Skip to main content
Menu

Στο ΠΑΜΑΚ τέχνη που ξεπερνά τα εμπόδια και ενώνει

Στο 1o Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη»

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Μια συνάντηση παλιών συμμαθητών παίρνει άλλη τροπή, όταν σ’ αυτή εισβάλλει επεισοδιακά ένας παραστρατημένος φίλος. Κάποιος από τη μαθητοπαρέα πήρε στραβό δρόμο στη ζωή και έχει μπλεξίματα. Ύποπτοι τύποι τον καταδιώκουν και το εορταστικό τραπέζι, όπου τον καλοδέχονται οι παλιοί του φίλοι, είναι ένα προσωρινό καταφύγιο...

Αυτά συμβαίνουν στην βουβή ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Το μπλέξιμο» που έφτιαξαν μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης και του 1ου Λυκείου Πανοράματος με την τεχνική υποστήριξη ομάδας φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και που προβλήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο πλαίσιο του 1oυ Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» που διεξάγεται 3-10/12/2018.

politismos_bleximosite.jpg

Από την μικρού μήκους ταινία "Το μπλέξιμο"

Όπως δήλωσε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία η καθηγήτρια του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης κυρία Φυλιώ Τατσιοπούλου «η ταινία είναι σε στυλ βωβού κινηματογράφου, αφού τα δικά μας παιδιά δεν χρησιμοποιούν εύκολα τον προφορικό λόγο. Μιλάει για ένα reunion μαθητών. Σε αυτή τη συνάντηση ένα παιδί που είχε χάσει το δρόμο ξαναβρίσκει τους φίλους του και κατά κάποιο τρόπο ξαναβρίσκει το δρόμο του, την πορεία του στη ζωή».

Όμως η συμμετοχή του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης δεν σταματά εδώ. «Την Παρασκευή 7/12 στις 19.00 τα παιδιά θα χορέψουν το "Happy" του Φαρέλ Γουίλιαμς, σε χορογραφία του Παναγιώτη Παράσχου, του πρώτου κωφού που πέρασε στην Κρατική Σχολή Χορού, και που ήταν παλιός μας μαθητής.

politismos_eidiko_gymnasio2.jpg

Από τις πρόβες των μαθητών που θα χορέψουν αύριο το κομμάτι Happy

Οκτώ μαθητές θα χορέψουν το χαρούμενο αυτό κομμάτι και ένας μαθητής μας θα κάνει το τραγούδι στη νοηματική. Θελήσαμε να δείξουμε ότι ο χορός δεν έχει σύνορα, ακόμη κι αν δεν ακούς, μπορείς να τον αισθανθείς και να τον αποδώσεις», σημείωσε η κυρία Τατσιοπούλου.

Οι παραπάνω είναι δύο μόλις από τις πολλές δράσεις του 1oυ Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» στο οποίο συμμετέχουν με δράσεις σχολεία της πόλης μας, ιδρύματα, αλλά προσκεκλημένοι όπως ο Γιάννης Ζουγανέλης που γεννήθηκε από δύο κωφάλαλους γονείς, ο Δημήτρης Αντωνίου που στα 28του χρόνια, δε σταματάει στιγμή να δημιουργεί και να εμπνέει, παρά το πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο από τα δεκαέξι του χρόνια, και η εκπαιδευτικός – χορογράφος - χοροθεραπεύτρια Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Ομάδας ‘ΔΡΥΑΔΕΣ εν ΠΛΩ’ Μαρία Καραπαναγιώτη που με τις «Δρυάδες εν Πλώ» στις οποίες είναι Πρόεδρος, δημιούργησαν και θεσμοθέτησαν το πρώτο φεστιβάλ χορού στον ελληνικό χώρο για άτομα με αναπηρία.

politismos_texni_anapiria.jpg

Με προβολές ταινιών συμμετέχει και το ΦΚΘ παρουσιάζοντας με ελεύθερη είσοδο απόψε στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, τρεις ξεχωριστές ταινίες: στις 19:00 το «Μακροβούτι» της Ιρίνα Μπόικο, 20:00 τον «Αντουάν» της Λάουρα Μπάρι και 22:00 τα «Δολοφονικά αμαξίδια» του Ατίλα Τιλ.

Σκοπός του Φεστιβάλ στο ΠΑΜΑΚ είναι η ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των ατόμων με αναπηρία. Η κύρια ιδέα βασίζεται στην αναγνώριση του αναφαίρετου ανθρώπινου δικαιώματος της έκφρασης μέσω της Τέχνης. Απώτερος στόχος του φεστιβάλ είναι η καθιέρωσή του ως θεσμού παρουσίασης της καλλιτεχνικής πλευράς των ατόμων με αναπηρία, της άρσης των εμποδίων συμμετοχής και κοινωνικής συμπερίληψής τους, καθώς και της σύζευξης Πανεπιστημίου και Κοινωνίας. Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Στην κεντρική φωτογραφία οι μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ