Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Νέο πρόγραμμα με νέο αέρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Με τέχνες, γαστρονομία και μόδα, ενώ ετοιμάζεται η νέα του όψη με την υπογραφή των βραβευμένων αρχιτεκτόνων Νικηφορίδη - Cuomo

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Καινοτομία, ποικιλομορφία και συνεργασίες. Αυτοί είναι οι τρεις άξονες του προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2018.

Στις εκδηλώσεις του κεντρική θέση έχουν αυτές που γίνονται με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ από τις δράσεις του δεν λείπουν ο πολιτισμός, η γαστρονομία και η μόδα!

Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα το πρωί της Πέμπτης ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Φιλίπ Ρέι, αναφέρθηκε και στις εργασίες που γίνονται στην πρόσοψη του κτιρίου του Ινστιτούτου. Μίλησε για την κατασκευή της υπερυψωμένης νέας ξύλινης βεράντας που θα γίνει μέχρι τις 3/10 από τους αρχιτέκτονες Bernard Cuomo και Πρόδρομο Νικηφορίδη. Μάλιστα είπε πως «θα φτιάξουν μια μικρή Νέα Παραλία», κάνοντας αναφορά φυσικά στο βραβευμένο έργο τους. Αξίζει δε να σημειωθεί πως στις εργασίες που άρχισαν πριν λίγες μέρες, βρέθηκε και ένα τούβλο από το 1906-7 που γράφει πάνω του Salonique και το όνομα του τότε κατασκευαστή.

Στα του προγραμματισμού, οι εκδηλώσεις για τον Α’ ΠΠ περιλαμβάνουν την συναυλία στο Ζέιτενλικ με τίτλο «Η επαναφορά της ειρήνης» με σύνθεση του Philippe Forget για πιάνο, βιολοντσέλο και φωνή, εμπνευσμένη από γράμματα γάλλων στρατιωτών που βρέθηκαν στους χιτώνες τους, στα κοιμητήρια του Ζέιτενλικ (σημειώστε πως η συναυλία θα παρουσιαστεί στις 28.9 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, 29.9 στο Ζέιτενλικ και 8.10 στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ- η τελευταία στο πλαίσιο των Δημητρίων). Επίσης  το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, θα φιλοξενήσει την έκθεση "Η στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη" με περισσότερα από 400 έργα Γάλλων στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο.

Παράλληλα η περιοδική έκθεση με θέμα «Στη δίνη του μεγάλου πολέμου: η Θεσσαλονίκη της στρατιάς της Ανατολής» συνεχίζεται ως τις 30/9 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, και η έκθεση θα πλαισιωθεί από διεθνές συνέδριο με θέμα της άγνωστες πτυχές της παραμονής της στρατιάς της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη.

Στα Δημήτρια εντάσσεται η παρουσίαση της "Χιονάτης" με την Γαλλίδα χορογράφο Κατρίν Μπέι 11/10 στο λιμάνι, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση γαλλικής μόδας 15 – 25/11 στο ΜΙΕΤ Βίλα Καπαντζή και στο Γαλλικό Ινστιτούτο όπου σχεδιαστές της πόλης θα κάνουν έργα εμπνευσμένα από διάσημους γάλλους μόδιστρους. Ακόμη 1-6/10 θα γίνει το 7ply project festival με επίκεντρο το skateboard, και φέτος θα γίνει η εβδομάδα γεύσεων 8 – 14/10, αλλά και η έκθεση κόμικ 9-11/11. Επίσης θα γίνει έκθεση ζωγραφικής 22/11- 14/12 με θέμα τη μετακίνηση Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη Γαλλία, το Ολοκαύτωμα και τον επαναπατρισμό ορισμένων στη Θεσσαλονίκη.

Από την 31/10/2018 ως 18/2/2019 θα γίνει έκθεση γαλλικών πανεπιστημίων, ενώ εκδήλωση με θέμα "ελληνογαλλικές συζητήσεις" θα πραγματοποιηθεί στις 14/11 και διάλεξη για τους αλλοδαπούς φοιτητές στη Γαλλία θα δοθεί στις 5/12. Τον κύκλο των εκδηλώσεων θα κλείσουν τον Μάρτιο του 2019 η έκθεση και ο κύκλος διαλέξεων με θέμα "Γαλλικές ιστορίες της Θεσσαλονίκης", με έμφαση στους δεσμούς Γαλλίας και Θεσσαλονίκης. Σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμο και το νέο site του Γαλλικού Ινστιτούτου, ενώ το κοινό μπορεί να προμηθευτεί και την κάρτα φίλων του ΓΙΘ προς 15 ευρώ με εκπτώσεις σε 30 επιχειρήσεις της πόλης (ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, μπουτίκ, βιβλιοπωλεία κά). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πορτογαλία κατά Βρετανίας για την καραντίνα σε ταξιδιώτες από την χώρα
«Παράλογο που μια χώρα, με 28 φορές περισσότερους θανάτους από την Πορτογαλία λόγω #covid-19, επιβάλλει καραντίνα στους επιβάτες από την Πορτογαλία»
Πορτογαλία κατά Βρετανίας για την καραντίνα σε ταξιδιώτες από την χώρα