Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Στη μουσική μπορείς να βρεις παντού χρυσό, αρκεί να ψάξεις»

Ο Δημήτρης Τσιβούλας που υπηρετεί εδώ και χρόνια τη μουσική μέσα από το Ωδείο και Σχολή Χορού Εν Τέχνη, έβγαλε τον πρώτο του δίσκο

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Πώς είναι να περνάς από την άλλη πλευρά; Από την θεωρία να περνάς στην πράξη; Από τη διδασκαλία μουσικής, να γίνεις εσύ ο δημιουργός αυτός που από τις νότες και τους στίχους του, θα πάρει πνοή ένα τραγούδι;

Ο γεννημένος και μεγαλωμένος στον Εύοσμο  Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσιβούλας σπούδασε μουσική και συγκεκριμένα κιθάρα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ασχολήθηκε με σπουδές γύρω από τη τζαζ μουσική. Παράλληλα εργάστηκε ως επαγγελματίας μουσικός παίζοντας ρεμπέτικη, παραδοσιακή μουσική όπως επίσης τη ροκ και την σύγχρονη έντεχνη.

Από το 1999 είναι ιδιοκτήτης του Ωδείου και Σχολής Χορού Εν Τέχνη στο οποίο οι σπουδαστές μπορούν να έρθουν σε επαφή με όλα τα είδη τέχνης όπως Μουσική, Χορό, Θέατρο, Ζωγραφική.

Όλα αυτά τα χρόνια όμως έγραφε στίχους και μουσική, που, πρόσφατα, αποφάσισε να τα δημοσιοποιήσει σε ένα άλμπουμ.

«Από μικρό παιδί έχω σαν χόμπι και διέξοδο, τη σύνθεση τραγουδιών(μουσική και στίχο). Τα τραγούδια είναι κυρίως αυτοβιογραφικά. Οποιοδήποτε βίωμα, σκέψη, συμπεριφορά, μπορεί να αποτελέσει έμπνευση. Πιστεύω ότι έχει έρθει η στιγμή να κοινοποιηθούν. Ελπίζω να σας αρέσουν…», αναφέρει ο ίδιος με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου με τίτλο «Εδώ στη μοναξιά» (Spider Musi).  Αυτό το γεγονός στάθηκε αφορμή για μια κουβέντα μαζί του.

-Τι είναι για εσάς η μουσική;  

-Η μουσική είναι η ζωή μου. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ακούω, παίζω, ζω με τη μουσική. Όλα είναι μουσική. Η χαρά μου, η λύπη μου, τα νεύρα μου το άγχος μου.

-Αν έπρεπε να διαλέξετε 5 τραγούδια για να σας κρατούν συντροφιά ποια θα ήταν αυτά και γιατί;

-Γιατί μόνο πέντε; Δεκάδες, εκατοντάδες… Συνηθίζω να λέω ότι όλα είναι στιγμές. Υπάρχουν στιγμές που ακούω τον Freddie Mercury και ανατριχιάζω με την εκπληκτική του ερμηνεία στο Bohemian Rhapsody. Άλλες πάλι που παίζω στη κιθάρα το Imagine και επαναστατώ με τους στίχους αυτού του ιερού πλέον τραγουδιού. Όμως είναι και οι δικοί μας… Είναι οι Χατζιδάκις και Γκάτσος με το Κεμάλ, είναι ο Θεοδωράκης και ο Ελύτης με το Άξιον Εστί. Είναι ο Διονύσης Σαββόπουλος ο οποίος αποτελεί πηγή έμπνευσης για μένα, καθώς ο λόγος που χρησιμοποιεί στα τραγούδια του, είναι τόσο… ας το πω, πολύχρωμος. Τι να πρωτοπείς; Δεν έχει τελειωμό η λίστα. Γενικά δεν έχω “στεγανά” στη μουσική. Νομίζω ότι παντού μπορείς να βρεις το χρυσό. Αρκεί να θέλεις να ψάξεις.

 

-Ενώ δραστηριοποιήστε στον χώρο της εκπαίδευσης της μουσικής πρόσφατα περάσατε και στη σύνθεση. Πώς έγινε η μετάβαση;

-Από πάντα έγραφα. Πριν να ξεκινήσω ακόμα τη μουσική, με τα πρώτα παιδικά σκιρτήματα του έρωτα. Αυτό συνεχίστηκε. Ξεκίνησα μουσική με στόχο να μελοποιήσω τους στίχους μου. Σιγά σιγά το ταξίδι με συνεπήρε. Πέρασα από όλα τα είδη. Ρεμπέτικο, λαικό, παραδοσιακή, ροκ, μπλουζ και αργότερα τζαζ. 

 Ταυτόχρονα, όταν τελείωνε η μέρα, γυρνώντας πίσω στο σπίτι, έδιωχνα τη πίεση με μια μελωδία. Χωρίς να έχω σκοπό να εκδώσω αυτά που έγραφα αλλά και μην έχοντας τη δύναμη να τα πετάξω, τα έσωζα μέσα στο συρτάρι του γραφείου μου. Κάποια στιγμή τα τραγούδια έγιναν πολλά. Εκατοντάδες. Τότε λοιπόν το όνειρο έγινε ανάγκη. Έτσι μπήκα στο στούντιο, βρήκα μουσικούς, τα παιδιά που τραγουδούν, το Σωκράτη Παπαϊωάννου, την Αθηνά Ραφαέλα Μηλούση, την Έλενα Τζαβέλα και την Εύη Κουτσαυτάκη… Και έτσι, απλά, το ένα έφερε το άλλο.

-Από τι αντλείτε έμπνευση;

-Από τα πάντα. Τα τραγούδια μου όλα είναι βιωματικά. Δεν μπορώ με τίποτα να πω…” σήμερα θα κάτσω να γράψω”. Δε λειτουργεί σε εμένα έτσι. Σε εμένα απλά σωρεύονται πράγματα, σκέψεις, χαρά, λύπη, προβληματισμός και κάποια στιγμή, από το πουθενά, έρχεται μια μελωδία μαζί με ένα στίχο, σαν ένα νήμα… Το τραβάω και σε 15-20 λεπτά έχω το τραγούδι.

-Τι εμπόδια συναντήσατε;

-Το μεγαλύτερο εμπόδιο που συνάντησα ήταν ο εαυτός μου και ο αδικαιολόγητος φόβος μου για το πώς θα εκθέσω τη ψυχή μου. Διότι αυτό είναι για μένα τα τραγούδια μου. Η ψυχή μου. Τώρα που ξεπέρασα αυτό το φόβο νομίζω ότι είμαι έτοιμος να απολαύσω το ταξίδι. Όσο μικρό ή μεγάλο και αν είναι..

-Μια από τις κύριες δραστηριότητές σας είναι το Ωδείο και Σχολή Χορού Εν Τέχνη. Ποιοι οι στόχοι σας, τι έχετε καταφέρει μέχρι στιγμής και τι ονειρεύεστε για το μέλλον;

-Από το 1999 που άνοιξα τη σχολή έχω ένα μότο που ακολουθώ. “Η τέχνη είναι ψυχή… όχι εμπόριο”. Με ενδιαφέρει να περάσουμε στους μαθητές μας την αλήθεια της τέχνης. Να μπορούν να ξεχωρίζουν αυτά που γράφονται από έμπνευση και αυτά που γράφονται με σκοπό το κέρδος. Να μπορούν να είναι σε θέση να πάνε κάποια στιγμή στο μέγαρο μουσικής και να απολαύσουν μια μουσική ή χορευτική παράσταση. Και τέλος, οραματίζομαι το χώρο μας, να μετεξελιχθεί σε ένα τύπο καλλιτεχνικού σχολείου, όπου οι μαθητές θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με όλα τα είδη τέχνης να βιώσουν την αλήθεια και τη μαγεία τους. Την ελευθερία και την έκφραση. Τη καλλιέργεια της φαντασίας, που είναι και το μεγαλύτερο όπλο του ανθρώπου. Όλα όσα μας δίνει η τέχνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άναψε φωτιές ο Παππάς: Σκληρή κόντρα μετά τις δηλώσεις για συνεννόηση (VIDEO)
Είπε ότι υπήρχε προετοιμασία με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας - Αντιπαράθεση μέχρι τα ξημερώματα στη Βουλή
Άναψε φωτιές ο Παππάς: Σκληρή κόντρα μετά τις δηλώσεις για συνεννόηση (VIDEO)
Ξεσπά ο Αντώνης Κανάκης για Τέμπη: «Σε πιάνει μπόχα, αηδία» - Τα ερωτήματα που θέτει
«Ένα ακόμα δυστύχημα είναι ότι δυστυχώς επάνω σε αυτή την υπόθεση έχουν ξεκινήσει να παίζονται χίλια δυο παιχνίδια» είπε ο Αντώνης Κανάκης
Ξεσπά ο Αντώνης Κανάκης για Τέμπη: «Σε πιάνει μπόχα, αηδία» - Τα ερωτήματα που θέτει