Skip to main content
Menu

Θεσσαλονίκη: "Πράκτορες" της Ελένης Ανδρεάδη σώζουν την βιοποικιλότητα

Η πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη» θα γίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη και θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Οι Πράκτορες της Ελένης Ανδρεάδη επιστρέφουν! Στο τέταρτο βιβλίο της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη «Πιράνχας στη Στεριά», η επίλεκτη πρακτορική ομάδα μαζί με το παιδί-αναγνώστη αναλαμβάνουν να σταματήσουν την ραγδαία εξαφάνιση της βιοποικιλότητας του κόσμου σε 24 ώρες. «Ο αναγνώστης και οι ήρωες του βιβλίου θα ταξιδέψουν τον κόσμο, από τις ζούγκλες της Μαλαισίας, μέχρι τους υγροτόπους στα σύνορα Αμερικής Καναδάς και κάτω στην Ανταρκτική, προσπαθώντας να σώσουν τα ζώα», μάς είπε η συγγραφέας που ετοιμάζει να κάνει την πρώτη παρουσίαση του νέου της βιβλίου σε μια ξεχωριστή εκδήλωση το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Public της Τσιμισκή (Τσιμισκή 24).

politismos_vivlio2.jpeg

-Τι θα αντιμετωπίσουν στην νέα τους περιπέτεια Οι Πράκτορες του Πλανήτη;

-Οι «Πράκτορες του Πλανήτη» στο τέταρτο βιβλίο της σειράς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ραγδαία εξαφάνιση της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας. Ο υπερκακός των βιβλίων, Ιβαν Φον Βαμπάουερ αυτή την φορά δρα με την κόρη του Νέρα και μαζεύει όλα τα ζώα σε μια Κιβωτό καταστροφής. Ο αναγνώστης και οι ήρωες του βιβλίου θα ταξιδέψουν τον κόσμο, από τις ζούγκλες της Μαλαισίας, μέχρι τους υγροτόπους στα σύνορα Αμερικής Καναδάς και κάτω στην Ανταρκτική, προσπαθώντας να σώσουν τα ζώα. Στο ταξίδι αυτό θα μάθουν πως τα ζώα κινδυνεύουν τελικά από τον άνθρωπο και όχι τον Ιβαν, και την έκτη εξαφάνιση που έχουμε επιφέρει στα είδη του πλανήτη μας. Έχουμε χάσει 60% των ζώων τα τελευταία 50 χρόνια και ο ρυθμός συνεχίζεται δυστυχώς απτόητος. Είναι η μεγαλύτερη εξαφάνιση ειδών στον κόσμο μας από τότε που αποχαιρετήσαμε τους δεινόσαυρους, και η πρώτη φορά που οφείλεται μαζική εξαφάνιση ειδών από κάποιο άλλο είδος – τον άνθρωπο.

politismos_vivlio_andreadi.jpeg

-Πώς μπορούν τα παιδιά να βοηθήσουν σε θέματα περιβάλλοντος;

-Τα δέκα χρόνια που ασχολούμαι με το βιβλίο και την περιβαλλοντική εκπαιδευτική οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη» μου έχουν δείξει πως τα παιδιά πραγματικά μπορούν να κάνουν πολλά, ξεκινώντας από την εκπαίδευση των γονιών τους. Μαθαίνουν στην οικογένεια πράγματα που δεν τα γνωρίζει, όπως για παράδειγμα πως να μειώνουν τα απορρίμματα, να αποφεύγουν το πλαστικό μιας χρήσης και να κάνουν κομποστοποίηση. Πέρα δηλαδή από την ίδια τους την δράση, που κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι σε θέματα όπως καμπάνιες να γίνουν τα σχολεία τους πιο πράσινα, να τοποθετήσουν ηλιακά πάνελ, να καθαρίσουν ακτές κτλ, δρουν παράλληλα και ως πυρήνες αφύπνισης στην οικογένεια προτού ενηλικιωθούν τα ίδια ως υπεύθυνοι πολίτες.

 

-Η σειρά Πράκτορες του Πλανήτη έχει βραβευθεί και αγαπηθεί. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της;

-Νομίζω πως είναι σημαντικό ότι ο αναγνώστης είναι ο πρωταγωνιστής της πλοκής και πως παρόλο που τα βιβλία έχουν να κάνουν με τόσο σοβαρά θέματα, η αντιμετώπιση τους περιέχει χιούμορ, αυτοσαρκασμό και αισιοδοξία.

synedeuxi_andreadi.jpeg

-Κάνετε την πρώτη παρουσίαση στην Θεσσαλονίκη. Τι ετοιμάζετε για τα παιδιά που θα έρθουν;

-Ετοιμάζουμε μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, στο κατάστημα Public στην Τσιμισκή, όπου τα παιδιά θα πάρουν πρακτορικές ταυτότητες για να γίνουν πράκτορες, θα μυηθούν στον κόσμο της Περιβαλλοντοπόλ και θα αναλάβουν μια πολύ ιδιαίτερη αποστολή στα βάθη της ζούγκλας για να σώσουμε τα ζώα. Θα γελάσουμε, θα μάθουμε και θα περάσουμε εύχομαι πολύ όμορφα.

 

-Οι Πράκτορές σας κατέκτησαν και τα σχολεία. Πώς νιώθετε που τα εκπαιδευτικά προγράμματά σας διδάσκονται σε σχολεία;

-Αυτός ήταν ο αρχικός στόχος και έτσι ξεκίνησαν οι Πράκτορες, από το παλιό μου σχολείο στην Θεσσαλονίκη όπου εφαρμόστηκε το πρώτο πρόγραμμα που έγραψα πιλοτικά. Αυτό το πρόγραμμα εξελίχτηκε και στο πρώτο βιβλίο της σειράς. Το σχολικό περιβάλλον δίνει την δυνατότητα να μπούμε πιο πολύ σε βάθος σε θέματα, πάλι με την ίδια βιωματική διάσταση και παιχνιδιάρικη προσέγγιση. Είμαι τυχερή που στον δρόμο μου γνώρισα την καταπληκτική ομάδα εκπαιδευτικών και περιβαλλοντολόγων στην οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη που συνεργαζόμαστε εδώ και χρόνια, αλλά και εκπληκτικούς δασκάλους σε σχολεία που αγκάλιασαν τα προγράμματα μας. Αισθάνομαι πως είναι μεγάλη τιμή μου κάθε φορά που μπαίνω σε τάξη και έχω την προσοχή των παιδιών. 

politismos_vivlio3.jpeg

-Η σειρά θα μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες. Πού αλλού θα ταξιδέψουν οι Πράκτορές σας;

-Μέσα στο 2019 τα βιβλία θα κυκλοφορήσουν στην Αμερική, Κίνα, Τουρκία, Αίγυπτο και Μέση Ανατολή, ταξιδεύοντας τους ήρωες μας μακριά!

 

Σημείωση: Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η παρουσίαση απευθύνεται σε παιδιά 7 ετών και πάνω. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ