Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

59ο ΦΚΘ: Η Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία έμπνευση για το διεθνές διαγωνιστικό

Ποιες ταινίες θα δούμε σε προβολές στο διεθνές κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Η ιστορία που είναι γνωστή ως Caritas Romana (Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία) και τα έργα τέχνης που την αναπαριστούν, οδηγούν φέτος τις επιλογές των 15 ταινιών που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί από 1 έως 11 Νοέμβρη 2018.

Ποια είναι η ιστορία; Ο Ρωμαίος ιστορικός Βαλέριος Μάξιμος, το 31 μ.Χ. κατέγραψε το πώς μια κόρη μπήκε στην φυλακή και θήλασε τον πατέρα της ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο από ασιτία. Μην έχοντας άλλο τρόπο να περάσει φαγητό στο κελί του, η Πέρο τάισε τον πατέρα της, τον Κίμωνα, από το ίδιο το στήθος της. Περισσότερα από τριακόσια έργα τέχνης, από την ρωμαϊκή εποχή ως τις μέρες μας, απεικονίζουν την ιστορία αυτού του αλλόκοτου θηλασμού.

«Η ύψιστη αυτή πράξη ευσπλαχνίας δεν είναι μόνο οικογενειακή αλληλεγγύη, αλλά και γενναία πολιτική πράξη που εγκαθιδρύει νέες κοινωνικές σχέσεις και πολιτισμικά σύμβολα» σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης. «Θηλάζοντας τον πατέρα της, η Πέρο αντέστρεψε τις ταυτότητες τους. Δεν ήρθε σε σύγκρουση μόνο με το σωφρονιστικό σύστημα που καταδίκασε τον πατέρα της, αλλά και με το ίδιο το σώμα της. Κατάφερε να απεκδυθεί το κοστούμι της θυγατέρας και να μεταμορφώσει τον πατέρα της σε ομογάλακτο αδελφό των παιδιών της για να τον σώσει. Σήμερα μπορούμε να ξαναδούμε αυτή την ιστορία υπό το πρίσμα νεότερων θεωριών για την θέση της γυναίκας, την παρακμή της πατριαρχίας, την ετεροκανονικότητα των έμφυλων ρόλων, την επιτελεστικότητα του κοινωνικού φύλου», συμπληρώνει ο ίδιος.

Και εικαστικό κομμάτι

Μάλιστα οι 15 ταινίες του τμήματος –εκ των οποίων οι 3 είναι ελληνικές- γίνονται το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης με τίτλο «Caritas Romana» που θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) από 3/11 (εγκαίνια 18.00) έως 2/12/2018.

Τι προηγήθηκε; Το Φεστιβάλ ανέθεσε σε 15 νέους έλληνες εικαστικούς να δουν ο καθένας από μια ταινία του Διαγωνιστικού και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν.

Οι καλλιτέχνες είναι οι: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Δημήτρης Εφέογλου, Ηλίας Καφούρος, Αναστασία Μηνά, Ιωάννα Ξημέρη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Νεφέλη Παπαδημούλη, Κώστας Παππάς, Βάλλια Παπαστάμου, Άντα Πετρανάκη, Χαρά Πιπερίδου, Λυσίμαχος Πολυχρονίδης και Νάνα Σαχίνη.

Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού:

-«Διαβολόψαρο» του Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ (Ταϊλάνδη): Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, τμήμα «Ορίζοντες» φεστιβάλ Βενετίας.

-«Διακοπές» της Ιζαμπέλα Έκλεφ (Δανία, Ολλανδία, Σουηδία): Η ερωμένη ενός γκάνγκστερ, ζει σε έναν ψεύτικο παράδεισο. Όταν γνωρίζει έναν τουρίστα θα ξεσπάσει η κόλαση.

-«Εμείς τα ζώα» του Τζερεμάια Ζέιγκαρ (ΗΠΑ): Βραβείο ΝΕΧΤ Innovator award, Φεστιβάλ Σάντανς.

-«Ισόβιοι δεσμώτες» του Άρον Σίμπεργκ (ΗΠΑ): Στα παρασκήνια των γυρισμάτων μιας ταινίας τρόμου, συναντιούνται μια όμορφη σταρ κι ένας άνδρας με παραμορφωμένο πρόσωπο εξαιτίας μιας γενετικής ανωμαλίας.

-«Μεϊλί» του Ζου Ζου (Ταϊβάν) Διεθνής Πρεμιέρα: H Μεϊλί χάνει τη δουλειά της, η οικογένειά της την εκμεταλλεύεται για χιλιοστή φορά, ενώ η αγαπημένη της σύντροφος, με την οποία συζεί, ξαφνικά την εγκαταλείπει. Κάτι θα σπάσει μέσα της σε μια στιγμή.

-«Σόκρατες» του Άλεξ Μοράτο (Βραζιλία) Ευρωπαϊκή Πρεμιέρα: Μετά το θάνατο της μητέρας του, ο έφηβος Σόκρατες περιπλανιέται άφραγκος στο Σάο Πάολο, παλεύοντας να επιβιώσει και να βρει ένα καταφύγιο μακριά από τους δρόμους...

-«Σοφία» της Μεριέμ Μπενμπαρέκ (Γαλλία, Κατάρ): Στο Μαρόκο, η νεαρή Σοφία αποκτά ένα μωρό εκτός γάμου, παραβιάζοντας το νόμο. Τώρα πρέπει να παντρευτεί τον πατέρα. Βραβείο σεναρίου, τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» φεστιβάλ Καννών.

Από την ταινία "Διακοπές"

-«Ο ένοχος» του Γκούσταβ Μίλερ (Δανία): Κλειστοφοβικό θρίλερ που εκτυλίσσεται αποκλειστικά μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός αστυνομικού τμήματος. Βραβεία Κοινού σε φεστιβάλ Σάντανς και Ρότερνταμ.

-«Οι θεριστές» του Ετιέν Καλός (Γαλλία, Ελλάδα, Πολωνία, Νότια Αφρική): Ελληνική συμπαραγωγή που ξεχώρισε στο Φεστιβάλ Καννών σε σκηνοθεσία του νοτιοαφρικανού ελληνικής καταγωγής Ετιέν Καλός και αναφέρεται στην ιστορία δυο ετεροθαλών αδερφών.

-«Όλα καλά» της Εύα Τρόμπις (Γερμανία): Μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού και συνεχίζει κανονικά (;) τη ζωή της. Για πόσο όμως; Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, φεστιβάλ Λοκάρνο.

-Ρέι & Λιζ του Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ (Ηνωμένο Βασίλειο): Μια οικογένεια σε πλήρη αποδόμηση, κι ένας δεσμός από καιρό φθαρμένος που όμως δεν θα χαθεί ποτέ.

-«Pearl» της Έλσα Αμιέλ (Γαλλία): Μια μποντιμπίλντερ προετοιμάζεται για το πρωτάθλημα. Μέχρι που επιστρέφει ο πρώην της και της ζητά να προσέξει τον γιο τους, τον οποίο εκείνη έχει να δει χρόνια.

Οι ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 59ου ΦΚΘ θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημερίδα με τίτλο «Βία στην οικογένεια και ψυχική υγεία» από τον δήμο Θεσσαλονίκης
Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στις 10.00 π.μ. στην Αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης 
Ημερίδα με τίτλο «Βία στην οικογένεια και ψυχική υγεία» από τον δήμο Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Έρχεται τριήμερη Έκθεση για τους λάτρεις του αυτοκινήτου (ΦΩΤΟ)
Για τρεις ολόκληρες μέρες ο πολυχώρος της Helexpo θα φιλοξενήσει το event της φετινής άνοιξης για το αυτοκίνητο από τη VAG Comment
Θεσσαλονίκη: Έρχεται τριήμερη Έκθεση για τους λάτρεις του αυτοκινήτου (ΦΩΤΟ)
Άρης: Επιμένει για τελικό με κόσμο - «8.000 για κάθε ομάδα» ζητά ο Καυρπίδης
O Θόδωρος Καρυπίδης, ανέφερε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας πρέπει να γίνει -βάσει προκήρυξης- στο Πανθεσσαλικό και με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα.
Άρης: Επιμένει για τελικό με κόσμο - «8.000 για κάθε ομάδα» ζητά ο Καυρπίδης