Skip to main content
Menu

Μερκούρεια και Βαλκανική Πλατεία στο δήμο Νεάπολης - Συκεών

Με θέατρο, μουσική, εκθέσεις και γευσιγνωσία

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Εννέα παραστάσεις, έξι από Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), μία από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και δύο από τα θεατρικά του τμήματα, θα παρουσιαστούν από το δήμο Νεάπολη –Συκεών στο φετινό πρόγραμμα των «Μερκουρείων» από 20 έως 28 Αυγούστου 2018 στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης».

Για 24η χρονιά ο δήμος θα δώσει τη δυνατότητα σε δημότες του, αλλά και σε επισκέπτες να δουν τις θεατρικές παραγωγές των ΔΗΠΕΘΕ, μία παραγωγή της δεύτερης κρατικής σκηνής της χώρας, αλλά και θα παρουσιάσει τη δουλειά που γίνεται στο Θεατρικό Εργαστήρι «Μελίνα Μερκούρη» και στο Θεατρικό Εργαστήρι «ΘΕΣΠΙΣ».

Και μπορεί τα ΔΗΠΕΘΕ να αντιμετωπίζουν τα δικά τους οικονομικά κυρίως προβλήματα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δίνουν δυναμικό παρών στο θεσμό αυτό τον οποίο οραματίστηκε η Μελίνα Μερκούρη.

Η αυλαία λοιπόν για τα «Μερκούρεια» θα ανοίξει στις 20/8 με το έργο της Μιμής Ντενίση «Σμύρνη μου Αγαπημένη» από την Κεντρική Σκηνή δήμου Νεάπολης-Συκεών - Θεατρικά Εργαστήρια «Μελίνα Μερκούρη» σε σκηνοθεσία Σταμάτης Στάμογλου. Στις 21/8 τη σκυτάλη θα πάρει το «Γκόλφω forever» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη από το Θεατρικό Εργαστήρι «ΘΕΣΠΙΣ» του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Στις 22/8 σειρά θα έχουν «Οι ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον από το Κ.Θ.Β.Ε.  σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Παπαδόπουλου, ενώ στις 23/8 το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης θα ανεβάζει την παράσταση «80 χρόνια Μάνος Ελευθερίου» με ερμηνεύτρια την Ρίτα Αντωνοπούλου. Στις 24/8 το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα ανεβάσει «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη  σε σκηνοθεσία-μουσική Κώστα Γάκη, στις 25/8 το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας – Θεσσαλικό Θέατρο θα μας δείξει πόσο εύκολο είναι να πάει κανείς «Από το γάμο στο διαζύγιο», παίζοντας το ομώνυμο έργο του Ζωρζ Φευντώ με την Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη να σκηνοθετεί. Στις 26/8 σειρά θα έχει η «Άγρια Δύση», του Θοδωρή Αθερίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών με τη Μπέσυ Μάλφα να υπογράφει τη σκηνοθεσία, 27/8 τη σκυτάλη θα πάρει ο «Ίων», του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε μετάφραση-σκηνοθεσία-κίνηση Ιόλης Ανδρεάδη και στις 28/8 θα δούμε τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης και σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη.

Η πολυπολιτισμική γιορτή των Βαλκανίων στη Νεάπολη

Για 19η χρονιά διεξάγεται φέτος η «Βαλκανική Πλατεία». «Πρόκειται για ένα μείγμα μουσικών, πολιτιστικών, χοροθεατρικών και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων που θα αναπτυχθούν στη Δ.Ε. Νεάπολης, δίνοντας μία εικόνα αλλά και αίσθηση πολυπολιτισμικής γιορτής των Βαλκανίων στέλνοντας το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών», αναφέρεται σε σημείωμα του δήμου Νεάπολης Συκεών.

Στο κλίμα της γιορτής θα βάλουν το κοινό την Κυριακή 2/9 και ώρα 19.00 χορευτές από όλα τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων του δήμου Νεάπολης-Συκεών που θα παρελάσουν στους δρόμους της Νεάπολης συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και θα φτάσουν στην πλατεία Ειρήνης για να στήσουν ένα παραδοσιακό γλέντι.

Η τελετή έναρξης θα γίνει στο καθιερωμένο σημείο, τα Συμμαχικά Κοιμητήρια (επί της οδού Λαγκαδά) στις 3/9 με τη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας  «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Συναυλία με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη θα δοθεί στις 4/9 στο Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, ενώ στον Εκθεσιακό χώρο στην περιοχή Στρεμπενιώτη θα πραγματοποιηθεί η έκθεση φωτογραφίας «Aspects of Balkan Photography». Στις 5/9 θα δοθεί συναυλία στο Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης με την Bilja Krstić (Σερβία) και τους Gadjo Dilo (Ελλάδα), 6/9 με το συγκρότημα ORATNIΤZA (Βουλγαρία) και τους MODE PLAGAL (Ελλάδα) και στις 7/9  με την Rovena Ibrahimi και τον Alban Plovishti (Αλβανία). Την ίδια μέρα στον Εκθεσιακό Χώρο, θα γίνει και Καλλιτεχνικό δρώμενο με τίτλο «Ειρήνη, Πόλεμος, Πρόσφυγες» από την Επιτροπή Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Στις 8/9 θα δώσουν συναυλία η Ελένη Βιτάλη και ο Νίκος Ζιώγαλας (Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης) και στον εκθεσιακό χώρο θα είναι η Ημέρα Κύπρου. Τέλος η αυλαία θα πέσει με μια ποντιακή βραδιά: την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη θα δώσουν συναυλία ο Κωνσταντίνος και  Ματθαίος Τσαχουρίδης στο Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, ενώ θα προηγηθεί Βραδιά ποντιακής γευσιγνωσίας στην περιοχή Στρεμπενιώτη. Οι συναυλίες αρχίζουν στις 21.00. Τα λοιπά δρώμενα 19.00. Πληροφορίες για εισιτήρια θα ανακοινωθούν προσεχώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ