Skip to main content
Menu

Θεσσαλονίκη: 60 χρόνια μουσικής ζωής γιορτάζει η ΚΟΘ!

Θεσσαλονίκη: 60 χρόνια μουσικής ζωής γιορτάζει η ΚΟΘ!
Και ετοίμασε πρόγραμμα με συμφωνική μουσική, συνέργειες και πρεμιέρες

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ήταν Ιούνιος του 1959 όταν δόθηκε η πρώτη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Το 2019 η ΚΟΘ συμπληρώνει 60 χρόνια και με αφορμή αυτή την επέτειο έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει παρουσίαση της συμφωνικής μουσικής αλλιώς, παγκόσμιες και πανελλήνιες πρεμιέρες, ειδικές συναυλίες με θεματική από το σινεμά, το θέατρο ή την όπερα, αλλά και μουσική δωματίου σε μνημεία της πόλης. Επίσης δίνεται έμφαση στο εκπαιδευτικό κομμάτι με νέα προγράμματα και άλλα που κέρδισαν το κοινό και συνεχίζονται.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η καλλιτεχνική διευθύντρια της ΚΟΘ κυρία Ζωή Τσόκανου σε εκπροσώπους των ΜΜΕ της πόλης μας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ε.Τ.Ο.Σ. της Κ.Ο.Θ. κ. Ούβε Μάτσκε είπε πως φέτος «για πρώτη φορά στην εικοσάχρονη ιστορία του, το Ε.Τ.Ο.Σ. της Κ.Ο.Θ. λειτουργεί χωρίς χρέη και λοιπές εκκρεμότητες». Ανέφερε ότι το πρόγραμμα έχει εξωστρέφεια και πως δίνεται έμφαση στην μέριμνα για διεύρυνση των μουσικοπαιδαγωγικών εκδηλώσεων.

Ακόμη τόνισε πως θα γίνουν ενέργειες «για την επίλυση του βασικού προβλήματος μόνιμης στέγασης της Κ.Ο.Θ. στις εγκαταστάσεις του Μ.Μ.Θ.». Βέβαια διευκρίνισε πως προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η ύπαρξη κατάλληλου χώρου καθημερινών δοκιμών της Ορχήστρας στο ΜΜΘ, κάτι που δεν είχε προβλεφθεί επαρκώς στον σχεδιασμό των κτηρίων και πρόσθεσε πως η ΚΟΘ ευελπιστεί «η σχετική μελέτη τροποποίησης του χώρου να εγκριθεί σύντομα».

Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση πως στους επόμενους μήνες θα υπάρξει προμήθεια επαρκούς εξοπλισμού της Ορχήστρας σε όργανα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ευοδωθούν οι προσπάθειες για επίλυση άλλων ζητημάτων, όπως η στελέχωση της Ορχήστρας με μόνιμο καλλιτεχνικό και διοικητικό προσωπικό ή η εξεύρεση πηγών επιπλέον χρηματοδότησης. Η ΚΟΘ αποφάσισε να διαθέσει 1500 € για τους πυρόπληκτους της Αττικής, καθώς και 3000 € υπέρ των παιδικών χωριών SOS.

Επίσης η Κρατική Ορχήστρα κρατά τις χαμηλές τιμές στα εισιτήρια σε δικές της παραγωγές και δίνει δωρεάν πρόσβαση στις συναυλίες που θα γίνονται στην αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, έως 30 δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους ανά παράσταση ορχηστρικού σχήματος, ενώ αποφασίστηκαν ειδικές τιμές για οικογένειες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις μουσικοπαιδαγωγικές παραστάσεις.

Τι ξεχωρίζει στο πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει η επετειακή συναυλία με τίτλο ‘100 χρόνια από τη Λήξη του Μεγάλου Πολέμου’ στις 29/9 στην Αίθουσα Σωκράτης Καραντινός, Μονή Λαζαριστών, όπου θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη το κοντσέρτο για πιάνο ‘Εκ νεκρών’ του Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη με τον ίδιο ως σολίστ. Ο τελευταίος είπε πως το έργο αυτό διαμορφώθηκε πριν την ανάθεση που του έγινε και πως ο ίδιος ήθελε να γράψει «ένα κομμάτι με αφορμή το δράμα των ξεριζωμένων ανθρώπων που ψάχνουν για μια νέα γη και που όταν την βρουν αντιλαμβάνονται πως ο κύκλος αρχίζει ξανά από την αρχή». Όπως είπε υπάρχουν δύο πόλοι στο έργο: ο ένας είναι ένα παραδοσιακό τραγούδι του γάμου από τη Σινασό της Μικράς Ασίας με θέμα την αγνή αγάπη και ο άλλος η Αναστάσιμη Ακολουθία. «Τα δύο αυτά θέματα μεταλλάσσονται. Και είναι κομμάτια ενός μουσικού καλειδοσκόπιου. Επίσης υπάρχουν γνώριμοι ήχοι και φόρμες, σειρήνες πολέμου, ποδοβολητά, σήματα μορς, αλλά και καμπάνες εκκλησίας. Και στο τέλος δίνεται μια αισιοδοξία, φως», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.

Στο πλαίσιο των συνεργασιών η ΚΟΘ θα παρουσιάσει με το ΚΘΒΕ «Ανθρώπινη Φωνή» από τους Κοκτώ & Πουλένκ (12 και 13/10, 20:30 Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών) , παράσταση που εντάσσεται στα 53α Δημήτρια.

Το α’ μέρος περιλαμβάνει τη θεατρική εκδοχή του έργου, με την Μαρία Χατζηιωαννίδου στο σχετικό μονόλογο του Κοκτώ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καύκα. Στο β’ μέρος, με την ορχήστρα επί σκηνής, θα εκτελεστεί η ομώνυμη σύνθεση του Πουλένκ, με την μέτζο σοπράνο Ηλέκτρα Πλατιοπούλου και τον μαέστρο Philippe Forget.

Επίσης συνεχίζεται η συνεργασία των δύο φορέων με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Ορχήστρα!». Στο εκπαιδευτικό κομμάτι εγκαινιάζεται βρεφικό πρόγραμμα  με μουσική δωματίου για παιδιά 0-3 ετών, θα υπάρχει ακόμη το «pocket orchestra» για παιδιά 4-10 ετών, η «Ανοιχτή δοκιμή» που είναι δωρεάν για φορείς της εκπαίδευσης και το «Disney concert around the world» για παιδιά και ενήλικες που θα έχει live συμφωνική ορχήστρα με σκηνές από γνωστές ταινίες της Ντίσνεϊ.

Η ΚΟΘ θα είναι παρούσα και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με μια συναυλία αυτή τη φορά για το ασιατικό σινεμά στις 2/11 στο Μέγαρο Μουσικής.

Ξεχωρίζει επίσης η συναυλία ‘Θεσσαλονίκη - Κολωνία’ στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. 5/10 ( 20:30), η σύμπραξη της βιολονίστριας Alena Baeva με την ΚΟΘ 23 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά και με τον Τσέχο μαέστρο Jiří Rožeň στις 7/12 στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ., όπως και συναυλία στη Στοά Ρωμαϊκής Αγοράς στις 23/9 (12.00 μεσημέρι) η οποία εντάσσεται στη σειρά συναυλιών που εγκαινιάζεται με τίτλο «Η ΚΟΘ στα μνημεία της πόλης» και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Για τα Χριστούγεννα θα γίνει συναυλία στο Κλειστό Γυμναστήριο Χ.Α.Ν.Θ. ‘Μίμης Τσικίνας’ στις 21/12 (ώρα 20:30) και η Ορχήστρα θα υποδεχτεί το νέο έτος με διπλή συναυλία στις 1 και 2 Γενάρη ώρα 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Ενάτη του Μπετόβεν’.

Απόψε στις 21.00 θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής το καθιερωμένο πλέον Gala Maria Callas με τον Μύρωνα Μιχαηλίδη να διευθύνει την ΚΟΘ σε ένα πρόγραμμα με αποσπάσματα από Κάρμεν και Τόσκα, καθώς και από άλλες αγαπημένες συνθέσεις του λυρικού ρεπερτορίου. Περισσότερα στο www.tsso.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ