Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δωρεάν εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Προτάσεις εξόδου: Διαβάστε τις δωρεάν εκδηλώσεις της ημέρας…

Μας το ζητήσατε και το ετοιμάσαμε! Οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα χρήματα είδος υπό εξαφάνιση για τους περισσότερους. Όμως γιατί να μείνουμε σπίτι; Υπάρχουν προτάσεις εξόδου που δεν έχουν είσοδο ή που είναι δωρεάν. Μερικές από αυτές θα σας τις προτείνουμε καθημερινά.

Καλή διασκέδαση!

 

Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη

 

Εικαστικά

-Εγκαινιάζεται στις 19.30 η έκθεση ζωγραφικής « Ξεριζωμοί» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λ.Στρατού). Οι τρεις καλλιτέχνες, Rosa Seppel, Aimée Birnbaum και Γιώργος Πολίτης, παραθέτουν την οπτική τους ερμηνεία του πόνου, της απόγνωσης και της ελπίδας επιστροφής που αισθάνονται όλα τα θύματα αναγκαστικής εξορίας, ξεριζωμού, μέσα από μια σειρά έργων ζωγραφικής και φωτογραφίας.Ωράρια έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή 17:30-20:00.

 

-Στο Γενί Tζαμί (Αρχ.Μουσείου 30) φιλοξενείται η ατομική έκθεση της Εγκράτειας Ρούμπου, με τίτλο mitra. Η εικαστικός Εγκράτεια Ρούμπου, εκθέτει ζωγραφικά έργα και μια εικαστική εγκατάσταση, με κεντρικό έργο το Δέντρο, που σωματοποιεί και κοινωνεί τον προβληματισμό της και κυριαρχεί στο εσωτερικό του χώρου.

Διάρκεια: 20 Νοεμβρίου 2018 - 5 Ιανουαρίου 2019. Ωράριο:  Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 έως 16.00,  Σάββατο 11.00 έως 15.00.

 

-Η ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο "Serendipity" σε επιμέλεια και οργάνωση της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου φιλοξενείται στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη (Κατούνη, Λαδάδικα). Συμμετέχουν σύγχρονοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, οι οποίοι καλούνται να "μεταφράσουν" εικαστικά ο καθένας με το δικό του εκφραστικό ιδίωμα τον αγγλικό όρο "serendipity", και να εμπλακούν έτσι σε ένα ιδιότυπο εικαστικό παιχνίδι με την έννοια της τύχης. Λειτουργεί καθημερινά 11.00-19.00, Σάββατα 10.00-16.00 έως 30/11.

 

-Έκθεση με τίτλο «Sur mesure- Έλληνες σχεδιαστές εμπνέονται από τη γαλλική μόδα και δημιουργούν» στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ Βίλα Καπαντζή (Βασιλίσσης Όλγας 108). 

Διάρκεια έκθεσης: 15 – 25 Νοεμβρίου 2018. Ωράριο έκθεσης: Τρίτη – Κυριακή: 10:30-18:00 (Δευτέρα κλειστά).

 

-Η έκθεση της Μαριάννας Ιγνατάκη «Σε ένα βαθύ, σκοτεινό δάσος έπλεκαν τα γένια ερωτευμένων παπαγάλων» στο Αλατζά Ιμαρέτ ( Κασσάνδρου 91-93). Διάρκεια 19.11.18 - 05.01.19. Ωράριο:  Τρίτη - Σάββατο 11.00-18.00.

 

Βιβλίο

-Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η ελληνική οικογένεια έχει κάνει μια θεαματική επιστροφή στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη λογοτεχνία αλλά και στη δημόσια συζήτηση. Τις αιτίες και τις παραμέτρους αυτής της θεματολογίας πραγματεύεται ο Δημήτρης Παπανικολάου στο βιβλίο του «Κάτι τρέχει με την οικογένεια. Έθνος, πόθος και συγγένεια την εποχή της κρίσης» των εκδόσεων Πατάκη, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 22 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κτίριο Μ2 – Μπαρ, ώρα 20:00.

Το βιβλίο είναι ένα αυτοβιογραφικό κριτικό δοκίμιο, μελέτη πολιτισμικής ιστορίας και αφήγημα κουίρ θεωρίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο φιλόλογος Ιωάννα Ναούμ, η φιλόλογος Ελένη Παπαργυρίου, η ιστορικός φωτογραφίας Πηνελόπη Πετσίνη, και ο συγγραφέας. Είσοδος ελεύθερη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε «ομηρία» η Ευρώπη: Η Ρωσία κλείνει τον Nordstream - Φόβοι πως δε θα ξανανοίξει
Την αγορά έχει κυριεύσει ο φόβος ότι ο αγωγός Nordstream τον οποίο οι Ρώσοι κλείνουν σε μια εβδομάδα για συντήρηση, δεν θα ξανανοίξει ποτέ
Σε «ομηρία» η Ευρώπη: Η Ρωσία κλείνει τον Nordstream - Φόβοι πως δε θα ξανανοίξει