Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη στο Θέατρο Δάσους

Η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου ανεβαίνει και στη Θεσσαλονίκη

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο σε απόδοση - σκηνοθεσία Nikita Milivojevic και με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο ως Πλούτο έρχεται για μια και μοναδική παράσταση στη Θεσσαλονίκη, στις 6 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Δάσους.

Για όσους δεν γνωρίζουν την υπόθεση να σημειώσουμε ότι στην κωμωδία αυτή όλα ξεκινούν την στιγμή που ο Χρεμύλος μετά την επίσκεψή του στο μαντείο των Δελφών επιστρέφει φέρνοντάς μαζί του έναν τυφλό γέρο άντρα, ύστερα από παραίνεση του Απόλλωνα. Με τη βοήθεια του δούλου του, Καρίωνα, ανακαλύπτει πως ο άντρας που έχει πάρει στο κατόπι δεν είναι άλλος από τον Πλούτο. Ο Χρεμύλος και όλοι οι τίμιοι συμπολίτες του θα ευημερήσουν, αν ο Πλούτος ξαναδεί το «φως το αληθινό». Η θεραπεία του Ασκληπιού στέφεται με επιτυχία κι η δικαιοσύνη αποκαθίσταται. Η Πενία (Φτώχεια) που τόσο καιρό διαφέντευε την πόλη, προσπαθεί τώρα να υπερασπιστεί τις χάρες της φτωχής πλην τίμιας ζωής. Αλλά οι Αθηναίοι δεν πείθονται και σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν τον Πλούτο στην παλιά του θέση, στο πίσω μέρος του ναού της Αθηνάς (εκεί όπου φυλάσσονταν τα χρήματα του Δημοσίου).

Αναφερόμενος στον «Πλούτο» ο Nikita Milivojevic τονίζει σε σημείωμά του: «Μία από τις μεγάλες μου απορίες εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί η ύπαρξη διάφορων λιστών διανομής του πλούτου ανά τον κόσμο. Πώς είναι δυνατόν 100 άνθρωποι να είναι πλουσιότεροι από τη μισή ανθρωπότητα... Τι κόσμος είναι αυτός; Το αν ο Πλούτος είναι τυφλός ή βλέπει πολύ καλά τί κάνει μοιάζει παντελώς αδιάφορο: οι πλούσιοι γίνονται όλο και πιο πλούσιοι, οι φτωχοί όλο και πιο φτωχοί. Από τον καιρό του Αριστοφάνη μέχρι σήμερα τα πράγματα μοιάζουν να μην έχουν αλλάξει καθόλου. Ο Πλούτος προφανώς είναι ακόμη ο πιο ισχυρός Θεός του πλανήτη, η κινητήρια δύναμη του κόσμου, ενώ διάφορα “οικονομικά συμφέροντα” καθορίζουν τα πάντα. Η Ελλάδα και η Σερβία (και με ευρύτερη έννοια και ολόκληρα τα Βαλκάνια), είναι οι δύο όψεις του νομίσματος στα ψιλά του Πλούτου. Ο ρόλος μας σε τούτη την επ’ άπειρον επίκαιρη παγκόσμια κωμωδία είναι πάντα ίδιος: κορώνα ή γράμματα για μας δεν υπάρχει διαφορά».

Διασκευή - Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, Προσαρμογή κειμένου - Πρωτότυποι στίχοι τραγουδιών: Γιάννης Αστερής, Μεταφράσεις - Β' Βοηθός Σκηνοθέτη: Ισμήνη Ραντούλοβιτς, Σκηνικά: Kenny MacLellan, Κοστούμια: Marina Medenica, Συνθέτης: Άγγελος Τριανταφύλλου, Φωτιστής: Αλέκος Αναστασίου, Χορογράφος: Amalia Bennett, Βοηθός Σκηνοθέτη: Άντα Πουράνη.

Διανομή:  Γιώργος Γάλλος (Χρεμύλος),  Στέλιος Ιακωβίδης (Καρίων),

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Πλούτος), Μάνος Βακούσης (Βλεψίδημος),  Γαλήνη Χατζηπασχάλη (Φτώχεια / Βοηθός Ασκληπιού),  Γιάννης Κότσιφας

(Ασκληπιός/ Χορός),  Κώστας Κορωναίος (Γυναίκα Χρεμύλου/Δίκαιος/ Χορός), Μιχάλης Τιτόπουλος (Μεσάζοντας/Ερμής/ Χορός), Μαρία Διακοπαναγιώτου (Γυναίκα/ Χορός).  

Κορυφαίος Χορού: Nenad Maričić.

 Μουσικοί παράστασης: Δημήτρης Κατσίβελος (τρομπέτα), Κώστας Σαπούνης (τρομπέτα β),  Σπύρος Νίκας (σαξόφωνο), Λεωνίδας Παλαμιώτης (τρομπόνι), Ρενάτο Κούσι (τρομπόνι β),  Στρατής Σκουρκέας (κρουστά), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα),  Γιώργος Δούσος  (κλαρίνο).

Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας

Γενική είσοδος: 15 €, Φοιτητικό- Μαθητικό- ΑΜΕΑ – άνω των 65 ετών – Άνεργοι : 12 €.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ