Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Το «Σε μένα μιλάς;» στις 15/4 για το κοινό

Η παράσταση του ΚΘΒΕ που είδαν 20.000 μαθητές παίζεται για το ευρύ κοινό

Το έργο «Σε μένα μιλάς;» (EINS AUF DIE FRESSE), του Ράινερ Χάχφελντ, που έχει ενθουσιάσει πάνω από 20.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς, από σχολεία της πόλης και της περιφέρειας, τόσο με την αμεσότητα όσο και με τον ρεαλισμό της, θα παρουσιαστεί ακόμη μια φορά για το κοινό την Κυριακή 15 Απριλίου στις 19.00 στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σε μετάφραση Γιάννας Τσόκου και σκηνοθεσία Στέλλας Μιχαηλίδου, δίνοντας την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερους θεατές να την παρακολουθήσουν.

Ο συγγραφέας Ράινερ Χάχφελντ σε ένα απόσπασμα του μηνύματός του αναφέρει:

«Δυστυχώς το θέατρο δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Δεν είναι ιεραποστολή. Και βέβαια δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα των παιδιών. Το θέατρο, όμως, έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τα θέματα και -μέσα από το χιούμορ και τη δράση- να βοηθήσει παιδιά και εφήβους να αντιληφθούν τα προβλήματα, και ίσως τα βοηθήσει στις επιλογές τους και στον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο».

Ο στόχος του συγγραφέα έχει επιτευχθεί και απόδειξη αποτελούν οι αναρίθμητες επιστολές που έλαβε το ΚΘΒΕ με συγκινητικά μηνύματα από εφήβους που παρακολούθησαν την παράσταση:

«Ήταν πολύ καλό γιατί μιλούσαν στη γλώσσα μας»  Χ. Ι.

«Τέτοια γίνονται και σε μας. Ξέρετε τι μου γράφουν εμένα στο λογαριασμό μου; Κι όταν τους λέω ότι με ενοχλεί, μου λένε ότι είναι για πλάκα» Μ.Κ.

«Εμένα μου θύμισε την ιστορία του Κ. που του έπαιρναν το μπουφάν και του ζητούσαν λεφτά για να του το δώσουν πίσω» Σ. Μ.

«Ήταν ωραίο που μετά κάθισαν οι ηθοποιοί μπροστά μας και μας ρωτούσαν πράγματα» Ν.Τ.

« Ήταν η καλύτερη παράσταση που έχω δει! Στην ιστορία είδα, σε κάποιες στιγμές, δικές μου εμπειρίες στο σχολείο». Α.Σ.

«Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι σε μια τέτοια ιστορία μπορεί να φταίνε όλοι από λίγο. Νόμιζα πως φταίει μόνο ο νταής ή ο αδύναμος που φοβάται να μιλήσει» Π.Κ.

«Τολμηρή παράσταση! Προσωπικά μου άρεσε γιατί οι ήρωες δεν φοβήθηκαν να παρουσιάσουν με ρεαλιστικό και ωμό μερικές φορές τρόπο τα προβλήματα των εφήβων σήμερα» Παντελής Μ. Β2

Για αυτό το ΚΘΒΕ επιμένει ότι πρόκειται για μια παράσταση για εφήβους… που πρέπει να δουν και όλοι οι γονείς!

Άλλη μια απόδειξη από την συγκινητική επιστολή που έστειλε ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ευκαρπίας, Γεώργιος Τσιόκος, η ματιά του οποίου άλλαξε μετά την παράσταση:

«Με το που επιστρέψαμε στο σχολείο - και ενώ οι μαθητές/τριες έφευγαν για τα σπίτια τους – επτά παιδιά παρουσιάστηκαν στο γραφείο της Διεύθυνσης του σχολείου για να μιλήσουμε για ζητήματα σχολικού εκφοβισμού. Καταλυτικό ρόλο στο να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβαινε και να επιλύσουμε το ζήτημα έπαιξε το γεγονός ότι αποφάσισαν τα παιδιά να μιλήσουν για το ζήτημα. Και αυτό συνέβη αμέσως μετά την επιστροφή τους από το θέατρο».

Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά και εφήβους άνω των 12 ετών (απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου- Λυκείου).

Στο τολμηρό έργο Σε μένα μιλάς; (1996), ο Ράινερ Χάχφελντ, παρακολουθεί την καθημερινότητα τεσσάρων εφήβων μετά την αυτοκτονία του συμμαθητή τους. Πόσο τους αφορά η απώλεια του μοναχικού Μάτσε;

Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή, στις 10:30.

Γενική είσοδος: 10€, Σχολικό: 6 € (Ισχύει για ομαδική παρακολούθηση). Προπώληση: ταμεία ΚΘΒΕ, Cosmote, Public,viva.gr

Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, www.ntng.gr,Τ. 2315 200 200

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ