Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το ΚΘΒΕ κάνει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής

Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ αυτή τη φορά θα τραγουδήσουν

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κάνει συναυλία! Δεκατέσσερις ηθοποιοί του θα ερμηνεύσουν στην σκηνή Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018, στις 21.00, 28 τραγούδια σπουδαίων συνθετών που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ.

Στη μουσική παράσταση «Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ τραγουδούν», όπως τιτλοφορείται, θα ακούσετε από το «Fuenteovejuna» (Το τραγούδι του γάμου) του Λόπε ντε Βέγα σε μουσική που έγραψε το 1977 ο Θάνος Μικρούτσικος μέχρι την μουσική που εμπνεύστηκε ο Κορνήλιος Σελαμσής για την «Ιφιγένεια στην χώρα των Ταύρων» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, από την πιο πρόσφατη μουσική του Δημήτρη Θεοχάρη που έγραψε για τους «Επτά επί Θήβας», μέχρι μουσικές σπουδαίων συνθετών που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ, όπως ο Κώστας Βόμβολος, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Δημήτρης Καμαρωτός, ο Γιώργος Κουρουπός, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Μίνως Μάτσας, ο Γιώργος Χριστιανάκης και άλλοι, εξήγησε στο «typosthes.gr» η Χρύσα Τουμανίδου που ανέλαβε την σκηνοθετική επιμέλεια και την μουσική διδασκαλία.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται μια παρουσίαση τραγουδιών από παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου.

«Η ιδέα ήταν του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ κ Γιάννη Αναστασάκη και πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το σκεπτικό ήταν αφού υπήρχαν τόσο καλοί και πολλοί ηθοποιοί που ξέρουν και να τραγουδούν πολύ καλά, γιατί να μην κάνουμε και μια παράσταση με μουσική αλλά μια συναυλία με τα τραγούδια του θεάτρου μας», σημείωσε η κυρία Τουμανίδου.

Η ίδια ήδη από τις αρχές Νοέμβρη άρχισε να ψάχνει στο αρχείο του ΚΘΒΕ για τα τραγούδια που θα επέλεγε. Έπειτα έγινε η διανομή με ηθοποιούς που θα μπορούσαν να στηρίξουν φωνητικά αυτή την παραγωγή και έπειτα ακολούθησαν πολλές πρόβες.

«Είχαμε και τον χρόνο και την εμπειρία για να γίνει κάτι καλό!», συμπλήρωσε η καλλιτέχνης.

Όσο για το πώς θα είναι η δομή της εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής μάς είπε τα εξής: «Υπάρχει πρόζα, αλλά είναι ελάχιστη. Δεν έχω χρησιμοποιήσει κείμενα για να συνδέονται τα τραγούδια μεταξύ τους. Προσπαθήσαμε να δώσουμε μια θεατρική μορφή με κάποιες ελάχιστες χορογραφίες της Ευανθίας Σωφρονίδου  και 2-3 μικρά κείμενα που εντάχθηκαν ανάμεσα στα τραγούδια, αλλά ουσιαστικά μιλάμε για μια συναυλία.

Στην έναρξη έχουμε κάποια κομμάτια από παιδικές παραστάσεις, τραγούδια που μιλούν για τις σχέσεις μάνας παιδιού, κομμάτια που αναφέρονται σε θέματα φίλιας, ταξιδιού, ονείρου. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στον έρωτα, είτε με θετικό, είτε με αρνητικό πρόσημο, από κωμωδίες και από τραγωδίες, και στο φινάλε πάμε σε παραστάσεις που έχουν να κάνουν με πόλεμο».

Σημειώστε πως τους ηθοποιούς συνοδεύει ζωντανή ορχήστρα.

Σκηνοθετική επιμέλεια - Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου, Ενορχηστρώσεις: Σάκης Λάιος, Σκηνογραφική & Ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Καβαλιώτη, Επιμέλεια κίνησης: Ευανθία Σωφρονίδου, Φωτισμοί: Μαρία Λαζαρίδου, Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Σαρμή, Φωτογράφηση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου.

Τραγουδούν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ (με αλφαβητική σειρά): Ελευθερία Αγγελίτσα, Μομώ Βλάχου, Στεφανία Ζώρα, Σοφία Καλεμκερίδου, Νίκος Καπέλιος, Γιώργος Κολοβός, Γιάννης Μαστρογιάννης, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Χρήστος Παπαδημητρίου, Κώστας Σαντάς, Εύη Σαρμή, Χρύσα Τουμανίδου, Γιάννης Τσάτσαρης, Ορέστης Χαλκιάς.

Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Παύλος Θεοδωράκης (τύμπανα), Εύη 

Καζαντζή (τσέλο), Σάκης Λάιος (πιάνο), Κώστας Μαργαρίτης (πνευστά)

Είσοδος: 10€, 5€ (φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65, πολυτέκνων). Πληροφορίες/εισιτήρια: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Τ. 2310 895.938/9.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ