειται για το γνωστό πρόγραμμα που πραγματοποιεί για έκτη συνεχή χρονιά στην πόλη μας και στην Αθήνα το British Council, σε συνεργασία με το Kingston Writing School και το Πανεπιστήμιο του Kingston του Λονδίνου.

Μια πρωτοβουλία που απευθύνεται σε συγγραφείς όλων των επιπέδων που θέλουν να καλλιεργήσουν το ταλέντο και τις δεξιότητές τους και να μοιραστούν το πάθος τους για τη συγγραφή και τη λογοτεχνία. Και αυτό γίνεται πραγματικότητα μέσα από τα μαθήματα που θα κάνουν τον Ιούνιο στις δύο πόλεις καταξιωμένοι συγγραφείς και καθηγητές του Πανεπιστημίου του Kingston.

-Τι είναι το flash fiction; Πώς θα το περιγράφατε;

-Το Flash fiction είναι πολύ σύντομη μυθοπλασία- από 6 μέχρι 500 λέξεις. Το να γράψεις ένα τέτοιο είδος είναι μια πρόκληση, αλλά και κάτι το εξαιρετικά ικανοποιητικό και για τον αναγνώστη και για τον συγγραφέα. Η ικανότητα που απαιτείται είναι στο να μπορέσεις να μεταφέρεις την υπόθεση, την ατμόσφαιρα και το συναίσθημα μέσα σε λίγες μόνο λέξεις, χρησιμοποιώντας προσεκτικά επιλεγμένες λεπτομέρειες. Είναι μια πολύ εκλεκτή μορφή γραφής, που προσκαλεί τον αναγνώστη να φτιάξει την ιστορία μαζί με τον συγγραφέα. Το να μάθει κανείς να γράφει flash fiction βοηθά πάρα πολύ στο να προχωρήσει μετά για να γράψει σε μεγαλύτερες φόρμες, καθώς του διδάσκει κάποιες βασικές ικανότητες όπως το να χτίζει χαρακτήρες, ένταση, συναίσθημα και πλοκή.

-Μπορεί η γραφή να διδαχτεί;

-Φυσικά! Όπως διδάσκεις κάποιον να παίζει πιάνο, να χορεύει ή να ζωγραφίζει. Οι ικανότητες του να γράφεις με στυλ μπορούν να διδαχθούν. Αυτό που κάνει έναν συγγραφέα ξεχωριστό είναι όλα αυτά που προσέχει και παρατηρεί, το πώς βλέπει τον κόσμο γύρω του. Αλλά πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι κατά βάθος είναι αφηγητές, είναι το πώς καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο, αλλά και τον εαυτό μας. Οι ιστορίες μας είναι τα σπουδαιότερα δώρα μας.

-Ποια είναι η πιο χρήσιμη συμβουλή που σας είχαν δώσει όταν σπουδάζατε για να γίνετε συγγραφέας;

-Να μην φοβάμαι να κάνω άνω-κάτω μια σελίδα! Μπορείς να κάνεις επεξεργαστείς και να ξαναγράψεις αργότερα, αλλά πρέπει πρώτα να γράψεις κάτι, να λερώσεις το χαρτί. Είναι σαν να παίζεις, αφήνεις την αυτοσυγκέντρωση, σβήνεις την αυτοκριτική και αφήνεις την φαντασία σου να σε οδηγήσει εκεί που θέλει εκείνη. Μετά μπορείς να κάνεις τις διορθώσεις, αλλά στην αρχή απλά παίξε!

-Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και γιατί;

-Δεν έχω έναν αγαπημένο συγγραφέα, είναι τόσοι πολλοί απίθανοι συγγραφείς που δεν θα μπορούσα να επιλέξω έναν. Νιώθω δέος και θαυμασμό για την Marie Darrieusecq και την Elfrieda Jelinek, για τις μικρές ιστορίες του Tim O’Brien, αλλά και για τη μη-μυθοπλαστική δουλειά της Joan Didion. Αγαπώ ο διάβασμα, είναι βασικό για έναν συγγραφέα να διαβάζει όσο πιο ευρέως μπορεί. Οι άλλοι συγγραφείς έχουν τόσα να μας διδάξουν.

-Πώς μπορεί το γράψιμο να ανταγωνιστεί το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Και πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία για να κερδίσει μεγαλύτερο κοινό;

-Μπορούμε να χτίσουμε ένα προφίλ και να συνδεθούμε με τους αναγνώστες μας, αλλά και με άλλους συγγραφείς στα social media και φυσικά να στηρίξουμε ο ένας τη δουλειά του άλλου. Δεν πιστεύω πως τα social media είναι μια απειλή στη λογοτεχνία ή δρουν ανταγωνιστικά. Αγαπάμε τις ιστορίες, το να έχουμε επαφή και να καταλαβαίνουμε τους συνανθρώπους μας… άσχετα με το αν αυτό γίνεται μέσω της ποίησης, της μυθοπλασίας, των ταινιών, του θεάτρου ή άλλων καινοτομιών. Είναι πολύ συναρπαστικό αν το αφήσουμε απλά να συμβεί. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε επαφή και να ακούμε ο ένας τον άλλο.

-Τι γνωρίζετε για την Ελληνική λογοτεχνία;

-Δυστυχώς όχι πολλά. Φυσικά έχω διαβάσει τους Έλληνες κλασικούς και τους αγαπώ, αλλά δεν έχουν μεταφραστεί αρκετά έργα σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων στα Αγγλικά και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Πρέπει να μεταφράζουμε περισσότερα έργα για να τα διαδώσουμε. Συχνά Αμερικανοί και Βρετανοί συγγραφείς κυριαρχούν στις λίστες των έργων που έχουν μεταφραστεί. Θα ήταν υπέροχο αν αυτό συνέβαινε και αντίστροφα. Έχω διαβάσει ποίηση της Ελένης Βακαλό, και είμαι ενθουσιασμένη που έχω διαβάσει το βιβλίο της Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ «Τα σκόρπια χαρτιά της Πηνελόπης».

-Έρχεστε στη Θεσσαλονίκη για το Creative Writing Summer School. Τι θα λέγατε σε αυτούς που σκέφτονται να πάρουν μέρος στα μαθήματα;

-Ελάτε μαζί μας! Θα είναι ένα ωραίο μάθημα, δημιουργικό και υποστηρικτικό. Θα ανακαλύψουμε τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται για όλες τις μορφές μυθοπλασίας και χρησιμοποιώντας τη μορφή του Flash θα μετουσιώσουμε αυτά τα στοιχεία σε μοναδικά και ξεχωριστά κείμενα. Ο σκοπός μου είναι να βοηθήσω στη δουλειά όλων των μαθητών μου και να τους δώσω τον χώρο και την εμπιστοσύνη να βρουν το δικό τους στυλ και τη δική τους φωνή.

Οδηγίες προς ενδιαφερόμενους/ες

Στη Θεσσαλονίκη, στο British Council της πόλης μας (Τσιμισκή 43), θα γίνει το εργαστήρι «Μυθοπλασία/Flash Fiction» με την Heidi James 18-22 Ιουνίου 2018, Δευτέρα έως Παρασκευή 18.30-21.00. Η Heidi James έχει MA στη Δημιουργική Γραφή και PhD στην Αγγλική Λογοτεχνία, ενώ έχει γράψει και βιβλία (ποίηση, νουβέλα, μυθιστόρημα).

Το εργαστήριο:

-απευθύνεται σε αρχάριους ή/και σε πιο έμπειρους συγγραφείς που επιθυμούν να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις αφηγηματικές τους δεξιότητες,

-θα επικεντρωθεί σε ασκήσεις, στον πειραματισμό, στον διάλογο και στην εξατομικευμένη κριτική των κειμένων των συμμετεχόντων, με σκοπό τη βελτίωση των γνώσεων, των ικανοτήτων και της συγγραφικής τους αυτοπεποίθησης, σε ένα φιλικό και υποστηρικτικό περιβάλλον,

-θα εξετάσει το flash fiction ως ξεχωριστό μυθοπλαστικό είδος και παράλληλα ως θεμέλιο για την ανάπτυξη εκτενέστερων έργων.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:

-30/4/2018 για τις αιτήσεις που επωφελούνται της έκπτωσης («Early bird»),

-21/5/2018 (καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων).

Δίδακτρα: Για το τμήμα μίας εβδομάδας €380 (συνδυαστική έκπτωση 25%, 285 €).

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται στα αγγλικά, επομένως, οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι σε θέση να βεβαιώσουν υψηλό επίπεδο στην Αγγλική γλώσσα, γραπτά και προφορικά, και να υποβάλουν δείγμα της δουλειάς τους.

Περισσότερες Πληροφορίες: British Council Πλατεία Κολωνακίου 17, Αθήνα,

Τηλέφωνο 210 369 2336 / 333, Email [email protected]

Website www.britishcouncil.gr/events/international-creative-writing-summer-school-2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ