Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημόσιες τοιχογραφίες δίνουν χρώμα στα νησιά (ΦΩΤΟ)

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Εμπνευσμένες από μυθολογία – ιστορία - παράδοση και με την στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Εστιασμένες στη μυθολογία με τη θεά Άρτεμη, την θάλασσα και τα περιστέρια σαν σύμβολο της ειρήνης, θα είναι οι τρεις τοιχογραφίες που θα δημιουργηθούν έως και τις 30 Ιουλίου στην προβλήτα του λιμανιού της Λέρου, στο Παντέλι, στην τέταρτη και τελευταία στάση του πιλοτικού προγράμματος "Χρώμα Στα Νησιά".

Στο δημιουργικό θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Kez, Pupet και Same84.

Τι θα γίνει; Σε σημείωμα της ομάδας Urban Act αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η διαδικασία δημιουργίας των τοιχογραφιών είναι “ανοιχτή” στο κοινό, και οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τους χώρους, να παρακολουθούν ζωντανά τη δημιουργία υλοποίησης των έργων και να συζητούν με τους καλλιτέχνες.

Ώρες υλοποίησης των τοιχογραφιών 9.00 – 13.00 και  18.00-24.00.

Σε ημέρα και χώρο που θα ανακοινωθεί, θα υλοποιηθεί και η συμμετοχική δράση για τους πολίτες και επισκέπτες του νησιού, κατά την διάρκεια της οποίας θα δημιουργηθούν περιγράμματα και με υλικά που θα δοθούν χρώματα, πινέλα, γάντια και ποδιές θα ζωγραφίσουν μια δική τους τοιχογραφία».

Σημειώστε πως το πρόγραμμα υλοποιείται με τη στήριξη και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπό την αιγίδα του Δήμου Λέρου.

Προηγούμενοι σταθμοί του ήταν ο Άγιος Ευστράτιος, οι Φούρνοι, οι Λειψοί και τώρα σειρά θα έχει η Λέρος.

Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα για το πρόγραμμα; Ο κ. Κυριάκος Ιωσηφίδης που είναι συντονιστής του προγράμματος μάς εξήγησε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία πως είχαν δεχτεί πολλές προτάσεις από νησιά για να κάνουν τοιχογραφίες. «Η ομάδα μας κάνει δημόσιες τοιχογραφίες. Και δεχτήκαμε πολλές προτάσεις από δήμους νησιών για να κάνουμε τοιχογραφίες σε σημεία που μας πρότειναν. Με τη βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έγινε το πιλοτικό πρόγραμμα “Χρώμα στα Νησιά” και κάπως έτσι ξεκινήσαμε να κάνουμε από τρεις τοιχογραφίες στα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Φούρνοι και Λειψοί. Και είναι εμπνευσμένες από το τρίπτυχο μυθολογία – ιστορία και παράδοση. Παράλληλα επιλέγουμε κάποιες άλλες επιφάνειες ώστε και οι πολίτες να μπορούν να συμμετάσχουν στην δημιουργία μιας μικρότερης τοιχογραφίας. Στη Λέρο θα κάνουμε τοιχογραφία στην προβλήτα του λιμανιού στο Παντέλι», ανέφερε. Πάντως, μπορεί το πρόγραμμα να φτάνει στο τέλος του, όμως υπάρχει ήδη ενδιαφέρον και από άλλα νησιά για να αποκτήσουν κι αυτά τοιχογραφίες από την ομάδα urban act. «Έχουμε προτάσεις από άλλα τέσσερα νησιά και ελπίζουμε το πρόγραμμα να συνεχιστεί», ανέφερε ο κ. Ιωσηφίδης.

Περισσότερα στα: w/urbanact.gr και fb/urbanact.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – Η σύνθετη επέμβαση
Εξαιρετικά απαιτητική επέμβαση διενεργήθηκε με επιτυχία σε ασθενή με σύνθετη παθολογία παγκρέατος
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – Η σύνθετη επέμβαση
Το μήνυμα του Μέσι μετά τον τελικό: «Ο πόνος είναι τεράστιος, κρατάω όλα όσα πετύχαμε»
«Θα θυμάμαι πάντα τη στήριξη μιας ολόκληρης χώρας, η οποία μας έφερε ξανά ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες του κόσμου» δήλωσε ο Αργεντινός σταρ
Το μήνυμα του Μέσι μετά τον τελικό: «Ο πόνος είναι τεράστιος, κρατάω όλα όσα πετύχαμε»
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε
Τι είπε για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός, κατά τη δευτερολογία του στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε