Skip to main content
Menu

Θεσσαλονίκη: Όλα έτοιμα για το Reworks Agora

Θεσσαλονίκη: Όλα έτοιμα για το Reworks Agora
Το πλήρες πρόγραμμα των δράσεών του

Το Reworks Agora είναι ένα μονοήμερο διαθεματικό και πολυδύναμο forum το οποίο παρουσιάζει κεντρικούς ομιλητές, συζητήσεις και μουσικά performances. Μια διεθνής συνάντηση σκέψης και ιδεών στη Θεσσαλονίκη.

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί, μαζί με προσκεκλημένους ομιλητές από όλο τον κόσμο, μια εμπροστοβαρή προσέγγιση στα σημερινά πολύπλευρα και παγκόσμια θέματα της συμμετοχικής κοινωνίας, του πολιτιστικού ακτιβισμού, της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας και της τεχνικής νοημοσύνης στη μουσική βιομηχανία.

Αυτοί που τολμούν

Ζούμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και τεχνολογικά τροφοδοτούμενο παρόν, όπου νέα οράματα απαιτούνται για να αντιμετωπίσουμε τις αναδυόμενες προκλήσεις της εποχής μας. Και είναι ο πολιτισμός, αυτός που θα δείξει τον δρόμο. Η νέα γενιά, που διαμορφώνει σήμερα το αύριο του πολιτισμού, και κινείται προς το μέλλον, με μια τολμηρή ματιά, αλλάζοντας την οπτική και δείχνοντας τι είναι εφικτό να λυθεί μέσω της μουσικής, του κινηματογράφου και των αμέτρητων άλλων τρόπων δημιουργικής έκφρασης.

Η 3η έκδοση του Reworks Agora θα δώσει έμφαση σε πολιτιστικούς φορείς που τολμούν. Σε δημιουργικούς επιχειρηματίες που πηγαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά. Σε ακτιβιστές που διατρέχουν κινδύνους και παίρνουν το ρίσκο. Σε καλλιτέχνες που κάνουν πράγματα που δεν έχουν γίνει ποτέ πριν. Όλοι θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους, τις όμορφες και δύσκολες στιγμές και θα προτείνουν τον τρόπο να αγκαλιάσουμε το δικό μας άγνωστο.

Τα θεματικά πάνελ του Reworks Agora 2018

Συζητώντας με τον εμπνευστή του Ableton, Gerhard Behles

Από το Βερολίνο, υποδεχόμαστε τον άνθρωπο που άλλαξε την πορεία και την εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής δημιουργώντας το πιο επιτυχημένο λογισμικό για την σύνθεση, παραγωγή και εκτέλεσης μουσικής. Ο Gerhard Behles, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Ableton θα μας διηγηθεί την προσωπική του εμπειρία στο να δημιουργήσει μερικά από τα πιο επιδραστικά προϊόντα στην παραγωγή της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής. Ο στόχος της Ableton είναι να προσφέρει μουσικούς ένα λογισμικό στο οποίο δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε για την τεχνολογία, αλλά μόνο για το σωστό τόνο.

Ανάμεσα στους πιο γνωστούς πελάτες της Ableton βρίσκονται ο διάσημος για την μουσική σε Χολιγιουντιανές παραγωγές Hans Zimmer, ο Richie Hawtin, το συγκρότημα Black Eyed Peas, Modeselektor, Coldcut, Mogwai, Nine Inch Nails, Daft punk, Pete Tong και αμέτρητοι ακόμα καλλιτέχνες.

Η Ableton ιδρύθηκε το 1999 από μουσικούς που είχαν ανάγκη από νέα δημιουργικά εργαλεία. Η πρώτη έκδοση του Live κυκλοφόρησε το 2001. Η εταιρεία διοικείται από τους ιδρυτές της στην έδρα της στο Βερολίνο ενώ διαθέτει γραφεία στο Λος Άντζελες και στο Τόκιο. Περίπου 300 άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, απασχολούνται σήμερα στην Ableton.

GERHARD BEHLES Διευθύνων Σύμβουλος της Ableton

BBC: η εμπειρία της μουσικής, μια οπτική από το μέλλον

Το BBC έχει μια ισχυρή παράδοση δημιουργικότητας και καινοτομίας στη χρήση της τεχνολογίας, από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα. Το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του σκόπου, παράγοντας πρωτοποριακό έργο σε παγκόσμιο επίπεδο σε διάφορους τομείς, από την τεχνολογία μετάδοσης μέσω VR και AR έως τις διαδραστικές μουσικές εμπειρίες για φωνητικές συσκευές.

Μέσα από μια παρουσίαση των προηγούμενων εργασιών και μεθόδων, ο Tim Cowlishaw θα περιγράψει τους τρόπους με τους οποίους η δημιουργικότητα, η ποικιλομορφία και η γενική περιέργεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να οραματιστούν και να οικοδομηθούν δίκαιες, χωρίς αποκλεισμούς και διασκεδαστικές εφαρμογές με τη χρήση της τεχνολογίας του μέλλοντος.

Ομιλητής:

TIM COWLISHAW - Μηχανικός Λογισμικού στην ομάδα Έρευνας Ιντερνετ & Μελλοντικών Υπηρεσιών (IRFS) του BBC

Blockchain: Πρωτοβουλίες για τη δημοκρατία

Με την ευγένεια του Dukakis Center for Democracy και Αμερικανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης.

Υπάρχει μια μικρή αλλά δυναμική συμμαχία δημοσίων υπαλλήλων, τεχνολόγων και ενεργών πολιτών που αναγνωρίζουν τη θεμελιώδη απειλή για τη δημοκρατία μας εάν συνεχίσουμε να αφήνουμε τους μηχανισμούς διακυβέρνησης να παρακμάζουν, δίχως να υπάρχει ένας αντίλογος πάνω σε αυτό.

Η ανάμιξη των πολιτών σε τοπικό επίπεδο μπορεί να μοιάζει με μυστήριο, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της ομιλίας θα εξοικειωθούμε με πολλαπλά παραδείγματα σε όλο τον κόσμο, όπου χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain και τοπικά cryprocurrencies αναπτύσσουν πρακτικές με επίκεντρο τον πολίτη, οι οποίες διαταράσσουν το status quo και χτίζουν μια ισχυρή, ανοικτή και δυναμική δημοκρατία.

Ομιλήτρια: VICTORIA ALSINA - Harvard-NYU Professor / Democracy activist

Συντονίστρια: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΠΟΥΪΚΙΔΗ - Σύμβουλος Thessaloniki Resilient City

Μουσικά φεστιβάλ: ενισχύουν τις φωνές που μας ενώνουν

Τα μουσικά φεστιβάλ ανοικοδόμούν μια κοινότητα και φέρνουν κοντά τους ανθρώπους. Έχουν τη δυνατότητα μέσω διάφορων διεθνών πλατφορμών να ταξιδεύουν και να προωθούν τις ιδέες που αντιπροσωπεύουν πιο γρήγορα από ποτέ.

Οι διεθνείς εκδόσεις από φεστιβάλ και φόρουμ ιδεών γίνονται η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της πολιτιστικής βιομηχανίας, συνδέοντας νέα συναρπαστικά ακροατήρια και διευκολύνοντας τους καλλιτέχνες στην παρουσίαση του έργου τους.

Αυτή η συζήτηση επικεντρώνεται σε πρωτοποριακές προσεγγίσεις για τη διεθνοποίηση ιδεών και καλλιτεχνών μέσω των μουσικών φεστιβάλ.

Ομιλητές:

JESLER AMARINS - Επιμελήτρια Συνεδρίου στο Amsterdam Dance Event

RALPH H. CHRISTOPH - Συνιδρυτής του c/o pop Festival

OLOF VAN WINDEN Δ/ντης & Ιδρυτής του TodaysArt Festival

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΙΟΛΑΤΖΗΣ Συνιδρυτής και Μουσικός Διευθυντής του Reworks Festival

ANTÒNIA FOLGUERA - Επιμελήτρια περιεχομένου στο Sonar+D

Πολιτιστικός Ακτιβισμός

H συγκεκριμένη συζήτηση θα παρουσιάσει τις φωνές και ακτιβιστικές πρωτοβουλίες δημιουργικών ομάδων και προσώπων από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι προτιμούν να απαντούν στα ζητήματα της πόλεις με δράση. Μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες, θα μάθουμε με ποιον τρόπο αμφισβητούν, τις εμπνευσμένες προσεγγίσεις τους και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον ακτιβισμό να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα και να προσελκύσει ένα καινούργιο νεανικό κοινό να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο μέλλον.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ - Tattoo Artist / Παρουσιαστής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΛΑΣ - Δημοσιογράφος / Εκδότης Περιοδικού Parallaxi

ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΙΓΓΑΣ – Πολεοδόμος  / Πολιτικός Μηχανικός

Συντονίστρια:

ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΑΤΑ Συντονίστρια Reworks Agora

Παράλληλο Πρόγραμμα

Προβολή ταινιών μικρού μήκους

 To «Νέοι ακτιβιστές του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» είναι η νέα σειρά του Canal180 σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα We are Europe, που επικεντρώνεται στο έργο και τη σκέψη ακτιβιστών από διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις. Το Canal180 ρίχνει φως σε κοινωνικά θέματα, ενισχύοντας τις δημιουργικές ανεξάρτητες νέες φωνές. Βαρκελώνη, Γκρατς, Λυών.

DEMOS

BBC

Και ενώ το διαδικτύου εξακολουθεί να επηρεάζει τη ραδιοτηλεοπτική βιομηχανία, το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του BBC επανερμηνεύει τον ίδιο τον όρο "εκπομπή" και παρέχει νέους τρόπους παρακολούθησης και ακρόασης, παραμένοντας πιστό στη δέσμευση του BBC να καινοτομήσει. Αποκτήστε μια μικρή «εικόνα» στο μέλλον με τα πιο προσφατα προτζεκτ της ομάδας RnD του BBC.

Ο μουσικός παραγωγός AND.ID θα παρουσιάσει μέσω ενός σύντομου set τα νέα προιόντα της Ableton. Αυτό περιλαμβάνει το Live, ένα λογισμικό που συνδυάζει την παραδοσιακή τεχνολογία του στούντιο με την ελευθερία του να δουλεύεις χωρίς χρονοδιάγραμμα και το hardware, Push, ένα εργαλείο, που επιτρέπει τον μουσικό να παίζει και να συνθέτει με το Live και το Link,. Γνωρίστε απο κόντά τα πιο δημοφιλή και επιδραστικά προϊόντα στην παραγωγή της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής. Συμμετέχει ο Βασίλης Μπαχαρίδης (Τύμπανα-Κρουστά).

Οι Grandbrothers συναντούν την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Η ημέρα του Reworks Agora 2018, ολοκληρώνεται όπως πάντα με μουσική. Μετά την ολοκλήρωση των θεματικών πάνελ, μετακινούμαστε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την πολυαναμενόμενη συναυλία των Grandbrothers με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε πρώτη Παγκόσμια πρεμιέρα και αποκλειστικά για το Reworks Agora, οι Grandbrothers θα παρουσιάσουν ένα ειδικό πρότζεκτ σε σύμπραξη με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής.

Διευθύνει ο μαέστρος Misha Tangian.

Αυτοί που τολμούν Those who dare

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

15.00 – 15.30 Εγγραφές

Φουαγιέ Μ2 Foyer M2

15.30 – 20.30 Ομιλίες & Συζητήσεις

15.30 – 15.45 Καλοσώρισμα

15.45 – 16.45 Πολιτιστικός Ακτιβισμός

17.00 – 17.45 Blockchain: Πρωτοβουλίες για τη δημοκρατία, Blockchain: Grassroots initiatives for democracy

18.00 – 18.30 BBC: η εμπειρία της μουσικής, μια οπτική από το μέλλον, BBC: music experiences, a view from the future

18.30 – 19.00 Συζητώντας με τον εμπνευστή του Ableton, Gerhard Behles, Talking with the mastermind behind Ableton, Gerhard Behles

19.30 – 20.30 Μουσικά φεστιβάλ: ενισχύουν τις φωνές που μας ενώνουν, Music Festivals: voice amplifiers that unite us

Παράλληλο Πρόγραμμα Side Program

16.30 – 17.00 Προβολή ταινιών μικρού μήκους / Short Film Screening

New activists of European Culture by Canal 180

17.30 – 21.00 Εγκατάσταση Installation

BBC Music Experience Prototypes

19.00 – 19.30 Demo

Ableton Live by AND.ID

Συμμετέχει ο Βασίλης Μπαχαρίδης (Τύμπανα-Κρουστά)

Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Aimilios Riadis Hall

21.00 – 22.30 Συναυλία Concert

Grandbrothers & Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης Grandbrothers & Symphonic Orchestra of Thessaloniki Municipality

Φόρουμ & Συναυλία

Κανονικό: 10€

Φοιτητικό / Κάρτα Ανέργων: 5€

Ειδικό Πακέτο

Τριήμερο Εισιτήριο Reworks Festival + Reworks Agora: 70€

(Απομένει ελάχιστος αριθμός)

Προπώληση εισιτηρίων

www.reworks.gr/tickets

Και πανελλαδικά στο δίκτυο καταστημάτων Public

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ