Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο 59ο ΦΚΘ!

Συνολικά 15 ταινίες και 2 projects που υποστηρίζει το ΕΚΚ μέσα από τα προγράμματά του

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματόγραφου (ΕΚΚ) για ακόμη μία χρονιά θα βρίσκεται και θα υποστηρίξει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί την 59η διοργάνωσή του μεταξύ 1 και 11 Νοεμβρίου 2018, τόσο μέσα από τις ταινίες που διαγωνίζονται και προβάλλονται στις αίθουσες του φεστιβάλ, όσο και με τα βραβεία που απονέμει και χορηγεί, καθώς και με την παρουσία του στην Αγορά.

Συνολικά 15 ταινίες και 2 projects που υποστηρίζει το ΕΚΚ μέσα από τα προγράμματά του, είτε για την ανάπτυξη και παραγωγή ελληνικών κινηματογραφικών παραγωγών ή διεθνών συμπαραγωγών είτε για την προώθησή τους, πρόκειται να προβληθούν στα τμήματα του φετινού Φεστιβάλ. Πιο συγκεκριμένα στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα θα παρουσιαστούν οι ταινίες: «Η δουλειά της» του Νίκου Λαμπότ, «Οι Θεριστές» του Ετιέν Καλός, «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη, και «The waiter» του Στηβ Κρικρή. Στην Επίσημη Πρώτη του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου συμμετέχουν οι ταινίες «Ακίνητο Ποτάμι» του Άγγελου Φραντζή, «Τα Δάκρυα του Βουνού» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, «Η Δεξιά Τσέπη του Ράσου» του Γιάννη Λαπατά, «Ελεύθερο Θέμα» της Στέλλας Θεοδωράκη και «Holy Boom» της Μαρίας Λάφη. Στην ίδια ενότητα στο πλαίσιο του Ξεπερνώντας τα Σύνορα θα προβληθεί η ταινία «Παύση» της Τώνιας Μισιαλή και στο πλαίσιο της Δεύτερης Ματιάς οι ταινίες «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή και «Σ’ αυτή τη Χώρα Κανείς δεν Ήξερε να Κλαίει» του Γιώργου Πανουσόπουλου. Στην ενότητα Ανοιχτοί Ορίζοντες πρόκειται να προβληθεί η ταινία «Η Αντιπροσωπεία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι, ενώ στο πρόγραμμα Αcrobatis θα παρουσιαστούν οι ταινίες μικρού μήκους «37 Μέρες» της Νικολέτας Λεούση και «Λεωφόρος Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου. Εντωμεταξύ, ταινίες που έχει υποστηρίξει το ΕΚΚ στο παρελθόν θα προβληθούν στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Ελληνικό Queer Σινεμά, στο Αφιέρωμα στον Ιορδάνη Ανανιάδη και στις προβολές των βραβευμένων ταινιών του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2018.

Επιπλέον, στην Αγορά του ΦΚΘ, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 10 Νοεμβρίου 2018, συμμετέχουν στο τμήμα Works in Progress τα projects «In the Strange Pursuit of Laura Durand» του Δημήτρη Μπαβέλλα και εκτός διαγωνιστικού τμήματος το «A Simple Man» του Τάσου Γερακίνη. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ το ΕΚΚ θα διατηρεί περίπτερο στο χώρο της Αγοράς, όπου θα υπάρχει ενημερωτικό και οπτικοακουστικό υλικό για τις ταινίες και τη δραστηριότητά του. Το περίπτερο του ΕΚΚ αποτελεί ένα χώρο δικτύωσης επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας με στόχο την πληροφόρηση για τις διαδικασίες χρηματοδότησης παραγωγών και συμπαραγωγών, την προώθηση των ελληνικών ταινιών σε φεστιβάλ του εξωτερικού, καθώς επίσης και την παρουσίαση των δυνατοτήτων κινηματογράφησης ξένων παραγωγών στην Ελλάδα. Οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους του ΕΚΚ από όλες τις διευθύνσεις του και να ενημερωθούν για τα χρηματοδοτικά του προγράμματά και τις ευκαιρίες συνεργασίας. Επίσης, η Διεύθυνση του ΕΚΚ Hellenic Film Commission θα παρουσιάσει τη λειτουργία και τις δραστηριότητές της στο Training Day της Αγοράς στις 6 Νοεμβρίου 2018 στις 11.00πμ.

Φέτος, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα απονείμει δύο βραβεία και θα χορηγήσει ένα ακόμα. Πρόκειται για τα βραβεία σε Πρωτοεμφανιζόμενο Έλληνα Σκηνοθέτη/Πρωτοεμφανιζόμενη Ελληνίδα Σκηνοθέτιδα που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα και το Best Location Award, το οποίο θεσμοθετείται για πρώτη φορά από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission, στην ίδια κατηγορία ταινιών. Επιπροσθέτως, το ΕΚΚ χορηγεί το βραβείο για την Καλύτερη Ταινία του διαγωνιστικού προγράμματος Virtual Reality.

Για μια ακόμη χρονιά οι επιλογές και οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης διακρίνονται για τη δημιουργικότητα και το υψηλό καλλιτεχνικό τους κύρος. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σταθερός συμπαραστάτης και συνομιλητής του Φεστιβάλ σε όλη τη διάρκεια της ετήσιας προετοιμασίας του και ως κύριος φορέας διαμόρφωσης κινηματογραφικής πολιτικής, χρηματοδότησης για την ανάπτυξη, παραγωγή και προώθηση της ελληνικής κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και προσέλκυσης και διευκόλυνσης ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα, με χαρά συμμετέχει και υποστηρίζει τη μεγάλη διεθνή γιορτή του κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ